Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jak na výbornou jablečnou žemlovku, aby byla uvnitř vláčná a na povrchu křupavá: Pro dokonalý výsledek to chce jeden krok navíc
Zdroj: Toprecepty

Žemlovka neboli zemlbába je jedním z nejoblíbenějších sladkých jídel. Voní dětstvím a pochutnávají si na ní děti i dospělí. Pojďte si ji s námi připravit krok za krokem.

Kdy si připravit žemlovku

Kdysi se jí říkalo zemlbába, dnes už ji známe spíše jako žemlovku. Tento sladký nákyp si můžete dát jako dezert, ale většinou se podává jako hlavní jídlo. Každopádně ji můžeme dozdobit vanilkovou omáčkou nebo karamelovou polevou, hodí se i zmrzlina nebo šlehačka.

Z čeho je žemlovka

Žemlovka je nákyp, který se skládá z pečiva namočeného v rozšlehaných vajíčkách v mléku. Na to se dává vrstva náplně z tenkých plátků jablek a dalších ingrediencí a na to se zase další vrstva pečiva. Toto sladké jídlo má několik variant. Pojďme si projít postup.  

Jaké pečivo do žemlovky

Jako pečivo se do žemlovky většinou používají rohlíky, ale může se jít i o jiné pečivo, jako jsou třeba veka, housky, ale také o plátky mazance, vánočky. Snadno tak využijete pečivo, které doma zbylo. Bude lepší, když bude trochu starší, protože se tolik nebude drolit.

V čem namočit pečivo

Pečivo po nakrájení namočte ve vajíčku rozmíchaném v mléce. Když pospícháte, můžete dát celé vejce, jinak je lepší žloutek oddělit od bílku. V mléce pak rozšlehejte žloutek. Bílek zužitkujete později. 

Namočené plátky pečiva se dávají do zapékací nádoby vymazané máslem.

Jak udělat náplň do žemlovky

Mezi plátky pečiva se dává náplň, jejímž základem jsou jablka. Většinou bývají posypaná skořicí a cukrem. Cukr můžete dát klasický pískový, ale i třtinový, který vytvoří karamelovější chuť. Přidat můžete i rozinky. Buď je předem namočte do rumu, nebo je alespoň propláchněte horkou vodou. To pro případ, že máte málo času. Někdy se do náplně přidávají i pokrájené nebo namleté vlašské ořechy.

Jak na tvarohovou náplň do žemlovky

Pokud máte rádi tvaroh, můžete si žemlovku vylepšit a udělat tvarohovou náplň. Na ni smíchejte jeden tvaroh se dvěma žloutky a vanilkovým cukrem nebo pár kapkami vanilkové esence. 

Tvarohová náplň se dává na tu jablečnou, pak přijde na řadu opět pečivo a na něj opět tvarohová náplň. (Případně můžete všechnu tvarohovou náplň dát na tu jablkovou). Pokud zbude mléko, pokropte jím náplň. Pečte na 180 °C zhruba 40 minut.

Jak udělat nadýchanou žemlovku

Zbylé bílky ušlehejte se lžící krupicového cukru do tuhého sněhu. Na posledních cca  10 minut vyndejte upečenou žemlovku z trouby a přidejte na ni vrstvičku sněhu a vráťte do trouby zapéct. Sníh by měl zezlátnout.

Jablka

Anglické lidové pořekadlo říká, že „An apple a day keeps the doctor away,“ což ve volném překladu znamená, že pravidelná konzumace jednoho jablka denně člověka uchrání člověka před neduhy a nemocemi.…

Jak připravit jablkovou žemlovku

Na žemlovku budete potřebovat: 14 rohlíků, 3 vejce, 700 ml mléka, 600 g jablek, 150 g cukru, 2 lžičky skořice, hrst rozinek, 200 g másla a moučkový cukr na pocukrování.

Jak na to? Troubu předehřejte na 180°C. Rozinky dejte do cedníku a přelijte horkou vodou. Pečivo nakrájejte na slabé plátky. Jablka oloupejte, rozpulte a vyndejte jádřinec. Pak jablka nakrájejte na tenké plátky. Do menší misky rozklepněte vejce, zalijte je mlékem a krátce namočte do tekutiny pečivo.

Rozehřejte máslo a vymažte jím pekáček, dno vyložte pečivem. Na to naskládejte jablka, posypte je cukrem a skořicí, pak rozinkami. Znovu navrstvěte pečivo. Pokapejte zbytkem másla a dejte do předehřáté trouby předpéct. Celkem to bude trvat asi 20 minut. 

Po předpečení vyndejte pekáč z trouby a nalijte na povrch zbylé mléko s vejci a zapečte dozlatova a hezky dokřupava. Před podáváním nakrájejte na čtverečky, které můžete posypat moučkovým cukrem.

Náš tip: Připravte si žemlovku jako od babičky podle tohoto videoreceptu:

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více