Nejlepší odrůdy špenátu pro balkon i zahradu: Špenát jahodový překvapí svými plody, malabarský načervenalými listy

Máte rádi zelené listy do salátu nebo chystáte často těstovinová jídla? A víte, že existuje třeba špenát jahodový nebo malabarský? Pojďte se dnes s námi podívat, jaké odrůdy se hodí na zahrádku, jaké na balkon a co vám jejich pěstování přinese.
Odrůda, se kterou nešlápnete vedle
Špenát je možné pěstovat v podstatě celou sezonu, jen musíte dbát na správnou volbu odrůdy. Špenát nemá rád přímé slunce, prospívat bude na přistíněném stanovišti s dostatkem vláhy.
Velké teplo žene špenát rychleji do květu a tou dobou dochází i ke změně chuti a listy hořknou. Věnujte pozornost etiketám na semenech špenátu, ať zvolíte odrůdu pro aktuální období.
Je dokonce možné nechávat špenát přezimovat v záhonech. Pokud vyséváme v září a říjnu, můžeme se těšit na sklizeň zjara (např. odrůda Winterriesen). Špenát tak může být „pouhou“ předplodinou, ale dá se také sázet do záhonu v kombinaci s jinou zeleninou – s petrželí či mrkví, než ty vyrostou, budete mít špenát už snědený.
Článek z magazínu
Co může pokazit sklizeň špenátu
Špenát vyžaduje neustále vlhký substrát, protože kořeny má rozprostřené mělce a na sucho reaguje zpomalením růstu a také jde pak rychleji do květu. Odplevelujeme proto pravidelně a opatrně, aby špenát nemusel soupeřit o vláhu a abychom při tomto ošetření nepoškodili jeho mělké kořeny.
Špenát mohou potrápit plži či mšice, vyskytnout se může i plíseň špenátová. Tomuto problému se můžete vyhnout, pokud vsadíte na vyšlechtěné odolné odrůdy jako Harp (celoroční) či Sacramento, které je především pozdní odrůdou. Pro pěstování v nádobách a chuťově pro přímou konzumaci je vhodná odrůda Monores či Matador, pro tepelné zpracování pak např. Emilia.
Článek z magazínu
Tak trochu jiný špenát
Narazit můžete také na méně známé odrůdy špenátu. Velmi zajímavou variantou je špenát jahodový, který je vhodný i pro pěstování v nádobách a je velmi dekorativní, byť, přísně vzato, nejde přímo o špenát, ale merlík hlavatý. Lze z něj konzumovat listy, stejně jako klasický špenát, ale i plody, které připomínají lesní jahody či maliny, stejně tak je lze zpracovávat. Toto sladké zobání ocení nejenom děti.
Malabarský špenát (bazela) má podobu převislou, případně se bude šplhat i několik metrů po opoře jako liána. Ideálně se tedy hodí do závěsných nádob či k opoře. Bude prospívat na slunném stanovišti, chráněným před větrem. Semínka se vysévají do truhlíků ještě v průběhu dubna, předpěstované sazenice na venkovní stanoviště umístíme po půlce května. Sklízí se listy, ty mají zelenou až načervenalou barvu, postupně dorůstají.
Pokud vás obavy z hořknutí odrazují od pěstování špenátu, tak i zde lze nalézt řešení v podobě novozélandského špenátu (čtyřboč). Ten je choulostivý na chladna, vyséváme tedy až v květnu, příp. si předpěstujeme sazenice a dáváme ven, až když počasí dovolí. Čtyřboč je plazivý, můžeme ho pěstovat i mezi rajčaty, brambory, jahodami a fazolemi, postará se o to, aby půda nevysychala. Sklízí se listy nebo mladé dužnaté výhonky.
Zdroje informací:
Časopis Naše krásná zahrada 2/2023
Kniha Zelenina na zahrádce, A. Dolejší
Bylinkyprovsechny.cz: Špenát, čtyřboč (novozélandský špenát) - účinky na zdraví, co léčí, použití, užívání, využití, pěstování, škůdci nemoci špenátu a čtyřboče
Sazenicka.cz: Netradiční zelenina: jak pěstovat malabarský špenát
Témata: špenát, pěstování, zahrada, zahrádka za oknem, okenní truhlíky
Sdílejte s přáteli
Recepty k tomuto článku
Články z magazínu
Přečtěte si Zobrazit více
Což takhle dát si špenát? Je ale lepší použít čerstvý, nebo stačí mražený?
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více

Vepřová pečeně s pikantní omáčkou
Přidáno před 16 hodinami

Chřestová polévka s vejci, kapií a červeným pepřem.
Přidáno před 16 hodinami

Rychlý hrnečkový koláč s ovocem z mrazáku
Přidáno před 19 hodinami

Pappardelle s krůtím masem a zeleninou
Přidáno 27. 5. 2023 08:58

Vepřová játra na minutku z horkovzdušné fritézy
Přidáno 26. 5. 2023 18:39

Chuťovky s pomazánkou z tvarohu, uzeného sýra a krenexu
Přidáno 26. 5. 2023 18:35
Komentáře
Ke článku nejsou žádné komentáře.