Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jak udělat nezapomenutelné špízy na grilu?
Zdroj: Shutterstock

Maso, slanina, cibule, maso, slanina… také vás už takové špízy nudí? Nebojte se popustit uzdu fantazii a na jehlu napíchnout takové ingredience, které z vašeho špízu udělají pokrm hodný bohů. Jak na to?

Krok číslo jedna: vyberte si správný gril

Jaký gril je nejlepší? Na tuto otázku neexistuje jednoznačná odpověď. Záleží na tom, jaký způsob úpravy jídla preferujete. Grily na dřevěné uhlí dodají jídlu tu pravou vůni, plynové grily umožňují zdravější přípravu i regulaci teplot, elektrické grily se hodí i do uzavřených prostor.

Neopomeňte ani výběr grilovacích jehel. Raději zapomeňte na dřevěné špejle, na které je na grilu přece jen příliš horko. Grilovací jehly by měly být z kvalitní oceli. Jen tak zabráníte tomu, že se potraviny budou na jehly lepit nebo že po pár použitích podlehnou korozi.

Zásadní otázka: co napíchnout?

Klasiku zná každý z nás. Kuřecí či vepřové špízy na grilu doplněné cibulí, kouskem slaniny, případně paprikou a jinou zeleninou. Co to tentokrát zkusit trochu jinak?

5 tipů na extra špízy inspirované naší i zahraniční kuchyní:

  1. Šašlik, šiškebab, adana kebab a další exotická jména pokrmů označují mleté maso (hovězí, vepřové, telecí, skopové a jiné dle dané kultury), které se obaluje kolem jehly a poté se griluje. Většinou se jedná o precizně namleté maso doplněné rozličným kořením (chilli, sumah, sůl, pepř, pálivá paprika, římský kmín, kurkuma, čubrica) a samozřejmě bylinkami, jako je koriandr, rozmarýn či tymián. Vyzkoušet můžete i variantu, kdy na špízy budete napichovat kuličky z mletého masa.
  2. Souvlaki. I když se může zdát, že jde jen o kuře či vepřové napíchnuté na špejli (nic jiného se nepřidává), překvapí vás, jak je chutné. Základem je maso naložit do směsi citronové šťávy, česneku, oregana, tymiánu, červeného vinného octa, soli, pepře a olivového oleje. K tomu svěží tzatziki a ogrilovaná pita a máte řecké menu jako vyšité.
  3. Zeleninové špízy. Ty ocení nejen vegetariáni a vegani, ale můžete je pojmout třeba i jako přílohu k masu či uzenině. Velmi chutná je kombinace žampionů, cukety, cibule, ale můžete přidat i papriky či cukrovou kukuřici. Ani zeleninu nezapomeňte ochutit a během grilování potírat olejem s bylinkami.
  4. Špízy na grilu v alobalu. Jsou kombinací párků pokrájených na kolečka, cibule, papriky a klasického eidamu (alobal zabrání, aby sýr nevytekl). Na marinádu budete potřebovat kečup, worcester, plnotučnou hořčici a sójovou omáčku.
  5. Ovocné špízy. Jaká sladká tečka se hodí na grilovačku? Samozřejmě grilovaná. Základem těchto špízů je ovoce s pevnou dužinou: hrušky, jablka, ananas. Vybírejte méně zralé plody, aby držely na jehle. Jako marinádu použijte javorový sirup smíchaný s vodou a citronovou šťávou. Na grilu ovoce krásně zkaramelizuje.

Nevíte, jaké špízy si na grilu připravíte? Nabízí se jednoduché řešení. Zakomponujte do svého menu všechny zmíněné varianty. Některý jako předkrm, masové jako hlavní chod a sladké na závěr. Špízové dilema vyřešeno.

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více