Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Chuť pálivých klobás, tokajského vína či populárních langošů si užijete nejlépe v Maďarsku. Maďarská jídla obecně mají Češi v oblibě a Maďarsko se každoročně stává stále častějším cílem našich dovolených. A vlastně, proč ne?! Zmapovali jsme pro vás aktuální ceny a nabídku v obchodech a restauracích. Budete příjemně překvapeni!

Ceny potěší

Pokud se do Maďarska vypravíte, počítejte s tím, že narazíte na velmi podobné ceny jako v Česku. Třeba litr mléka pořídíte podle serveru Hikersbay v přepočtu za 22 korun, balení 12 vajec za 55 korun, kilogram brambor za 23 Kč, kilo rajčat stojí okolo 65 korun. Najdou se však i produkty, které mají Maďaři daleko levnější, například kilogram kuřecích prsou vás v průměru vyjde na 108 Kč, dvoulitrovou Coca-colu pořídíte za 29 Kč.

Více jídla za stejné peníze

V restauracích se však ceny od těch našich moc neliší. „Je to srovnatelné s Českou republikou nebo Slovenskem, ale v Maďarsku se podávají větší porce. Ceny se pohybují od zhruba 2700 do 3500 Ft (170-220 Kč), ale i více. Záleží na restauraci a jídle,“ říká pro Toprecepty.cz Peter Šebo. Ten se narodil jen pár set metrů od Slovensko-maďarských hranic a v zemi dlouho žil a pracoval.

Pikantní kuchyně

Na Maďarsku ho nejvíce baví gastronomie, svoboda podnikání, památky, lázně, víno, možnost relaxace, ať už na Balatonu nebo v některých termálních lázních. Jak upozorňuje, místní kuchyně je velmi odlišná od české či slovenské.

„Je pikantní a chuťově pestrá. Kromě tradičních jídel nabízí také domácí speciality, jako jsou klobásy, játrové párky a škvarky. Výborná jsou také husí játra nebo chléb s vepřovým sádlem a cibulí,“ vyjmenovává jeden ze správců facebookové skupiny Češi a Slováci v Maďarsku.

Tradiční pokrmy

Pokud budete chtít ochutnat typické maďarské národní jídlo, jednoznačně musíte sáhnout po rybí polévce halászlé. „Jedná se o vývar připravovaný převážně z kapra, do kterého se přidává zelenina a paprika,“ říká Šebo. „Existuje však nespočet dalších jídel, která jsou pro Maďarsko typická. Například čočka, tyčková peleta, langoš, sumčí nebo kuřecí paprikáš. Mezi dezerty patří somlói galuska či štrúdl,“ dodává.

Langoš kraluje všem jídlům

Speciálně na langoše byste si ovšem při návštěvě Maďarska měli zajít. Najdete je v pouličních stáncích, ale jak Peter upozorňuje, existují i speciální restaurace, jde se nic jiného nepodává. „Tradičně se podává s prolisovaným česnekem v oleji, smetanou a strouhaným sýrem. V poslední době se poměrně hodně experimentuje, takže na langoši můžeme vidět i čerstvou červenou cibuli, opečenou cibuli nebo klobásu,“ říká znalec maďarské kuchyně.

Domů dovezte tokajské víno i  feferonky

Při návštěvě Maďarska doporučuje navštívit Budapešť, národní park Hortobágy, Balaton, termální lázně a například i Hévíz, tokajskou vinařskou oblast. Co bychom si měli na dovolené přibalit domů, má také jasno. „Každý, kdo navštíví Maďarsko, by si měl přivézt domácí klobásu, čerstvý chřest, maďarský salám, feferonky, vařený bůček s česnekem, hluboce zmrazené kaštanové pyré, marcipán a tokajské víno,“ říká pro Toprecepty.cz Peter Šebo.

Zdroje informací:

hikersbay.com - Maďarsko Ceny 2023

planetacestovani.cz - Ceny v Maďarsku 2023

Podívejte se do naší fotogalerie, jaké pochoutky nabízí maďarská kuchyně:

Langoše si nemusíte vychutnávat pouze v Maďarsku, vyrobte si podle našeho videoreceptu jednoduché domácí:

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více