Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Často se jim sice říká staročeské, o žádnou naší tradiční pochoutku nejde. Na českých předvánočních trzích se ovšem zabydlely trdelníky natolik, že by se za českou pochoutku považovat daly. Pokud jsou pro vás symbolem Vánoc, můžete si je udělat i doma, a to rovnou v mini verzi.

Trdelník z Maďarska a Rumunska

I když mnoho prodejců hlásá, že trdelník je typickou staročeskou specialitou, ve skutečnosti toto pečivo ve tvaru velké kremrole pochází z Maďarska. První recept na trdelník je sice doložen ze Sedmihradska, což byla historická země na území dnešního Rumunska, zřejmě se ale pekl v obou zemích původně jako slavnostní pečivo. Jeho původní název je ale ten maďarský, tedy kürtőskalács, jenž znamená komínový koláč. Právě z Maďarska pak pravděpodobně doputoval na Slovensko a odtud poměrně záhy (zřejmě již v 17. století) k nám. Dřív ovšem tak populární nebyl, nejvíc se proslavil až na přelomu 20. a 21. století, kdy se začal právě prodávat na trzích, a to nejen těch vánočních.

Jednoduchý moučník z pár surovin

Trdelníky se dělají z jednoduchého kynutého těsta, na které vám stačí jen pár surovin – mouka, mléko, máslo, cukr a droždí. Vykynuté těsto se pak vyválí do tvaru hada, který se pak namotává na speciální rožeň ve tvaru válce. Právě tomuto válci vděčí trdelník za svůj český název. Připomíná totiž trdlo, tedy palici, jíž se drtí nejčastěji koření v hmoždíři.

Trdelníky se pak pečou nad žhavými uhlíky dozlatova. Ještě před pečením se těsto obalí v cukru a během pečení se pak navíc potírá máslem. Díky tomu se trdelníky opečou krásně dozlatohněda a cukr na povrchu zkaramelizuje. Hotové trdelníky se nakonec obvykle ještě obalují ve skořicovém cukru nebo v nasekaných oříšcích či mandlích

Trdelníky z trouby - na čem je péct

I když právě pečení na ohni dodává trdelníkům jejich nezaměnitelnou chuť, poměrně snadno se dají udělat i v troubě. Speciální válce na pečení trdelníků je sice možné si koupit (prodává je třeba i Tescoma nebo Orion), jednoduše je ale můžete nahradit třeba zavařovacími sklenicemi nebo láhvemi od vína či plechovkami od piva, které obalíte v alobalu.

Trdlo můžete nahradit i obyčejným dřevěným válečkem na těsto, který rovněž zabalíte do alobalu. Díky tomu získáte velké trdelníky jako z trhu. Pokud byste ale chtěli udělat miniaturní trdelníčky místo cukroví, stačí kynuté těsto namotat na kovové formy na trubičky nebo kremrole, které se běžně prodávají v obchodech s domácími potřebami. 

Jak na domácí mini trdelníky?

Jestliže trdelníky milujete a rádi byste si je vychutnali i jinde než jen u stánku na trhu, snadno si je můžete upéct podle následujícího receptu. Navíc vás vyjdou mnohem výhodněji. Běžná cena trdelníku v Praze je kolem 80 Kč a mnohdy i více. Váha běžného trdelníku je pak kolem 200 g.

Pokud budete péct trdelníčky doma, zaplatíte za ingredience přibližně tolik: mouka (11 Kč), vejce (10 Kč), olej (1,50 Kč), rum (10 Kč), sádlo (7 Kč), vanilkový cukr (10 Kč), cukr (2 Kč), droždí (1 Kč), na posyp (10 Kč). Dohromady tak za jednu dávku těsta dáte cca 63 Kč. Jeden mini trdelníček vás tak vyjde na přibližně 3 Kč, pokud byste udělali velké trdelníky jako z trhu, cena domácího je pak asi 12 Kč. A jak tedy ty malé připravíte?

Budete potřebovat: 170-180 g vody, 2 žloutky, 2 lžíce rumu, 2 lžíce oleje, 70 g změklého sádla, 1 špetku soli, 1 vanilkový cukr, 60 g cukru, 250 g hladké mouky, 250 g polohrubé mouky, 10-12 g čerstvého droždí. Na potření a posyp před pečením si připravte: 2 bílky, sekané ořechy, sekané mandle, skořici a krystalový cukr. 

  1. Z menší části vlažné tekutiny, lžičky cukru, droždí a 1-2 lžic mouky si připravte kvásek, který nechte na teplém místě asi 20 minut kynout. Pak ke kvásku přidejte zbylé suroviny a uhněťte a dobře propracujte těsto. To nechte zakryté v míse v teple kynout cca hodinu.
  2. Hotové, vykynuté těsto přendejte na vál, lehce propracujte a rozdělte na 20-22 kousků. Z každého kousku vyválejte tenký pramen, který natočte na kovovou formičku na trubičky nebo kremrole. Trubičky není třeba ničím potírat - těsto je mastné a upečené trdelníčky z něj velmi dobře sjedou dolů. Oba konce zastrčte pod krajní ovin těsta, aby se při kynutí trdelníčky nerozmotávaly.
  3. Bílky lehce prošlehejte v hlubokém talíři a trdelníčky do nich ze všech stran namočte. Poté je obalte v sekaných oříšcích, mandlích či v cukru smíchaném se skořicí. Hotové trdelníčky pak dejte kynout na plech vyložený pečicím papírem asi na 25-35 minut.
  4. Troubu předehřejte na 200 °C. Vykynuté trdelníčky pak pečte v předehřáté troubě přibližně 12-15 minut. Nesmí však být upečené úplně dokřupava a dohněda, pak byl byly suché a tuhé. Hotové trdelníčky můžete ještě nakonec posypat moučkovým cukrem. 

Zdroje informací: 
Wikipedia.org: Kürtőskalács
Wikipedia.org: Trdelník

Vánoce a vánoční cukroví

Vánoce patří k nejkouzelnějším obdobím v roce a nedomyslitelně k nim patří vůně domácího cukroví

Zpravidla se začíná perníčky, poté následují zástupci z křehkého těsta – vanilkové rohlíčky, linecké, pracny. Ke konci adventního období přijdou na řadu sněhové pusinky a kokosky. A nakonec dojde řada na nepečené druhy cukroví,  jakou jsou vosí hnízda a různé kuličky.

Mohlo by vás zajímat:

Linecké cukroví | Perníčky | Nepečené cukroví | Pracny | Vanilkové rohlíčkyKokosky | Vosí hnízda

 

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více