Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jak na pravé řecké frappé? Spolumajitel taverny Konstantinos Panos prozradil svůj léty prověřený recept
Zdroj: Profimedia, koláž Toprecepty

Ledová káva patří k létu stejně nerozlučně jako bohyně Héra k Diovi. A stejně tak si řecké frappé nejlépe vychutnáme v zemi jeho původu anebo alespoň z rukou či podle receptu těch nejpovolanějších, tedy Řeků. O svůj léty prověřený postup se s námi podělil Konstantinos Panos, spolumajitel rodinné taverny v přímořském městečku Parga.

Hit, který vznikl omylem 

Studené kávové nápoje s názvem frappé se v různých zemích světa objevovaly již v 19. století. Slovo frappé přitom pochází z francouzštiny a označuje nápoje chlazené ledem.

Ovšem řecké frappé není jen káva s ledem, je to skvělý letní drink s našlehanou kávovou pěnou, ledem a cukrem, který podle některých funguje i jako zaručený povzbuzovač nálady. Přitom tahle dobrota vznikla skoro z leknutí. 

V roce 1957 se v řecké Soluni konal mezinárodní gastronomický veletrh. Pan Yannis Dritsas, zaměstnanec firmy Nestlé, tehdy návštěvníkům předváděl, jak jednoduše z čokolády, mléka a ledu vyrobit nápoj pro děti pouze pomocí šejkru.

O přestávce si pak chtěl připravit kafe pro sebe, jenže zjistil, že nemá žádnou horkou vodu zalití. Napadlo ho tedy vyzkoušet totéž, co nabízel dětem. Nasypal do šejkru instantní kávu, zalil ji studenou vodou, přihodil pár kostek ledu a protřepal. A výborné frappé bylo na světě!

Téměř stejně se "frapéčko" připravuje dodnes. Ovšem, aby byl nápoj dokonalý, musí mít určité vlastnosti a pěna musí vypadat správně. Jak na to, to jsme se zeptali rodilého Řeka a zároveň spolumajitele taverny, který dle slov své ženy dělá to nejlepší frappé na světě.

Frappé jako z taverny 

V malém přímořském městečku Parga v severozápadním Řecku žije asi dvanáct tisíc obyvatel. A mezi nimi Češka, autorka úspěšné knihy a blogu s názvem Řecké štěstí, Kateřina Panou. Ta se s námi nedávno podělila o to, co v Řecku na dovolené ochutnat a co si z jídla a pití přivézt domů. 

Svého muže, Konstantinose Panose, pak požádala, aby pro web Toprecepty.cz popsal přípravu řeckého frappé. „Do vysoké sklenice dejte dvě lžičky kvalitní rozpustné kávy, přidejte cukr podle chuti a zalijte trochou vody. Tuto směs pomocí frapovače vyšlehejte a doplňte vodou, ledem, případně mlékem," říká Konstantinos Panos, spolumajitel taverny Flisvos, a dodává, že dříve se používal šejkr a stále je možné kávu v šejkru připravit, když nemáte frapovač.

Bude vás to ale stát více námahy. „Opravdu kvalitní a chutné frappé totiž vznikne jen tehdy, pokud bude pěna krémová a světlá. Nesmí na ní být bublinky a nemá vypadat pórovitě," vysvětluje Konstantinos.

Připravit správné frappé tak chce trochu cviku. Hlavně to zpočátku nepřehánějte s vodou. Pokud by jí bylo hodně, nepodaří se vytvořit dokonalá pěna, zejména v šejkru by to byl problém. Do frapovače naopak můžete nalít až 2 cm vody. 

Ale bez větších zkušeností raději ze začátku vodu přidávejte postupně po lžících. A pěnu otestujte, podobně jako u šlehačky nebo bílkového sněhu, má být i kávová pěna tak hustá, že při otočení sklenice dnem vzhůru nevypadne.

Až když máte takový výsledek, přidejte led, vodu, mléko a vychutnejte si drink nejlépe někde na terase. 

Zdroje informací:
Vice.com - How the Instant-Coffee Frappé Became a Beloved Greek Institution
Ice-cream and Cakes: A New Collection of Standard Fresh and Original Receipts for Household and Commercial Use  

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více