Jak udělat nezapomenutelné špízy na grilu?
11. 8. 2023 Vaření
Maso, slanina, cibule, maso, slanina… také vás už takové špízy nudí? Nebojte se popustit uzdu fantazii a na jehlu napíchnout takové ingredience, které z vašeho špízu udělají pokrm hodný bohů. Jak na to?
Krok číslo jedna: vyberte si správný gril
Jaký gril je nejlepší? Na tuto otázku neexistuje jednoznačná odpověď. Záleží na tom, jaký způsob úpravy jídla preferujete. Grily na dřevěné uhlí dodají jídlu tu pravou vůni, plynové grily umožňují zdravější přípravu i regulaci teplot, elektrické grily se hodí i do uzavřených prostor.
Neopomeňte ani výběr grilovacích jehel. Raději zapomeňte na dřevěné špejle, na které je na grilu přece jen příliš horko. Grilovací jehly by měly být z kvalitní oceli. Jen tak zabráníte tomu, že se potraviny budou na jehly lepit nebo že po pár použitích podlehnou korozi.
Zásadní otázka: co napíchnout?
Klasiku zná každý z nás. Kuřecí či vepřové špízy na grilu doplněné cibulí, kouskem slaniny, případně paprikou a jinou zeleninou. Co to tentokrát zkusit trochu jinak?
5 tipů na extra špízy inspirované naší i zahraniční kuchyní:
- Šašlik, šiškebab, adana kebab a další exotická jména pokrmů označují mleté maso (hovězí, vepřové, telecí, skopové a jiné dle dané kultury), které se obaluje kolem jehly a poté se griluje. Většinou se jedná o precizně namleté maso doplněné rozličným kořením (chilli, sumah, sůl, pepř, pálivá paprika, římský kmín, kurkuma, čubrica) a samozřejmě bylinkami, jako je koriandr, rozmarýn či tymián. Vyzkoušet můžete i variantu, kdy na špízy budete napichovat kuličky z mletého masa.
- Souvlaki. I když se může zdát, že jde jen o kuře či vepřové napíchnuté na špejli (nic jiného se nepřidává), překvapí vás, jak je chutné. Základem je maso naložit do směsi citronové šťávy, česneku, oregana, tymiánu, červeného vinného octa, soli, pepře a olivového oleje. K tomu svěží tzatziki a ogrilovaná pita a máte řecké menu jako vyšité.
- Zeleninové špízy. Ty ocení nejen vegetariáni a vegani, ale můžete je pojmout třeba i jako přílohu k masu či uzenině. Velmi chutná je kombinace žampionů, cukety, cibule, ale můžete přidat i papriky či cukrovou kukuřici. Ani zeleninu nezapomeňte ochutit a během grilování potírat olejem s bylinkami.
- Špízy na grilu v alobalu. Jsou kombinací párků pokrájených na kolečka, cibule, papriky a klasického eidamu (alobal zabrání, aby sýr nevytekl). Na marinádu budete potřebovat kečup, worcester, plnotučnou hořčici a sójovou omáčku.
- Ovocné špízy. Jaká sladká tečka se hodí na grilovačku? Samozřejmě grilovaná. Základem těchto špízů je ovoce s pevnou dužinou: hrušky, jablka, ananas. Vybírejte méně zralé plody, aby držely na jehle. Jako marinádu použijte javorový sirup smíchaný s vodou a citronovou šťávou. Na grilu ovoce krásně zkaramelizuje.
Nevíte, jaké špízy si na grilu připravíte? Nabízí se jednoduché řešení. Zakomponujte do svého menu všechny zmíněné varianty. Některý jako předkrm, masové jako hlavní chod a sladké na závěr. Špízové dilema vyřešeno.
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Uvařte si doma vietnamskou polévku Pho jako profík. Stačí znát tyhle triky!
Kdo by neznal silný kořeněný hovězí vývar s… Číst více
Fritátové nudle
Fritátové nudle se v kuchařkách objevily na přelomu 19. a 20. století. Někdy jsou známé pod názvem svítkové nudličky. Jsou to v základu palačinky z… Číst více
Jakou přílohu, zavářku nebo vložku máte v polévkách nejraději? Z našich receptů si vybere každý
Nejčastěji se používají do polévek čirých a masitých, kterým dodávají pestrost. Například vývar z hovězího masa můžeme podávat pokaždé s jinou… Číst více
Nejlepší podzimní polévka, která ani polévkou není. Seznamte se s japonským ramen
Představíte si při zmínce o japonské kuchyni jen… Číst více
Prostřeno vietnamskou notou: Co se bude vařit a co nám prozradila Vietnamka Lien Quan o zásadách stolování?
V pátečním Prostřeno nás čeká vietnamské menu.… Číst více
Jak se vaří v Číně a kde při vaření po čínsku děláme chyby
Čína je rozsáhlá země a její oblasti natolik vzdálené a odlišné, že se liší i suroviny a styl vaření z nich. Nabízíme přehled receptů, tipů a rad,… Číst více
Pasta a basta! Jak uvařit těstoviny jako Ital? Fíglem je dát je do vody ve správný okamžik a pak ihned zamíchat. Co ještě nepodcenit?
Těstoviny jsou u nás oblíbenou přílohou, pro… Číst více
Jak na domácí těstoviny. Připravit můžeme široké, polévkové, celozrnné i špenátové
Jak připravit domácí těstoviny Na těsto potřebujeme pouze vajíčka a mouku. Použitá mouka se recept od receptu liší - vhodná je hladká, polohrubá i… Číst více
Přirozeně bezlepkové nudle nebo špagety ze zeleniny si získávají popularitu. Skvěle chutnají z cuket. Poradíme, jak je připravit
Právě z mladých cuket lze nudle nebo špagety vyrobit velmi snadno (a zvládnou to i začátečníci), protože mají rovný tvar, jsou dostatečně dlouhé a… Číst více
Slovenské nudle párance bývaly jídlem dřevorubců: S brynzou, rozmačkanými bramborami a slaninou chutnají skvěle
Podávají se podobně jako halušky, párance jsou… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více