Soukenický řízek podle normy ČSN: Základem úspěchu je pěkně prorostlý bůček, skvělou vláčnost zajistí i mléko
17. 5. 2023 Vaření
Pamětníci si jej možná pamatují z restaurací, na jídelních lístcích dřív totiž soukenický řízek figuroval poměrně často. Připravoval se z bůčku, což z něj dělalo levnější alternativu telecího řízku. Navíc se vše pomlelo, což umožňovalo využít i zbytky, a řízek díky tomu spíš připomínal karbanátek.
Vynikající řízek z bůčku
Klasický řízek je sice ten vídeňský, milovníci smažených masových specialit ale toho mají na výběr mnohem víc. Někdo upřednostňuje nejpopulárnější z českých řízků, tedy ten z vepřové krkovičky, jiní dávají přednost „zdravějšímu“ kuřecímu nebo krůtímu, další delikátnějšímu z vepřové panenky. Oblíbené jsou i řízky z mletého masa – třeba sekaný nebo holandský vylepšený sýrem.
K nim má poměrně blízko i řízek soukenický, neboť i ten se dělá z mletého nebo nasekaného masa. Speciální je však tím, že jeho základem je pouze vepřový bůček (např. do sekaného či mletého řízku se přidává i hovězí). Dietka to sice žádná není, ale tučné maso zajišťuje dokonale šťavnatou, křehkou a krásně propečenou masovou pochoutku.
Mohlo by vás zajímat
Trochu záhadný řízek
Původ soukenického řízku není moc známý, což platí i pro jeho název. V každém případě, za minulého režimu šlo o oblíbenou specialitu – dělal se hlavně v dobách, kdy jiné maso bylo hůře sehnatelné. To, zda si na něm pochutnávali v minulosti soukeníci nebo jestli získal název podle podobnosti masové směsi se suknem, není jasné. Jisté však je, že se tento řízek uchoval v paměti mnohých kuchařek a kuchařů až do dnešních dob a stále se v mnoha domácnostech připravuje.
Směs na řízek je třeba vychladit
Stejně jako běžný řízek se i ten soukenický dělá normálně v trojobalu. Masová směs by měla být před tvarováním řízků důkladně vychlazená, pak se z ní tvarují oválné placičky, které se obalují v mouce, rozšlehaném vajíčku a ve strouhance. I soukenický řízek vyžaduje smažení v dostatečné vrstvě oleje nebo klidně i sádla, aby se podpořila chuť vepřového.
Výborně se k němu hodí vařené brambory, bramborová kaše nebo jej můžete podávat jen zcela jednoduše se zelným salátem. I tento řízek se někdy vylepšoval sýrem. Strouhaný tvrdý sýr se však nepoužíval jako náplň, ale rovnou se vmíchal do masové směsi.
Soukenický řízek podle normy
V minulosti se pokrmy v restauracích, bufetech, ale i cukrárnách nebo mléčných barech připravovaly podle jednotné ČSN. Receptury na ně byly přesně dané a mělo to tu výhodu, že chutnaly všude stejně. Pokud tedy na nějaký pokrm z minulosti vzpomínáte s nostalgií, můžete si jej připravit právě podle ČSN a pravděpodobně bude chutnat tak, jak jej máte uložený ve vzpomínkách. A jak tedy na pravý soukenický řízek?
Na 5 porcí budete potřebovat: 500 g vepřového bůčku s kostí (pěkně prorostlého), 0,5 g soli, 1 menší vejce nebo polovinu (20 g), 100 g mléka (cca 100 ml). Na obalení si připravte: 50 g hladké mouky, 1 vejce (40 g), 50 g mléka (cca 50 ml), 100 g nastrouhané housky, olej na smažení.
- Opláchnutý vepřový bůček pečlivě vykostěte, zbavte chrupavek a kůže, jemně umelte, mírně osolte, přidejte mletý pepř a vejce prošlehané s mlékem. Směs pečlivě promíchejte a dejte vychladit do ledničky.
- Z prochladlé směsi tvarujte ploché 7-10 mm vysoké oválné řízky, postupně je obalte v prosáté mouce, vejcích rozmíchaných s mlékem a osolených, v prosáté strouhané housce a usmažte v horkém oleji dozlatova. Podávejte s bramborami nebo se zeleninovým salátem.
Náš tip: Máte-li v oblibě řízky z vepřového masa, můžete vyzkoušet také třeba tento vepřový řízek naruby podle našeho video receptu.
Zdroje informací:
Syrový F., Nestával A.: Receptury teplých pokrmů
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Ceny občerstvení na MS v hokeji v Praze: Pivo za 110 Kč, hranolky za 80 Kč a 70 Kč „vysolíte“ za vodu v „petce“
Jak má vypadat správně propečený steak? Řekneme si, jak se jednotlivé varianty liší
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Ovocný koláč podle Josefa Maršálka
Přidáno před 16 hodinami
Kokosový dort bez mouky
Přidáno před 16 hodinami
Opečený domácí lančmít s bramborami se špenátem
Přidáno před 17 hodinami
Pizza šneci z listového těsta
Přidáno před 20 hodinami
Uzené stehno s těstovinami
Přidáno 9. 5. 2024 21:32
Mandlové šneky
Přidáno 9. 5. 2024 09:39
Přečtěte si Zobrazit více
Jak připravit masové karbanátky se sýrem? Holandské řízky jsou oblíbené mezi dětmi i dospělými
Máslo, sádlo nebo olej: Víte, který tuk je nejvhodnější na smažení řízků a který se hodí na palačinky?
Valašský frgál je nejlepším koláčem světa! V žebříčku překonal newyorský cheesecake nebo ruský medovník
Komentáře
17. 5. 2023 10:13
Běžně se do díla dává od 15 do 22g na kilo mletého masa, tohle bude zoufale bez chuti, nebo ne?