Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Zpestřete si zahradu živými ploty s jedlými plody. Uchrání od pohledů z vnějšku a ještě poskytnou cennou úrodu
Zdroj: Freepik, prostooleh

Pokud jste milovníkem zahrady a zároveň gurmánem, možná už jste přišli na chuť novému trendu v zahradní architektuře, a to výsadbě jedlých živých plotů. Tyto zelené zdi či nejrůznější předěly v zahradě nejenže krásně vypadají, ale také nabízejí chutnou a užitečnou alternativu k tradičním plotům či fádním tújím. Představíme vám tento zajímavý koncept a podělíme se o několik tipů, jak si vytvořit vlastní jedlý živý plot.

Co jsou jedlé živé ploty?

Jedlé živé ploty jsou jednoduše živé ploty, jejichž plody lze konzumovat. Skládají se z různých druhů rostlin, můžou být jen třeba z trvalek (v tomto případě bylinek), ovocných keřů či stromků, ale i ze zeleniny.

Tyto ploty nejen krásně ozdobí a uchrání od pohledů zvnějšku, ale také vám poskytnou čerstvé zobání. Takovýto jedlý plot může být jednodruhový, např. z populárních muchovníků či temnoplodých aronií, nebo se může jednat o živou stěnu, kde jsou zastoupeny různé druhy zeleně v různých výškách.

Živý plot může být pravidelně stříhaný, ale může být klidně volně rostoucí. Každopádně dáte vaší zahradě život a zejména přilákáte ptáčky a skořápkovými plody třeba veverky.

Jaké rostliny se dají použít?

  1. Bylinky: Mezi nejpopulárnější prvky jedlých živých plotů se řadí jednoznačně bylinky. Rozjasní vaši zahradu barvami a vůněmi a dodají vám aromatické a chutné přísady pro vaření. Můžete využít rozmarýn, tymián, bazalku, mátu, šalvěj, meduňku a další. Poslouží jako nízký předěl v zahradě, anebo bylinky můžete zvolit jako podsadbu keřům či stromům. 
  2. Ovocné keře: Ty jsou skvělé v tom, že nabídnou sladké plody, a zároveň umí být velmi dekorativní v době květu. Mezi takovéto patří zejména maliny, kanadské či kamčatské borůvky, arónie, velkou parádu a zdravé chroupání poskytnou nejrůznější lísky.
    Na parádu, ale i na kuchyňské zpracování jsou vhodné keře bezu černého, dřínu obecného či rakytníku. Jako plůtek se dá vysázet i rybíz a k opoře ostružiník. Ke stávajícím plotům se dá vysadit popínavá flóra jako vinná réva, kiwi, akébie ap.
  3. Zelenina: Pokud chcete skloubit krásu a užitečnost, můžete do svého jedlého živého plotu zahrnout i některou zeleninu - kukuřice, hrášek, dýně ap. Příp. si z pnoucích druhů udělat živou stěnu. Fazole vám krásně zakryjí kdejaké nelichotivé místo, přistíní vám pergolu či zabrání pohledu z ulice. Využít se dá i méně známý malabarský špenát.
  4. Květiny: I některé květiny jsou jedlé. Jestliže toužíte po esteticky působivém plotu, zkuste lichořeřišnici, měsíček lékařský či růže. 

Jak vytvořit jedlý živý plot?

Jednoduše vyberte rostliny, které vám chutnají a které budou vhodné pro lokalitu, ve které máte zahradu. Můžete kombinovat různé druhy rostlin, aby váš plot byl co nejpestřejší.

Pokud budete kombinovat, je dobré si připravit osadní plán a dávat vyšší rostliny do pozadí a postupně snižovat výšku až na bylinkové patro. Pamatujte na rozestupy mezi jednotlivými keři, tak abyste byli schopni plody sklízet a také se dostat k jejich údržbě - střih, prosvětlení, hnojení ap. 

Myslete také na dobré vztahy se sousedy. Vysazovat zeleň bychom měli ve vzdálenosti 1,5 m od sousedního pozemku a v případě vyšších dřevin (dorůstající nad 3 m) je třeba dodržovat vzdálenost tři metry od hranice pozemku.

Tak proč nezkusit vytvořit svůj vlastní jedlý živý plot a přidat do své zahrady nový rozměr krásy a chuti? Vaše smysly a chuťové buňky tyto živé ploty jistě ocení. 

Zdroje informací:

Kniha Živé ploty a stěny, Kolb W.

Zahradnictvi-flos.cz: Užitečnější živý plot? Vysaďte do něj keře s jedlými plody

floranazahrade.cz: Jedlý živý plot

 

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více