Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Olivia Newton-John, hvězda filmu Pomáda, ráda vařila a vydala kuchařku. Pochutnala si na pálivé mrkvové polévce
Zdroj: Wikimedia Commons, Eva Rinaldi, CC BY-SA 2.0, , a Freepik, Chandlervid85/koláž Toprecepty.cz

Proslavil ji film Pomáda, kde zářila po boku Johna Travolty. Málokdo ale ví, že zpěvačka a herečka Olivia Newton-John byla i autorkou populární kuchařky, která podle ní obsahovala „…jednoduché recepty pro zdravý a šťastný život“.

Jedla s rozumem

Do hereckého nebe odešla před rokem, 8. srpna 2022. Olivia Newton-John se poslední dvě desítky svého života intenzivně věnovala propagaci zdravého životního stylu, ráda vařila a publikovala recepty na různá jídla. Nebyla ale žádný fanatik a na prvním místě pro ni byl zdravý rozum.

„V první řadě věřím, že klíčem ke zdravému stravování je jednoduchost. Moje filozofie stravování je taková, že to, co jíte, jde dovnitř, a když to nevyjde, musí to jít jinam – třeba do vašich boků!“

Stravovací návyky od dětství

Mnoho lidí si myslelo, že Olivia se začala zabývat zdravou výživou až v době, kdy onemocněla rakovinou. Ona ale byla zvyklá od dětství konzumovat hodně ovoce a zeleniny. Její maminka Irene dbala na stravovací návyky a Olivia a její bratr se sestrou měli denně na talíři čerstvé a doma připravované jídlo – dnes bychom řekli, že v bio kvalitě.

Není divu, že herečka celý život dávala přednost celozrnným výrobkům před bílým pečivem, zvykla si jíst hodně ryb a méně masa, i když vegetariánkou rozhodně nebyla.

Domácí jídlo

Mezi její oblíbená jídla patřil domácí čerstvě upečený chleba s různými doma připravenými ořechovými a ovocnými pomazánkami nebo domácího džemy bez cukru. Milovala obyčejná sázená vejce ochucená koriandrovým pestem, k nim cizrnové placičky a mrkvový salát s papájou.

Roku 2012 Olivia sestavila a vydal kuchařku Livwise: Easy Recipes For A Healthy, Happy Life Hardcover (Snadné recepty na zdravý život). Najdeme v ní zajímavé recepty na různé pokrmy, jejichž základem jsou z velké části luštěniny a zelenina. 

Mrkvová polévka podle Olivie Newton-John

Olivia si vždy pochutnala na výživných polévkách, mezi něž patří mrkvová s kešu a chilli. Potřebovat na ni budete:

  • 1 šálek kešu ořechů
  • 2½ lžíce makadamového oleje (můžete nahradit extra panenským olivovým)
  • 2 žluté cibule, hrubě nakrájené
  • 7 ½ cm dlouhý kousek čerstvého zázvoru, jemně nasekaný
  • 1 kg mrkve, hrubě nakrájené
  • špetku kajenského pepře nebo podle chuti
  • sůl
  • čerstvé lístky koriandru, k podávání
  1. Kešu oříšky propláchněte pod tekoucí studenou vodou a sceďte. Vložte je do misky a zalijte dostatečným množstvím vody tak, aby byly pokryty, poté odstavte a nechte namočené přes noc. Druhý den je dobře sceďte.
  2. Zahřejte makadamový olej ve velkém hrnci na středně vysokou teplotu. Přidejte cibuli a zázvor a smažte asi 5 minut, nebo dokud cibule nezměkne.
  3. Přidejte kešu, mrkev a 6 šálků vody. Přiveďte k varu, poté snižte teplotu na středně nízkou a vařte odkryté asi 15 minut, nebo dokud mrkev nezměkne. Vmíchejte kajenský pepř, poté stáhněte z plotny a nechte mírně vychladnout.
  4. Polévku přendejte do kuchyňského robota nebo mixéru a zpracujte po dávkách, dokud nebude hladká. Vraťte polévku do hrnce, zapněte sporák na střední teplotu, dokud se polévka neprohřeje. Podávejte zdobené lístky koriandru.

Náš tip: Ochutnejte také cizrnovo-mrkvovou polévku se zázvorem a kurkumou podle našeho videoreceptu.

Zdroje informací:

bodyandsoul.com.au: Olivia Newton-John's food philosophy

deardoctor.com: Olivia Newton-John

foodwise.com.au: Recipe Room: Olivia Newton-JohnRecipe Room 

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více