Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Holka u plotny radí: Tuniský salát mechwia z pečených paprik a rajčat příjemně osvěží i zasytí, navíc je na přípravu snadný
Zdroj: Šárka Adámková, Toprecepty

Chystáte party, nebo chcete jen něčím zajímavým pohostit přátele? Naučte se s námi připravit salát mechwia z grilovaných paprik a rajčat, který je typický pro oblast severní Afriky a ochutnat jej můžete třeba v Tunisku.

Někdo to rád ostré

Většina jídel, která se jedí v oblasti severní Afriky, je velmi pálivá. A může ze to harissa, speciální pasta z chilli papriček, česneku, soli, olivového oleje, koriandru a římského kmínu. Harissa pochází z Tuniska, ale je oblíbená i v Alžírsku, Maroku a na Blízkém východě. Jeden jediný univerzální recept na harissu neexistuje, tak se i v obchodech můžete potkat s více druhy, základ ovšem vždy tvoří na slunci sušená ostrá chilli paprika, olivový olej, česnek a sůl. Další koření a poměry jednotlivých surovin se různí. Každopádně, harissa na tuniský stůl patří úplně stejně jako na ten náš třeba sůl a pepř. A patří také do tuniského salátu mechwia. Kolik jí tam ale dáte, to záleží už jen na vás. 

Jak na to

Mechwia salát je směs grilované, na kousíčky posekané zeleniny, která je speciálně ochucená a také se speciálně servíruje. Na výrobu potřebujete 7 tmavě zelených paprik, 1 větší rajče, 1 cibuli, 2 stroužky česneku, olivový olej, sůl a harissu. Na dokončení potom vařená vejce, tuňáka v konzervě, černé olivy a koriandr. Postupujte tak, že papriky, rajčata, cibuli i česnek ugrilujete nebo upečete v troubě dočerna.

Pozor, papriky a cibule trvají nejdéle, proto je dejte péct nejdříve. Naopak rajče je hotové za chvilku. Grilovanou zeleninu přikryjte alobalem a nechte krátce odpočinout. Poté všechno oloupejte, papriky a rajčata zbavte jaderníků a semínek a dužinu paprik, rajčat, cibule i česneku nasekejte nadrobno. Můžete i pomocí mixéru, ale pozor, ať to není na kaši. Směs dochuťte solí, olivovým olejem a harrisou. Salát podávejte dozdobený na čtvrtky nakrájeným vařeným vajíčkem, tuňákem, olivami a posypaný koriandrem nebo petrželkou.

Tipy navíc

Salát mechwia se v Tunisku podává buď jako příloha, a potom je bez vajec a tuňáka, anebo jako hlavní jídlo, a v tom případě se obloží právě vajíčky, tuňákem a olivami a servíruje se s čerstvou bagetou. V některých restauracích jej pro turisty nabízejí ve zcela nepálivé verzi a mistička s harissou je k salátu bokem. A když už jsme u té harissy, kupujte ji raději v arabských obchodech a jen verzi ve skle. Harissa v plechovce není ani moc kvalitní, ani moc dobře nechutná a po otevření se velmi rychle zkazí.

Moje tipy: 

  • mechwia salát u nás doma všichni milujeme, je velmi lehký, ale pokud jej chcete mít sytější, zajistí to vajíčko.
  • papriky po upečení určitě nechte nějakou dobu přikryté. Zapaří se a budou se lépe loupat. 
  • při mixování buďte velmi velmi opatrní. Rychle se stane, že je místo dorbných kouksů ze zeleniny "omáčka". A to už pak chutná úplně jinak.
  • v Tunisku ženy zeleninu po oloupání a zbavení semínek drtí v hmoždíři. 
  • paprika se na tohle nejlépe hodí tmavě zelené, podlouhlá zeleninová. Ta se ovšem v nepálivé verzi hůř shání. Použijte tedy klidně "bílou". Naopak červené masité papriky se pro salát nehodí, jsou příliš sladké. 

gastronomická novinářka Šárka Adámková

„Vaření je moje vášeň!“

Šárka Adámková je dlouholetá kulinární redaktorka a gastronomická novinářka. Vaří, peče, sbírá kuchařky, vede kurzy vaření i online kurzy pečení, více než 15 let píše o jídle a je autorkou mnoha set článků z kulinárního prostředí. Založila facebookovou skupinu Skromné vaření a pečení pro každého, kde se věnuje tradiční a úsporné kuchyni, a má instagramový profil Holka u plotny.

 

Recepty k tomuto článku