Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jiří Helekal se podělil o recept, který používala jeho maminka.
Zdroj: OISv / vikimedia commons / CC BY-SA 4.0 a Toprecepty

Jiřina Bohdalová ve svém pořadu Hobby naší doby přivítala další známou osobnost, aby zjistila, jak se umí postavit k vaření. Tentokrát se předvedl Jiří Helekal se svým receptem na kuře se zvláštní kombinací zeleniny, ovoce a koření, nazvanou „šmatlafunda“.

Kuře místo kaše

Mezi jeden z největších hitů známého zpěváka patří píseň „Vařili jsme kaši“, která pojednává o tvorbě takzvané pohádky mládí, tedy krupicové kaše. Tentokrát se ovšem Jiří Helekal rozhodl, že představí rodinný recept.

Zpívající kuchař

Podědil jsem ho po své mamince, ale za ta léta jsem ho upravil. Člověk něco přidá, něco ubere,“ vysvětlil zpěvák Jiřině Bohdalové. Zároveň uznal, že se nejedná o žádnou „fantazii“, ale jídlo, které on sám dokáže vyrobit. „Nechci po kuchaři, aby zpíval tříčárkované c, já zase vařím, na co stačím,“ řekl s úsměvem muž, který svou kariéru odstartoval v divadle Semafor po boku Jiřích Suchého, Šlitra, Grossmanna či Miloslava Šimka.

Musím to ale udělat hezké, manželka bude pořad sledovat, a pak mi třeba nedá tři dny najíst,“ glosoval Helekal přípravu pokrmu. Zároveň ocenil cit Jiřiny Bohdalové pro prezentaci jídla. „Když já dělám devět litrů guláše, tak na tu estetiku tak nekoukám,“ přiznal zpěvák oblíbené herečce.

Kuře se šmatlafundou

Jaké ingredience budete na přípravu kuřete se zvláštním názvem podle Jiřího Helekala potřebovat? Připravte si: 4 kuřecí stehna, 4 plátky anglické slaniny, 2 kyselá jablka, 4 rajčata, 1 velkou zelenou papriku, hrst nasekaných vlašských ořechů, 2 lžíce oleje, sypké polévkové koření, drcený kmín, sladkou papriku, sójovou a worchesterovou omáčku, 2 lžíce másla a sůl.

Jak na to?

  1. Do pekáče nalijeme olej, na který přidáváme žluté a zelené papriky, poté rajčata, jablka a vlašské ořechy. Vše pořádně promícháme.
  2. Kuřecí stehna ze všech stran posolíme a opepříme. Maso posypeme sladkou mletou paprikou. Vše můžeme dělat nad pekáčem, koření se nám tak dostane i do směsi, kterou máme již připravenou.
  3. Okořeněné kuřecí maso umístíme na zeleninu v pekáči. Na každé stehno položíme jeden plátek anglické slaniny. Navrch ještě rozdělíme lžíci másla a vše posypeme zeleným polévkovým kořením.
  4. Pekáč přiklopíme (třeba druhým pekáčem) a dáme do trouby, předehřáté na 250 stupňů. Pečeme zhruba 40 minut (podle výkonu trouby), poté snížíme teplotu na 180 stupňů. Po 30 minutách zkontrolujeme, jak jsou stehna propečená.
  5. Pokud je maso hotové, necháme odklopený pekáč ještě deset minut v troubě, aby vznikla na stehnech křupavá kůrka.
  6. Směs podáváme s rýží, bramborem nebo chlebem. Na talíři můžeme dochutit sójovou nebo worchesterovou omáčkou.

Pořadem České televize s názvem Hobby naší doby provází populární herečka Jiřina Bohdalová. Ta v půlhodince inspirací a zajímavostí pro volný čas ukáže, jak si poradit na zahradě, v domě, bytě i kuchyniZde herecké legendě asistují slavné osobnosti, které se podělí o své recepty. Pořad Hobby naší doby naleznete na iVysílání České televize.

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více