K masopustu patří škvarky a ty domácí jsou nejlepší. Stačí mít jen správné sádlo na škvaření a kostičky nepodlévat jen vodou
24. 1. 2024 Vaření
Kvůli kvalitním škvarkům se nemusíte nutně snažit vetřít někam na zabijačku. Stačí si jen o opatřit syrové sádlo, které běžně seženete u řezníka, ale i v supermarketu, a můžete se pustit do škvaření sami. Snadno to zvládnete v hrnci na sporáku a jako bonus získáte ke škvarkůmi domácí sádlo.
Co se dá dělat ze škvarků?
Škvarky a sádlo jsou jednou z mnoha masopustních specialit. K masopustu totiž neoddělitelně patří zabijačky a právě sádlo je jednou z mnoha dobrot, které lze získat z prasátka. Samotné škvarky jsou pak dokonalou pochutinou k pivu či k vínu, můžete z nich udělat lahodnou škvarkovou pomazánku. A pokud byste je nesnědli jen tak, není nic jednoduššího než je využít i do pečení.
Výborně se hodí nejen do škvarkových placek, ale třeba i do těsta na chleba a dalšího slaného pečiva, a dokonce i toho sladkého, například do závinu. Na sádle, které vám pak vznikne jako vedlejší produkt při škvaření, si pak můžete osmažit nejen masopustní koblihy, využijte je i při přípravě dalších masopustních specialit.
Mohlo by vás zajímat
Jak vyškvařit sádlo
Předností domácích škvarků je, že si je můžete udělat přesně takové, jaké máte rádi. Můžete je mít malé a křupavější, které oceníte jen tak na zobání nebo do pečiva, nebo naopak velké a měkké, jež se báječně hodí do pomazánek.
Pokud se pro přípravu škvarků rozhodnete, to hlavní, co budete potřebovat, je syrové sádlo. To dělíme na několik typů podle umístění v těle vepříka, přičemž každé je jinak kvalitní. Vyškvařené sádlo, které se nejběžněji prodává v obchodě, bývá často vyškvařeno ze sádla plstního, což je tuková tkáň, jež se nachází na vnitřních stěnách dutiny břišní. Toto sádlo však bývá poměrně tuhé a nemá tu správnou chuť a vůni.
Mohlo by vás zajímat
Nejlepší sádlo na škvaření
Mnohem kvalitnější a také chutnější je sádlo hřbetní neboli řemenové, jež je uloženo na svalovině podél páteře. Právě po něm je proto třeba sáhnat. Na chuť vyškvařeného sádla a škvarků má samozřejmě i vliv to, jaký byl původ syrového sádla.
Nejlepší je to od prasat z volného chovu, klidně ale můžete použít i sádlo od řezníka či ze supermarketu. Důležité je, aby bylo čisté, zbavené zbytků masa, kůže a vnitřností, které by se mohly snadno připálit.
Škvarky uděláte snadno doma v hrnci
Na škvaření sádla nepotřebujete žádné speciální pomůcky, vystačíte si jen s obyčejným hrncem, pokud možno hodně velkým. Když už se do toho pustíte, je lepší rovnou škvařit ve větším množstvím.
Sádlo se hodně smrskne (tedy vyškvaří), tak ať to aspoň stojí za to, když už si celý byt provoníte vůní sádla. Samotný proces je poměrně snadný, jen vyžaduje dohled, aby se vám sádlo nevyškvařilo až moc nebo nespálilo. A jak tedy postupovat?
Krok za krokem k dokonalým škvarkům
- Před krájením nechte sádlo odpočívat v lednici, aby ztuhlo. Lépe se vám pak bude krájet.
- Teprve pak sádlo nakrájejte na kostičky. Pro křupavější škvarky doporučujeme kostičky o hraně asi 1 cm, pokud ale chcete připravit škvarky na pomazánku, mohou být i větší (asi dvoucentimetrové).
- Kostičky sádla dejte do hrnce a zalijte je vodou (na 2 kg sádla použijte asi 100 ml vody). Chcete-li škvarky křupavější, podlijte sádlo trochou mléka (cca 100 ml). Pro zajímavější chuť lze použít i pivo. Postupně zahřívejte a míchejte, aby se sádlo nepřipálilo ke dnu.
