Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jak na křupavé a chutné houstičky podle babičky? Vláčnost zajistí sádlo a podle jednoduchého receptu to zvládne každý
Zdroj: Toprecepty, Ivace64

Housky se dají koupit v obchodě, ale můžeme si je připravit i sami. Nejen k snídani si upečte si křupavé, chutné a voňavé houstičky s oblíbeným posypem tak, jak to dělávaly už naše babičky.

Proč si připravit domácí housky

Snídani je třeba si zpříjemnit. Přece jen jde o začátek dne a start si zaslouží být krásný. Housky sice v některých pekárnách dělají dobré, ale takové si můžeme připravit i doma. A ještě nám to v kuchyni bude krásně vonět. Možná právě tak, jako to bývalo u babiček. Pokud se pustíme do pečení a dáme hotové houstičky na stůl, budou mizet rychlostí blesku a bude nutná další várka.

Na co nezapomenout při přípravě domácích housek

Upečené housky bez toho, abychom chodili do krámu, to je radost. Nádherně voňavá radost. Aby se domácí housky povedly, je třeba pár tipů. Když například do těsta přidáme sádlo, bude pečivo voňavější.

Důležité je také několikeré kynutí. Nejdříve je dobré, aby vzešel kvásek (10-15 minut). Po vypracování se těsto nechá nakynout. Trvá to tři čtvrtě hodiny až hodinu. Po vytvarování bulek se opět nechá těsto  5-10 minut odpočinout. Po spletení se nechávají housky znovu nakynout, asi 20 minut. Vždy při kynutí je dobré mísu nebo plech přikrýt proti osychání utěrkou.

Snídaně

Dodává energii do nového dne. Může být sladká, slaná, teplá, studená, vydatná i lehká. Snídaně má nespočet variací. Obecně panuje názor, že může být velmi vydatná a sladká, protože z ní tělo bude…

Jak na domácí křupavé houstičky

Na 8-9 domácích housek budete potřebovat: 500 g hladké mouky, asi 350 ml vlažného mléka, 42 g čerstvého droždí, 30 g sádla, 50 ml oleje, 1 vejce, 1 1/2 lžičky soli, 1/2 lžičky cukru a 1 vejce na potření. Na posypání si připravte: hrubozrnnou sůl, mák a kmín.

Jak na to? Ohřejte si mléko tak, aby bylo teplé, ne horké. Mouku nasypte do mísy. Udělejte v ní důlek. Do něj rozdrobte droždí, přidejte cukr a zalijte částí vlažného mléka. Zakryjte čistou utěrkou, a nechte vykynout kvásek. Trvá to zhruba 10-15 minut. 

K bublajícímu kvásku přidejte sádlo, olej, zbytek mléka, sůl a vejce. Vypracujte těsto. Posypte ho moukou, mísu přikryjte utěrkou, a nechte kynout na teplém místě. Trvá to asi hodinu. Připravte si plech a vyložte ho pečicím papírem. Pak vykrojte bochánky. Nechte aspoň 5 minut odpočinout. Vejce rozklepněte do hrnku a rozšlehejte ho vidličkou. Z bulek vyválejte prameny a upleťte si houstičky (třeba podle tohoto návodu). Hotové dávejte na plech.

Troubu rozehřejte na 210 °C. Mezitím nechte housky dokynout asi 15-20 minut. Pak je potřete vejcem, posypte hrubozrnnou solí, kmínem nebo mákem. Plech dejte do předehřáté trouby a pečte do zčervenání (15-17 minut). 

Náš tip: Připravte si domácí houstičky pletené z jednoho pramene podle tohoto videoreceptu:

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více