Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Účastník MasterChef Česko 2020 Pepa Nemrava poradil, jak správně připravit klasickou omáčku.
Zdroj: Se svolením Pepy Nemravy / koláž Toprecepty.cz

Omáčky jsou doménou českých kuchyní a většina domácností je na jídelníček zařazuje pravidelně. Kromě těch nejznámějších, mezi které patří například rajská či svíčková, je oblíbená také znojemská. Její nakyslá chuť totiž perfektně sedí k použitému hovězímu masu.

Okurky jako základ

Znojemská omáčka nese jméno podle místa, kde se u nás tradičně vyrábí nakládané okurky světového věhlasu. Právě kyselá zelenina je důležitou součástí pokrmu, dodává mu jeho navinulou chuť, která konzumenta nutí, aby ji chtěl stále jíst.

Důležitá volba druhu masa

Klasická znojemská omáčka se dělá s hovězím masem.To však není nezbytně nutné. „Samozřejmě můžeme hovězí nahradit třeba vepřovou plecí, která je tučnější,“ vysvětluje pro Toprecepty.cz Pepa Nemrava.

„Pak není nutné maso špikovat. Zároveň bude rychleji hotové, jen chuť nebude tak výrazná jako z hovězího a barva omáčky bude světlejší,“ dodává člen TOP 5 MasterChef Česko 2020. Připomíná zároveň, že hovězí maso je nutné prošpikovat, aby po uvaření nebylo suché.

Kdy přidat okurky

Příprava omáčky se v mnoha rodinách liší také tím, kdy přidávat kyselé okurky a zda je krájet nebo strouhat. Pepa volí nakrájení na drobné kostky a vmíchání do omáčky krátce před její finalizací. „Dělám to proto, aby se nerozvařily a zůstaly křupavé. Do základu přidávám jen nálev, to za mne stačí,“ říká Nemrava.

Přílohu si každý může zvolit podle své chuti. Někdo má nejraději knedlík, jiný zvolí vařené brambory. „Já osobně ke znojemské preferuji rýži,“ sdělil Pepa webu Toprecepty.cz.

Znojemská omáčka podle Pepy Nemravy

Na výrobu oblíbené omáčky s hovězím masem a „nakládačkami“ budete potřebovat: 1,2 kg hovězí kýty, 1 větší cibuli, 1 červenou cibuli, 200 g špeku, 2 lžíce hladké mouky, sklenici kyselých okurek, 1 lžíci sádla, 1 l vody, 3 lžíce plnotučné hořčice, 3 bobkové listy, 8 kuliček nového koření, 10 kuliček pepře, sůl pepř.

Jak na to?

  1. Špek si nakrájíme na hranolky a dáme ho na 30 minut do mrazáku. Poté s ním prošpikujeme maso, které zároveň svážeme, osolíme a opepříme.
  2. V hrnci si rozpustíme sádlo a na něm si zatáhneme maso ze všech stran.
  3. Zatažené maso vyndáme. Obě cibule oloupeme a nakrájíme nadrobno. Na výpeku z masa cibuli orestujeme do zlatova, přisypeme mouku a zamícháme.
  4. Přidáme hořčici, lák z okurek a vodu. Osolíme, opepříme, důkladně vše rozmícháme a pár minut provaříme.
  5. Maso vrátíme do hrnce, přidáme nové koření, bobkový list, celý pepř a na mírném ohni vaříme maso doměkka.
  6. Během vaření maso několikrát obrátíme.
  7. Když je maso hotové, tak ho nakrájíme na plátky, do hrnce přidáme na kostičky nakrájené okurky a ještě 5 minut provaříme.
  8. Podáváme s rýží, knedlíkem nebo vařeným bramborem.

Recepty k tomuto článku

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více