- Když se tekutina vypaří a začne se uvolňovat tuk, přiklopte hrnec a nechte škvařit při mírné teplotě asi hodinu, případně déle podle velikosti kostiček. Optimální teplota sádla by měla být kolem 120 °C.
- Ve chvíli, kdy tuk přestane bublat a škvarky jsou zlatavé, je hotovo. Sceďte sádlo přes cedník do sklenice a nechte škvarky okapat na ubrousku.
- Po osolení uložte škvarky do sklenice na chladné místo. V lednici vydrží asi 2 týdny. Jejich trvanlivost prodloužíte tak, že je, zalijete sádlem. Můžete je i sterilovat při teplotě 70 °C přibližně půl hodiny.
Náš tip: Z domácích škvarků si můžete udělat i vynikající pagáčky podle našeho videoreceptu.
Témata
Masopust
Masopust, který se lidově označuje jako ostatky, fašank, moravsky voračky, voráčí, končiny či obecně karneval, je svátek mezi Vánocemi a postní dobou. Masopust začíná po svátku Tří králů (6. ledna) a končí na Popeleční středu, jejíž datum se odvíjí podle termínu Velikonoc. Během masopustu probíhají zabijačky.
S tématem Masopust souvisí:
Smažené vdolky | masopustní koblihy | masopustní šišky | jitrnice
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Slavíme MDŽ: Recepty, které muži hravě zvládnou a potěší jimi své drahé polovičky
Už od roku 1908 patří 8. březen ženám a ocenění a… Číst více
Kouzlíme s piškoty: Tři nejlepší recepty na nepečené moučníky, které zvládne každý
Balíček piškotů může zachránit i život. Inu, to… Číst více
Lotus sušenky jsou skvělým základem moučníků. Poradíme, jak z nich připravit rychlý sušenkový řez
Lotus sušenky si získaly velkou oblibu. Protože jsou trvanlivé, vyplatí se nakoupit několik balení do zásoby, když jsou zrovna v akci. Navíc je pak… Číst více
7 kroků k dokonalému tatarskému bifteku: Tuto delikatesu z hovězí svíčkové si zamilujete
Tatarák připravujeme z nejkvalitnější hovězí svíčkové. Nejčastěji se servíruje jako předkrm, večeře, nebo je oblíbenou součástí rautu. Jeho typické… Číst více
Jahody patří k létu a nepečené dezerty k jahodám. Vybrali jsme pro vás ty nejlepší recepty
Není potřeba nic složitého vymýšlet, stačí sáhnout po osvědčených receptech a přesně takové jsme pro vás vybrali. Všechny vybrané recepty obsahují… Číst více
Báječné recepty z tvarohu: Můžeme ho použít do dezertů i do pomazánek
Tvaroh je velmi lehce stravitelný a báječně se hodí do sladkých i slaných pokrmů. Vybírat můžeme z několika variant - od nízkotučných až po plnotučné… Číst více
Jak připravit jahody se šlehačkou? Legendární dezert báječně osvěží
Sezóna jahod je v plném proudu - připravit s nimi můžeme velké množství více či méně pracných dezertů, a přesto, že jsou jahody se šlehačkou velmi… Číst více
16 receptů na nepečené dezerty: Tyto úžasné dobroty s úspěchem připraví i nezkušení
"Tvoření" nepečených dezertů je vlastně zábavné, stačí si dopředu připravit několik surovin a pak už jen mícháte, šleháte a vrstvíte. Na závěr ještě… Číst více
Lotus tiramisu do skleničky: Tato jednoduchá a rychlá dobrota vás naprosto okouzlí
Tiramisu je tradiční italský dezert, na jehož báječné chuti se podílí sýr mascarpone, cukrářské piškoty namáčené v kávě a likér Amaretto. To vše je… Číst více
Jak připravit Míša dezert? Ochutnejte rychlou verzi receptu do skleničky
Míša řezy jsou po generace velmi oblíbený dezert, lahodná chuť krému, který je doplněný korpusem a politý čokoládou, se doslova rozplývá na jazyku.… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více