Holka u plotny radí: Skvělý salát z pečených paprik a rajčat může sloužit jako zdravé a chutné pohoštění pro návštěvy

Chystáte party, nebo chcete jen něčím zajímavým pohostit přátele? Naučte se s námi připravit salát mechwia z grilovaných paprik a rajčat, který je typický pro oblast severní Afriky a ochutnat jej můžete třeba v Tunisku.
Někdo to rád ostré
Většina jídel, která se jedí v oblasti severní Afriky, je velmi pálivá. A může ze to harissa, speciální pasta z chilli papriček, česneku, soli, olivového oleje, koriandru a římského kmínu. Harissa pochází z Tuniska, ale je oblíbená i v Alžírsku, Maroku a na Blízkém východě. Jeden jediný univerzální recept na harissu neexistuje, tak se i v obchodech můžete potkat s více druhy, základ ovšem vždy tvoří na slunci sušená ostrá chilli paprika, olivový olej, česnek a sůl. Další koření a poměry jednotlivých surovin se různí. Každopádně, harissa na tuniský stůl patří úplně stejně jako na ten náš třeba sůl a pepř. A patří také do tuniského salátu mechwia. Kolik jí tam ale dáte, to záleží už jen na vás.
Článek z magazínu
Jak na to
Mechwia salát je směs grilované, na kousíčky posekané zeleniny, která je speciálně ochucená a také se speciálně servíruje. Na výrobu potřebujete 7 tmavě zelených paprik, 1 větší rajče, 1 cibuli, 2 stroužky česneku, olivový olej, sůl a harissu. Na dokončení potom vařená vejce, tuňáka v konzervě, černé olivy a koriandr. Postupujte tak, že papriky, rajčata, cibuli i česnek ugrilujete nebo upečete v troubě dočerna.
Pozor, papriky a cibule trvají nejdéle, proto je dejte péct nejdříve. Naopak rajče je hotové za chvilku. Grilovanou zeleninu přikryjte alobalem a nechte krátce odpočinout. Poté všechno oloupejte, papriky a rajčata zbavte jaderníků a semínek a dužinu paprik, rajčat, cibule i česneku nasekejte nadrobno. Můžete i pomocí mixéru, ale pozor, ať to není na kaši. Směs dochuťte solí, olivovým olejem a harrisou. Salát podávejte dozdobený na čtvrtky nakrájeným vařeným vajíčkem, tuňákem, olivami a posypaný koriandrem nebo petrželkou.
Tipy navíc
Salát mechwia se v Tunisku podává buď jako příloha, a potom je bez vajec a tuňáka, anebo jako hlavní jídlo, a v tom případě se obloží právě vajíčky, tuňákem a olivami a servíruje se s čerstvou bagetou. V některých restauracích jej pro turisty nabízejí ve zcela nepálivé verzi a mistička s harissou je k salátu bokem. A když už jsme u té harissy, kupujte ji raději v arabských obchodech a jen verzi ve skle. Harissa v plechovce není ani moc kvalitní, ani moc dobře nechutná a po otevření se velmi rychle zkazí.
Moje tipy:
- mechwia salát u nás doma všichni milujeme, je velmi lehký, ale pokud jej chcete mít sytější, zajistí to vajíčko.
- papriky po upečení určitě nechte nějakou dobu přikryté. Zapaří se a budou se lépe loupat.
- při mixování buďte velmi velmi opatrní. Rychle se stane, že je místo dorbných kouksů ze zeleniny "omáčka". A to už pak chutná úplně jinak.
- v Tunisku ženy zeleninu po oloupání a zbavení semínek drtí v hmoždíři.
- paprika se na tohle nejlépe hodí tmavě zelené, podlouhlá zeleninová. Ta se ovšem v nepálivé verzi hůř shání. Použijte tedy klidně "bílou". Naopak červené masité papriky se pro salát nehodí, jsou příliš sladké.
![]()
gastronomická novinářka Šárka Adámková
„Vaření je moje vášeň!“
Šárka Adámková je dlouholetá kulinární redaktorka a gastronomická novinářka. Vaří, peče, sbírá kuchařky, vede kurzy vaření i online kurzy pečení, více než 15 let píše o jídle a je autorkou mnoha set článků z kulinárního prostředí. Založila facebookovou skupinu Skromné vaření a pečení pro každého, kde se věnuje tradiční a úsporné kuchyni, a má instagramový profil Holka u plotny.
Témata: Holka u plotny, paprika
Sdílejte s přáteli
Recepty k tomuto článku
Články z magazínu
Přečtěte si Zobrazit více
Domácí kuřecí nugety chutnají lépe než z fast foodu díky triku s mrazákem. Příprava je snadná, chuť vynikající
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více

Vepřová pečeně s vejci, okurkou a párkem
Přidáno před 21 hodinami

Banánový pohár s Lučinou
Přidáno 21. 3. 2023 20:59

Rohlíková polévka s čerstvým zelím a uzeným masem
Přidáno 21. 3. 2023 20:44

Camembert s bramborem a klobásou z horkovzdušné fritézy
Přidáno 21. 3. 2023 19:37

Francouzské brambory pro jednoho (z HF)
Přidáno 21. 3. 2023 15:04

Pečené brambory s mrkví a libečkem
Přidáno 21. 3. 2023 13:08
Komentáře
Ke článku nejsou žádné komentáře.