Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Slavná zpěvačka Beyoncé chová včely a stáčí med, vypije více než tři a půl litru vody denně a miluje jižanské smažené kuře
Zdroj: Wikimedia Commons, Raph_PH – BeyonceSpurs010623 , CC BY 2.0, a Freepik, jcomp /koláž Toprecepty.cz

Patří mezi nejlépe placené umělkyně světa. Beyoncé, zpěvačka s kreolskými kořeny, 4. září slaví své třiačtyřicáté narozeniny. Žije s rodinou v Kalifornii, ale v jejím srdci je stále rodný Texas a jeho specifická gastronomie, která odráží všechny tam žijící národnosti.

Cereálie a míchaná vajíčka po ránu

Slavná zpěvačka Beyoncé Giselle Knowles-Carter má samozřejmě přísnou denní rutinu, když má koncertní turné. Běžně však Beyoncé spolu s rodinou, manželem Jay-Z a třemi dětmi, snídá celozrnné cereálie s nízkotučným mlékem. Má také po ránu ráda míchaná vajíčka a zeleninové smoothie.

„K obědu a večeři jím hodně ryby, libové maso a zeleninu,“ uvedla Beyoncé. To ovšem neznamená, že se úplně vyhýbá sacharidům. Pita chleba nebo quinoa patři mezi její oblíbená jídla a ráda mlsá popcorn.

Stáčí med od vlastních včel

„V neděli si obvykle dopřávám jídlo, jaké chci,“ přiznala. S rodinou pak vyrazí na pizzu a dá si k ní sklenku červeného vína. Pokud jde o pitný režim, ten má jižanská kráska dost svérázný: Denně vypije více než tři a půl litru vody s citrónem!

Určitě překvapí, že Beyoncé chová včely. Má na zahradě dva úly a ročně stočí víc než 100 sklenic medu. Důvod je jednoduchý, její dcery mají alergie a med jim pomáhá.

Jižní gastronomické geny jsou silné

Přestože občas doma koketují s veganskou stravou, zpěvaččiny texaské geny nepřebijí. Beyoncé miluje klasická jižanská jídla, na kterých vyrůstala. „V Texasu se dobře jí,“ řekla hvězda o svém domovském státě. „Miluji cajunské mořské plody v Pappadeaux (americká síť restaurací – pozn. red.). Grilování v Texasu je mmmm… A neděli nebylo nebylo nic lepšího než hovězí oháňka, makarony a také kandované ovoce.

Smažené kuře

Na čem však ujíždí, to jsou smažené kuřecí kousky. Pojďme si je připravit podle jižanského receptu, kde nesmí chybět podmáslí (a trpělivost). Budete potřebovat: 8–10 kousků kuřete (nejlépe mix horních stehen a paliček), 1 l podmáslí, 250 g hladké mouky, 1 lžíci mleté papriky, 1 lžičku cayenského pepře, ½ lžičky mletého chilli, 1 lžičku sušeného česneku, 2 lžičky soli, čerstvě namletý pepř, olej na smažení.

A jak na to?

  1. Den předem si připravte větší mísu nebo box s uzávěrem. Vložte tam kousky kuřete a zalijte podmáslím tak, aby maso bylo úplně ponořené. Dobře uzavřete a nechte v lednici marinovat do druhého dne.
  2. Minimálně hodinu před smažením vyndejte maso z lednice, aby získalo pokojovou teplotu. V misce promíchejte mouku s paprikou, cayenským pepřem, chilli, sušeným česnekem, solí a čerstvě mletým pepřem.
  3. Troubu předehřejte na 160 °C.
  4. Kuřecí kousky důkladně obalte v ochucené mouce a prudce je osmažte ve fritovacím hrnci na 170 °C (nebo v kastrolu s vysokou vrstvou oleje) dozlatova.
  5. Usmažené porce kuřete položte na pečicí rošt a dejte je na 15–20 minut dopéct do trouby. (Pod pečicí rošt položte plech, aby zachytával odkapávající olej.)
  6. Usmažené kuře podávejte s barbecue omáčkou. Jako příloha jsou vhodné hranolky a zeleninový salát.

Náš tip: Pikantním jižanským pokrmem jsou i mexické fazole podle našeho videoreceptu.

Zdroje informací: 

mashed.com: The Surprising Reason Beyoncé Keeps 80,000 Bees In Her Backyard

eatingwell.com: What Beyoncé Eats in a Day to Stay Fit and Fierce

eatthis.com: This Is Beyoncé's Favorite Food of All Time

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Nejnovější recepty Více