Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Markéta Tomášková z Peče celá země nám prozradila recept na plněné ořechy. Kakaové cukroví plní sladkým karamelovým krémem
Zdroj: se souhlasem Markéty Tomáškové/koláž Toprecepty

Plněné ořechy patří k oblíbeným druhům vánočního cukroví. Připravují se v mnoha rodinách a v mnoha verzích. Markéta Tomášková, jedna z bývalých soutěžících pořadu Peče celá země, má tu svou. Ořechy z kakaového těsta plní jednoduchým krémem z karamelového salka. A nyní si je podle jejího receptu můžete udělat i vy. 

Markéta z Peče celá země

Pamatujete si na Markétu Tomáškovou z druhé řady Peče celá země, která soutěž opustila před branami finále? S Markétou jsme se potkali na oslavě 15. narozenin Topreceptů a na křtu naší nejnovější kuchařky Náš rok v kuchyni, kde jsme ji rovnou vyzpovídali, jak se vyvíjí její pekařská a cukrářská kariéra. Markéta nám tak mimo jiné prozradila, že každý rok peče na Vánoce až dvacet druhů cukroví a o jeden svůj oblíbený rodinný recept na ořechy plněné karamelem se s námi rovnou podělila. 

Skoro jako pravé ořechy

Cukroví ořechy nemá svůj název pro nic za nic. Nejenže svým tvarem připomíná vlašské ořechy, ale ořechy se nacházejí i v křehkém těstě. To se připravuje ve dvou variantách – světlé nebo tmavé s kakaem, kterou peče i Markéta Tomášková.

Dvě ořechové poloviny se pak plní krémem, který po rozležení těsto krásně zvláčňuje a hlavně chuťově doplňuje. Krém se obvykle používá máslový, případně máslový nastavený pudinkem, o němž jsme psali v našem nedávném článku. Může být obyčejný vanilkový, ochucený rumem, kakaem nebo navíc ještě smíchaný s mletými oříšky – takový se do plněných ořechů hodí úplně nejlépe.

Chcete-li si usnadnit práci, můžete jako základ krému použít karamelové salko, které pak stejně jako Markéta zahustíte právě mletými ořechy. Pokud karamelové salko neseženete, můžete si jednoduše nechat zkaramelizovat klasické salko podle našeho návodu. Křehké kakaové těsto se navíc s karamelovým krémem úžasně snoubí a výsledek chutná prostě božsky. 

Jak na takové ořechy podle Markéty?

Pokud jste letos chtěli plněné ořechy vyzkoušet a nemáte žádný svůj ověřený recept, můžete upéct třeba právě ty podle Markéty Tomáškové. Jak na to?  
Budete potřebovat: 150 g másla, 70 g moučkového cukru, 1 žloutek, 200 g hladké mouky, 30 g mletých vlašských ořechů, 1 lžíci kakaa a 10 g vanilkového cukru. Na krém si připravte: 1 Salko karamelové, mleté vlašské ořechy podle potřeby na zahuštění.

  1. Z másla, cukru, žloutku, mouky, ořechů, kakaa a vanilkového cukru rychle vypracujte těsto a dejte je odpočinout do lednice, ideálně přes noc. 
  2. Z těsta pak vytvarujte malé kuličky, které vmáčkněte do kovových nebo silikonových formiček na ořechy. Ořechy dejte na plech, vložte do trouby předehřáté na 170 °C a pečte asi 10-12 minut. Dávejte pozor, abyste kakaové těsto nepřipálili. Ještě teplé ořechy pak vyklopte a nechte vychladnout.
  3. Mezitím si připravte krém smícháním karamelového salka a ořechů. Krémem pak spoje jednotlivé poloviny ořechů a dobře je k sobě přitiskněte. Ořechy uchovávejte v chladu. 

Náš tip: Ořechy s karamelovým krémem můžete vyzkoušet i podle našeho videoreceptu. Ty jsou navíc polomáčené v čokoládě. 

Třetí řada Peče celá země

Peče celá země 2024 byla už třetí řadou oblíbeného soutěžního pořadu, který Česká televize zařadila do svého programu na začátku roku 2024.

Porotci, soutěžící a moderátoři Peče celá země 2024

Celkem v deseti soutěžních kolech poměřilo své pekařské schopnosti dvanáct účastníků. Třetí řada Peče celá země nabídla souboj učitelky, pracovníka v IT, hudebnice ze slavné rodiny i gymnazisty.  Jejich výkony hodnotili dva porotci - pekař a cukrář Josef Maršálek a cukrářka Michaela Landová. Moderování se chopili herci Tereza Bebarová a Václav Kopta.

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více