Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jak na maďarské bramborové langoše: Podle originálního receptu jsou uvnitř krásně měkké a zvenku křupavé
Zdroj: Profimedia

Langoše jsou jednou z tradičních pouličních dobrot. Původně maďarská specialita se v posledních letech stala po boku párků v rohlíků a hranolek stálicí v nabídce stánků českých koupališť nebo „fesťáků“.  Kvalita langošů ale bývá různá, pokud ovšem toužíte po nějakých lepších, není nic jednoduššího než si je udělat doma. 

Slavná maďarská specialita

Snad žádný jiný maďarský pokrm u nás není tak populární jako langoše. A stejně jako u nás jsou oblíbené samozřejmě i v zemi svého vzniku, v Maďarsku. Stánky s nimi najdete snad všude a třeba v Budapešti jsou i speciální bistra zaměřená jen na langoše. Právě v nich pochopíte, proč se langošům někdy říká maďarská pizza, nabízejí je tu totiž i s oblohami, které by spíš odkazovaly k italské kuchyni.

Langoše jsou zkrátka oblíbenou odpolední svačinkou Maďarů, která funguje jako dokonalá rychlá pomoc, když je přepadne hlad. K nám se dostaly díky dovolenkářům z Balatonu a ujaly se zde natolik, že si jejich původ mnozí možná ani neuvědomují.  

Langoše s kečupem? Jen u nás

Smažená specialita sice nepatří k úplně nejzdravějším pochutinám, placky z kynutého těsta jsou však tak úžasně křupavé a uvnitř vláčné, že jim nelze odolat. Ačkoli u nás si je nejčastěji vychutnáváme s kečupem a posypané sýrem, případně ještě potřené česnekem, Maďaři by z této kombinace byli překvapeni.

V Maďarsku se totiž tradiční langoše podávají zásadně potřené zakysanou smetanou a posypané sýrem, případně ještě nasekanou šunkou. Verze bez šunky se nazývá sajtos-tejfölös a patří k nejoblíbenějším již dlouhá léta, i když Maďaři vzali na milost i langoše obložené třeba i tuňákem nebo nasladko potřené nutellou a ozdobené banánem.

Nejlepší langoše jsou ty domácí

Zatímco v Maďarsku se langoše obvykle připravují vždy čerstvé, u nás na takové narazíte jen zřídka a v mnoha stáncích často smaží jen mražené polotovary. Chcete-li mít jistotu, že si dáváte kvalitní čerstvý langoš, je nejlepší si jej usmažit doma. Receptů na langoše existuje celá řada, do některých těst se používá podmáslí nebo jogurt a droždí v nich nahrazuje třeba jedlá soda, pravé langoše jsou ale kynuté.

V Maďarsku v současnosti připravují dva druhy – z obyčejného kynutého těsta nebo z kynutého těsta vylepšeného bramborami. Právě bramborové langoše možná odkazují k původnímu tradičními maďarskému pokrmu - bramborovým plackám smaženým na sádle, z nichž se langoše v průběhu časů zřejmě vyvinuly. 

Originální maďarské bramborové langoše

Máte-li v oblibě různá bramborová jídla, určitě pravé maďarské langoše s bramborami vyzkoušejte. Oproti těm z obyčejného těsta mají zajímavější chuť. A jak na ně? 

Budete potřebovat: 150 g moučných brambor, 30 g čerstvého droždí, 400 ml mléka, 1 lžíci cukru, 400 g polohrubé mouky, 50 ml oleje, sůl a olej na smažení. 

  1. Brambory uvařte ve slupce. Droždí smíchejte se 100 ml vlažného oslazeného mléka a na teplém místě nechte vzejít kvásek. 
  2. Uvařené brambory oloupejte a ještě vlažné nastrouhejte najemno. Mouku prosejte do mísy. Doprostřed udělejte důlek a nalijte do něj vzešlé droždí. Přidejte brambory, olej a zbylé vlažné mléko. Mírně osolte a vypracuje pružné těsto. 
  3. Těsto lehce posypejte moukou, přikryjte utěrkou a nechte na teplém místě asi 1 hodinu kynout, až zdvojnásobí objem. 
  4. Do pánve hluboké asi 6 cm nalijte olej a nechte rozehřát. Z vykynutého těsta postupně odtrhávejte kousky, tvarujte z nich asi 2 cm silné placky (uprostřed tenčí, na okrajích silnější) a vkládejte je ho horkého oleje. Placky pak smažte z obou stran dozlatova.
  5. Langoše nechte okapat na papírových utěrkách, aby se do nich vsákl přebytečný olej. Podávejte ještě teplé, potřené česnekem, posypané zakysanou smetanou a strouhaným sýrem.

Náš tip: Vyzkoušet můžete i langoše z jogurtového těsta podle našeho video receptu


 

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více