

Utopený JUNIOR
Suroviny do pětilitrové láhve od okurků
- 2 kg salám Junior
- 1,75 kg cibule
- 600 ml octa
- 1250 ml vody
- 5 polévkových lžic soli - 120 g
- 1/2 polévkové lžíce mletého černého pepře - 5 g
- 3/4 polévkové lžíce cukru - 10 g
- 1 polévková lžíce oleje
- 3 bobkové listy
- 2 feferonky
- na špičku nože chilli
Postup přípravy receptu
Nejprve si připravíme nálev. Dáme vařit vodu s octem. Ve varu přidáme sůl, cukr, olej, bobkový list a chilli a necháme 2 minuty povařit. Nálev pak necháme vychladnout.
Salám oloupeme a nakrájíme na čtvrtky. Oloupanou cibuli rozpůlíme a nakrájíme na tenké půlplátky nebo nakrájíme na měsíčky nebo ji necháme v celku a nakrájíme na kolečka. Do vymyté pětilitrové sklenice od okurek dáme cca 1 cm vysokou vrstvu cibule. Potom tuto cibuli poklademe vrstvou salámu. Vrstvy opakujeme až do naplnění sklenice. Nahoru dáme (jako třešničku na dortu) feferonky. Buď tak jak jsou, vcelku, nebo je vyjadřincujeme.
Vychladlý nálev nalijeme do připravené sklenice. Sklenici je na závěr nutné dobře uzavřít - stačí celofán a gumička.
Poznámka od kuchařky
Utopenci neboli špekáčky v octu nejsou žádná minutka - potřebují pět až sedm dnů na to, aby se správně rozležely. Je to ideální pochoutka na chatu, čekáte-li hosty. Lze ji totiž připravit předem, navíc nepotřebuje ledničku, během deseti minut utopenec na stole nevychladne a příjemně se zalévá pivem.
JUNIOR je dietní salám. Proto zařazení mezi stravu vhodnou pro diabetiky (lák snad nikdo pít nebude). Ale s dia stravou je to mnohem složitější a bylo by to na delší diskuzi.
Na naši škole umí vyrobit salám JUNIOR i tak, že vyhovuje pro celiaky, tedy bezlepkově.
Já jsem velkou sklenici nenašel, tak jsem to dal do několika menších (viz foto).