Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Oblíbené období roku – jaro se pomalu blíží a s jeho příchodem mnozí lidé pociťují jarní únavu, projevující se fyzickou a psychickou nepohodou, vyčerpaností a mrzutostí. Dnes Vám poradíme snadné triky, jak s jarní únavou zatočit, abyste si prvních jarních paprsků užili v plné síle.

Oblíbené období roku – jaro se pomalu blíží a s jeho příchodem mnozí lidé pociťují jarní únavu, projevující se fyzickou a psychickou nepohodou, vyčerpaností a mrzutostí. Dnes Vám poradíme snadné triky, jak s jarní únavou zatočit, abyste si prvních jarních paprsků užili v plné síle.

Zázrak jménem detoxikace

Abyste své tělo vytrhli ze zimního spánku, naordinujte mu očistnou kúru, která ho zbaví všech nečistot a toxických látek. Oblíbený a prověřený způsob, jak očistit tělo i mysl, představuje půst. Pod slovem půst bychom si však neměli představovat nějaké nepříjemné hladovění, ale jakousi pauzu, kterou tělu dáme k regeneraci. Půst by se měl držet ideálně 4x do roka, vždy s příchodem nového ročního období. Pro začátečníky je vhodný jednodenní půst, lidé se zkušenostmi se zvládnou postít i několik dní.

Na den půstu se vždy připravte – dva až tři dny před ním se omezte pouze na lehká jídla, syrovou zeleninu a ovoce. Stejně tak návrat do normálního režimu by měl být pozvolný, několikadenní. V postní den vypijte přibližně tři litry destilované vody. Vhodným doplňkem jsou také bylinkové čaje a čerstvé neslazené zeleninové a ovocné šťávy, které zasytí. Na den půstu si neplánujte žádné fyzické aktivity, ale celý den mějte pouze pro sebe – relaxujte a odpočívejte. Proto také nepřekvapí, že lidé, kteří pravidelný půst začlenili do svého životního stylu, dokládají, že během těchto dní lépe poznávají nejen svoje tělo, ale také sami sebe.

Kvalitní strava je základ

Na jaře má naše tělo zvýšenou potřebu vitamínů. Omezte potraviny s vysokým obsahem tuků a cukrů a jídelníček obohaťte o syrovou (vhodnou alternativou je též mražená) zeleninu a ovoce, ryby, luštěniny a celozrnné pečivo. Jarní únavu pomohou potlačit především vitamíny C, A a E a dále železo, hořčík a vápník. Také více dbejte na svůj pitný režim – ideálně vypijte 2 litry čisté neperlivé vody, kterou můžete doplnit bylinkovými a ovocnými čaji i čerstvými ovocnými a zeleninovými šťávami.

Pohyb vás nabije novou energií

Jsme-li unavení, nechce se nám nic dělat, a sportovat už vůbec ne. Tím se ale dostáváme do začarovaného kruhu, z kterého se jen těžko dostáváme ven. Pravidelný pohyb a sport nás nabije novou silou a energií. Odměnou za námahu nám bude nejen zdravé tělo, ale také silná psychika – serotonin, hormon, který se při pohybu vyplavuje, nás zbaví stresu, úzkosti a špatné nálady. Vyberte si sport, který vás baví a který odpovídá Vaší fyzické kondici a stavu. V jarním období jsou mimořádně vhodné procházky přírodou, jóga a sauna.

Dělejte si radost!

Volný čas věnujte nejen sami sobě, ale také svým blízkým. Silné a kvalitní sociální vazby jsou pro nás posilou a povzbuzením, a to nejen na jaře, ale po celý rok. Proto si čas se svou rodinou a přáteli co nejvíce užijte a věnujte se činnostem, které Vás baví a přináší Vám radost.

A jaký je Váš recept proti jarní únavě?  

 

Komentáře

Přidat komentář

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více