Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Skromná kuchyně: Na nudle se smaženým zelím stačí jen 3 suroviny a s přípravou si lehce poradí i začátečník
Zdroj: Toprecepty, Marie Svarcova

Pokud chcete skromné jídlo z několika surovin, vyzkoušejte nudle se smaženým zelím. Jídlo je výborné s masem i bez něj. Můžete se pustit do velmi rychlé varianty, ale také si dát na čas a výborně si pochutnat.

Proč si dát nudle se zelím

Ačkoliv to může na první pohled vypadat jako zvláštní kombinace, nudle se smaženým zelím chutnají skvěle, obzvlášť když použijete vhodné koření. Jídlo je hotové za chvíli, hodí se jako výborná, a přitom rychlá večeře. Ve výsledku máme rychlé, poměrně levné a dobré jídlo, jehož příprava velmi snadná, takže ji zvládne i začátečník.

Co je potřeba na nudle se smaženým zelím

Do bezmasého pokrmu patří nudle, hlávkové zelí (na internetu se dá pořídit zhruba za 25 Kč/kg), sádlo, koření a sůl. Pro milovníky masa lze přidat škvarky, nebo třeba anglickou slaninu.

Snadné

Jak zvládnout vaření, když nemáte čas nebo nejste zrovna zběhlí v kuchařském umění? I snadné recepty mohou být výborné; platí totiž, že v jednoduchosti je krása. Vezměte si třeba červenou čočku; nemá…

Jaké vybrat těstoviny

Základem tohoto jídla je ovšem výběr nudlí. Na tom totiž závisí, jak dlouho ho budeme připravovat. Můžete sáhnout po špagetách (na internetu je lze pořídit zhruba za 45 Kč/kg), případně po širokých válcovaných nudlích z obchodu (na internetu koupíte cca 145 Kč/kg).

Těstoviny si můžeme také doma vyrobit. To pak počítejte alespoň s hodinou navíc. Je totiž nutné, aby se připravené těsto trochu odleželo a po vyválení mírně proschlo. Vyplatí se těstovin připravovat více a dobře proschlé těsto uchovávat v dobře uzavřené sklenici.

Jaké koření vybrat na těstoviny se zelím

Pokud jde o koření, zkuste koření na steak (směs z obchodu). Jestliže ho nemáte, bude se hodit: mletý pepř (i čtyřbarevný), sušená cibule, sušený česnek, sladká paprika, případně chilli.

Jak připravit nudle se smaženým zelím

Hotové těstoviny stačí je uvařit podle návodu na obalu. Pokud dáte přednost variantě s domácími nudlemi, budete na ně potřebovat: 200 g hladké mouky (ideálně typ 00), 2 vejce, trochu studené vody a hrst hrubé mouky na prosypání. Na zbytek pokrmu si připravte: ½ menší hlávky bílého zelí, 2 lžíce sádla, koření na steak, případně 100 g anglické slaniny.

Jak na to? Nejdříve si připravte domácí nudle. Z mouky, vajec a vody vypracujte hladké a pružné těsto. Dejte ho na půl hodiny odpočinout.

Zelí zatím nakrájejte nožem na tenčí proužky a slaninu na kostičky. Připravte si velkou pánev, rozehřejte na ní sádlo a přidejte slaninu. Jakmile se slanina opeče, přisypte zelí a usmažte ho dozlatova (pokud pokrm připravujete bez slaniny, zelí přisypte na pánev, když je sádlo rozpálené). Občas promíchejte. Osolte a okořeňte. Použijete-li koření na steak, není už třeba solit.

Z odpočinutého těsta na nudle vyválejte čtvercovou placku, silnější než na nudle do polévky. Nechte těsto trochu proschnout, ale musí zůstat pružné. Pak placky nakrájejte na pruhy o délce 20 cm a šířce 6 cm, lehce je posypejte hrubou moukou – tím zabráníte jejich slepování. Dejte je na sebe v několika vrstvách. Ostrým nožem pak nakrájejte asi 2–3 mm široké nudle.

Ve větším hrnci přiveďte vodu k varu. Osolte ji a do vroucí vody vsypte nudle. Nechte je vařit zhruba 3–4 minuty, aby byly dobré „na skus“. Sceďte je a promíchejte se smaženým zelím. Můžete podávat.

Náš tip: Ze zbytku zelí můžete připravit zelňačku podle tohoto videoreceptu:

Jak nudle se zelím ozdobit

Aby byl tento pokrm lákavější (protože jíme i očima), při servírování na talíře ho ještě dozdobte. Nadrobno nakrájená petrželka nebo pažitka jídlo nejen ozdobí, ale i dochutí.

Recepty k tomuto článku

Komentáře

Mizera Mizera

7. 4. 2023 18:44

Moje mládí , strašně dávno , ale chutnalo moc ...;-)

Přidat komentář

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více