Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Královský koláč z křehkého těsta: Shora křehký a uvnitř vláčný moučník s tvarohem připravíme raz dva
Zdroj: Toprecepty, tejaja

Křehké těsto je jednoduché na přípravu, i proto tolik oblíbené. Pokud z něj připravíte královský koláč, tedy řezy v kakaové variantě proložené tvarohem, budou mít strávníci jen slova chvály.

Křehké těsto

Křehké těsto je oblíbené už jen proto, že obsahuje jen několik ingrediencí. Jeho příprava je navíc tak jednoduchá, že ji zvládnou i začátečníci v kuchyni a ještě sklidí pochvalu za výborný dezert. Připravit z něj můžete třeba královský koláč, který má lahodně vláčný vnitřek a horní a spodní vrstva je zase báječně křehká. Vynikající moučník se rozplývá v ústech. 

Práce s křehkým těstem

Když pracujeme s křehkým těstem, potřebujeme, aby bylo pevné, ne rozteklé. Proto používáme ztuhlé, pouze nasekané máslo. Třetinu množství vypracovaného těsta dokonce dáváme na chvíli do mrazničky zatuhnout, aby se pak s ním lépe pracovalo. 

Tvarohová náplň do koláče z křehkého těsta

Tvarohová náplň do tohoto koláče může mít různou podobu. Může se v ní kombinovat tvaroh a sníh, přičemž se dává 250 g tvarohu, 250 g cukru moučky, 1 vanilkový cukr, 4 žloutky a sníh ze 4 bílků, který se přimíchává až nakonec. 
V další variantě se využívá větší množství tvarohu a uvařený pudink. Potřebovat budeme: 750 g tvarohu, cukr (dle chuti), 2 žloutky, 3 lžíce rumu, uvařený pudink z ½ sáčku vanilkového pudinku a 250 ml mléka, a sníh ze 2 bílků. Zvolit si můžeme ale také variantu s tvarohem a máslem, jako je to uvedeno níže v receptu. Do ní se dává pouze pudinkový prášek.

Pro začátečníky

Pokud kouzlo vaření a dobrého jídla teprve poznáváte, nemusíte se ničeho bát. Právě při práci v kuchyni totiž nejvíc platí - s chutí do toho a půl je hotovo! Nadšení a touha experimentovat s…

Královský koláč

Na královský koláč budete potřebovat: na těsto: 400 g hladké mouky, 200 g másla, 200 g cukru, 40 g kakaa, 1 vejce a 1 prášek do pečiva. Náplň: 250 g másla, 250 g cukru, 500 g polotučného tvarohu, 3 vejce, 1 vanilkový cukr a 1 vanilkový pudink.

Jak na to? Do velké mísy nasypte mouku, cukr, prášek do pečiva, kakao a vše promíchejte. Pak do směsi rozklepněte vejce a přidejte máslo. Vypracujte těsto. Rozdělte ho na tři třetiny. Třetinu zabalte do igelitu a dejte do mrazničky. Zbývající dvě dejte na pracovní plochu, vyválejte těsto a přesuňte ho na plech vyložený pečicím papírem.

Troubu předehřejte na 180-190 °C. V další míse smíchejte ingredience na náplň: máslo, cukry, tvaroh (zkoušeli jste už vyrobit vlastní tvaroh?), pudinkový prášek a rozklepněte k nim vejce. Vše dobře promíchejte a rovnoměrně rozetřete na vyválené těsto. Vyndejte zbylé těsto z mrazničky a nastrouhejte ho navrch koláče. Plech dejte do předehřáté trouby a pečte zhruba 35-40 minut.

Náš tip: Připravte si strouhaný koláč podle tohoto videoreceptu:

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více