Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Polsko se v posledních měsících stalo častým cílem Čechů, kteří chtějí ušetřit při nákupu potravin. Není divu, protože severní sousedé mají ceny stále daleko nižší, než jsou u nás. Pokud se ovšem do Polska vypravíte právě za nákupy, nezapomeňte ochutnat i místní kuchyni.

Levnější nákup neseženete

V polských obchodech se opravdu ceny pohybují v hladinách, které musí našince lákat. Například deset vajec podle serveru Portál řidiče nakoupíte o téměř 15 korun levněji než v Česku, brambory jsou levnější téměř o desetikorunu, toustový chléb o sedm korun, kilogram kuřecích prsou dokonce o neskutečných 40 Kč. Snad jediné, co mají v Polsku dražší, je plzeňské pivo. Půllitrová lahev totiž přijde na v přepočtu 40 korun, kdežto u nás ji seženete za 32 Kč.

Pirohy na „tisíc“ způsobů

Kromě nákupů se ovšem vyplatí si zajít i do polských restaurací. Především proto, že zde naleznete mnoho specialit, které si u nás nikde nedáte. „Jedním z výrazných pokrmů polské gastronomie jsou pirohy, které se tu považují za národní jídlo,“ říká pro Toprecepty.cz Miloslav Slávik, žijící a pracující v Krakově. „V oblíbených „pierogarniach“ se dají koupit pirohy všech příchutí i náplní, jaké vás jen napadnou,“ dodává.

„Můžete si je dát naslano s masem, třeba velmi oblíbené jsou s kachním masem, nasladko pak letí ty s jahodami,“ vysvětluje Slovák, který studoval v polském Lublinu. Pirohy si podle jeho slov lze koupit i v supermarketu, a to buď chlazené nebo mražené. Oblíbené jsou ruské – s bramborovo-sýrovou náplní. Donedávna to byly i ty ukrajinské, v nichž je navíc ještě kopr,“ popisuje Slávik.

Sytá polévka či maso se zelím

Mezi typická polská jídla řadí ještě žurek a bigos. Žurek je tradiční polská kvásková polévka se smetanou, v níž najdeme i brambory, vajíčka, někdy i klobásu či slaninu,“ říká mladý muž, který své zážitky popisuje také na webu Život v Polsku. V lepších restauracích je žurek nabízen jako hlavní jídlo, protože je podobně jako v Česku třeba guláš, prodáván v chlebu. „Pokud nejste fanouškem polévek, ale máte raději maso a zelí určitě vyzkoušejte bigos. Syté jídlo, tradičně podávané s chlebem,“ doporučuje Miloslav. Existuje mnoho podob bigose, který se objevuje například i v litevské či běloruské kuchyni. V receptech se většinou objevuje čerstvé i kysané zelí, červené maso, klobása, uzený bůček, houby a koření.


Michelinský zážitek 

Jestli však chcete zažít opravdu prvotřídní gastronomický zážitek, neměli byste podle mladého Slováka vynechat návštěvu restaurace Bottigliera 1881. Počítejte ovšem s tím, že zde zaplatíte za menu nejméně 3000 korun. „Je to jediná krakovská restaurace se slavnou michelinskou hvězdou. Kromě tradičních pirohů nabízí i pstruha na mnoho způsobů či kaszanku (polská verze jelita - pozn.red.),“ říká pro Toprecepty.cz Miloslav Slávik.

Doporučuje i předkrm, chleba s kachním sádlem a škvarky. Jídlo, které je ještě doplněno kyselou okurku, najdete také třeba na polských hudebních festivalech či jako oblíbenou položku streedfoodových prodejen. Jak také Slávik upozorňuje, velkou oblibu si mezi Poláky našel klasický párek v rohlíku, který je coby hot dog hitem většiny místních benzinových stanic.

Zdroje informací:

portalridice.cz - Srovnali jsme ceny v obchodech v Česku, v Polsku a na Slovensku

wikipedia.org - Bigos

Podívejte se do naší fotogalerie, jak klasické polské pokrmy vypadají:

Pokud máte taky rádi škvarky, zkuste si podle našeho videoreceptu vytvořit skvělou pomazánku:

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více