Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

V posledním díle pořadu Buchty po ránu pekl Josef Maršálek vynikající arašídové sušenky. Na jejich přípravu si vystačíte s pouhými čtyřmi ingrediencemi a postup je tak snadný, že mohou pomáhat i děti.

Čtyři ingredience stačí

O tom, že se nějaká sladká dobrota dá připravit i z minimálního množství ingrediencí, jste se mohli přesvědčit v dalším díle oblíbeného pořadu Buchty po ránu.

Josef Maršálek společně s Terezou Bebarovou připravili rovnou čtyři dobroty, vždy jen ze čtyř surovin, přičemž jednou z nich byly právě luxusní arašídové sušenky z arašídového másla, cukru, vajíčka a nasekané čokolády. 

Arašídové máslo v hlavní roli 

Arašídové máslo nebo peanut butter patří k jedné z nejoblíbenějších amerických specialit, která se poměrně hodně prosadila i u nás. Američané je však zbožňují natolik, že se ho „za velkou louží“ sní, jak přímo v pořadu Buchty po ránu upozornil Josef Maršálek, „přibližně 320 milionů kilogramů za rok “. Mažou si ho nejčastěji na toasty i lívance, ale využívají je i do mnoha slaných i sladkých pokrmů a dokonce i do nápojů.

Arašídovým máslem lze nahradit i tuk v různých moučnících, třeba v banánovém chlebíčku, a vlastně může v receptu zastoupit i mouku, jak se můžete přesvědčit v receptu na arašídové sušenky

Jednoduché americké sušenky 

Právě do sušenek, jimž se v Americe říká cookies, se arašídové máslo výborně hodí. Pro tyto legendární americké sušenky je typická nejen speciální konzistence, ale i velmi jednoduchá příprava.

Těsto není nutné vyvalovat ani vykrajovat, stačí z něj jen udělat stejně velké kuličky a pak je trochu na plechu zploštit, aby vypadaly jako sušenky. Kromě toho jsou cookies výjimečné svým měkkým vláčným středem a krásně křupavým povrchem. A přesně takové jsou i sušenky arašídové

Arašídové máslo nahradí tuk i mouku

Na arašídové sušenky podle Josefa Maršálka je dobré použít kvalitní arašídové máslo, což ostatně doporučuje i slavný cukrář: „Arašídové máslo si kupte rozhodně to nejkvalitnější, které obsahuje co nejvíc arašídů. Dneska klidně seženete i 100%.“

Máslo se navíc rozlišuje na křupavé (crunchy) nebo jemné a hladké (smooth). S každým z nich je konzistence sušenek jiná, závisí tak jen na vaší preferenci. 
Sušenky jsou specifické tím, že se do nich nepřidává žádná mouka, což ocení bezlepkáři, přesto i bez mouky vytvoříte husté a nelepivé těsto.

Může za to, jak říká Josef Maršálek, reakce arašídového másla, tedy jeho tuku, s tekutinou, která přišla s vejcem a cukrem. S hotovým křehkým těstem se pak výborně pracuje a snadno z něj vytvoříte sušenky měkké uprostřed a křupavé po obvodu. K tvarování sušenek můžete pozvat i své potomky, koulení kuliček snadno zvládnou a ještě se u toho zabaví. 

I z jiných ořechových másel

Ačkoli jsou tyto sušenky v základu arašídové, dá se použít i jiné rostlinné oříškové máslo, třeba  pistáciové, kešu, pekanové nebo mandlové. Pokud vás baví při pečení trochu experimentovat, můžete klasický cukr vyměnit za třtinový, který dodá sušenkám trochu karamelovou příchuť.

A co ještě dovede sušenky k dokonalosti? Přece kousky čokolády… ty jsou pro americké cookies typické. Použít můžete hořkou, mléčnou i bílou, a to ve formě tabulkové čokolády nasekané na kousíčky, ještě lepší jsou však čokoládové čočky. A jak tedy arašídové sušenky Josefa Maršálka uděláte?

Budete potřebovat: 250 g arašídového másla, 1 vejce velikosti M, 60 g cukru krupice a 100 g nasekané hořké čokolády nebo peciček. 

  1. Arašídové máslo dejte do misky, přidejte cukr a vejce a vše dobře promíchejte buď vařečkou nebo můžete propracovat v robotu. 
  2. Pak přisypejte nasekanou čokoládu a míchejte, dokud směs neztuhne. S pomocí váhy si odměřte malé části těsta (cca 40 g). Z každého kousku vytvarujte kuličku, položte ji na plech vyložený pečicím papírem a lehce zploštěte. Nakonec si vytvořte vidličkou na placičkách zdobení.
  3. Plech vložte do trouby předehřáté na 170 °C a pečte 10-12 minut. Když sušenky vyndáváte z trouby, měly by být ještě trochu měkké na povrchu. 

Na přípravu nejen arašídových sušenek v pořadu Buchty po ránu se můžete podívat v naší fotogalerii

Fotogalerie - Buchty po ránu: Vynikající arašídové sušenky zvládnete upéct jen ze čtyř surovin a navíc bez mouky

Ukázat 8 fotografií

Pořadem České televize s názvem Buchty po ránu provází známá dvojice, cukrář Josef Maršálek a herečka Tereza Bebarová. Ti společně před zraky diváků pečou každou neděli známé i méně známé sladké i slané dobroty a přidají i tajné triky a rady, jak si s pečením poradit. Druhá série startuje 4. února. Pořad Buchty po ránu naleznete na iVysílání České televize.

Náš tip: Máte-li rádi ořechové sušenky, můžete vyzkoušet i tyto klasické s moukou podle našeho video receptu

Buchty po ránu

Buchty po ránu je pořad České televize, ve kterém pekař a cukrář Josef Maršálek s herečkou Terezou Bebarovou pečou podle známých i méně známých receptů. Na řadu přijdou sladké i slané dobroty.

První řada měla 20 dílů, v jednom z nich jsme se dozvěděli, jak na valašské frgály s mákem podle Josefa Maršálka.
Premiéra druhé řady: únor 2024 na ČT1

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více