Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Arašídové máslo sloužilo dříve k čištění zubů: Dnes je to „denní chleba“ pro všechny, kteří se chtějí stravovat zdravě
Zdroj: Pexels, Karolina Grabowska

Arašídové máslo je desítky let hitem v Americe a poslední roky docela frčí i u nás. Arašídové dortíčky, cukrovinky i sušenky jsou relativně běžnou nabídkou cukráren a pekáren, lžíci másla do snídaňových kaší si často dávají sportovci i zastánci zdravé výživy. Tahle pomazánka totiž obsahuje docela dost bílkovin a navrch slušnou porci vitaminů a minerálů. Co ještě jste o arašídovém másle možná nevěděli?

Arašídové máslo plné paradoxů

Jak je známo, pochoutka z rozemletých arašídů se těší velké oblibě zejména v USA, kde má dokonce i svůj svátek. Národní den arašídového másla se za velkou louží slaví 24. ledna. Arašídové máslo je tam velmi častou součástí každodenních svačin. Namazané na toustech a doplněné džemem tak funguje podobně jako klasické máslo, ačkoliv s máslem kromě názvu nic společného nemá.

Přesnější pojmenování než je arašídové máslo, neboli peanut butter, je název, který některé firmy už správně používají, a to arašídový krém

Ovšem slovo máslo v názvu není jediným paradoxem této pochutiny. Tím dalším je, že ačkoliv si mnoho lidí arašídový krém či máslo zařazuje mezi jiné ořechové krémy, arašídy patří mezi luštěniny. Ale i díky tomu jde o velice zdravé mlsání. 

Buráky totiž obsahují velké množství proteinu, v jedné lžíci jsou ho až 4 g. Kromě toho v nich najdeme vlákninu, vitaminy skupiny B a E, nebo minerály hořčík, draslík a fosfor.

Není divu, že průměrný Američan spořádá za rok až 1,4 kg arašídového másla. Celkově se v USA ročně sní tolik burákového másla, že by to pokrylo dno Grand Canyonu. A obliba tohoto produktu, ať už mu budeme říkat jakkoliv, stoupá na celém světě. Pojďme si proto připomenout, jak to všechno vlastně začalo...

Zajímavosti o arašídovém másle 

  1. Podle dochovaných záznamů první, kdo začal používat hmotu z rozemletých ořechů, byli jihoameričtí indiáni. Pravděpodobně ji ale nekonzumovali a sloužila jim jako zubní pasta nebo účinný lék na bolest zubů.
  2. První krém z arašídů, rozmělněných mezi dvěma deskami, si nechal v roce 1884 patentovat Kanaďan Marcellus Gilmore Edson.
  3. V roce 1895 začal John Harvey Kellogg (ano, ten, který „vynalezl“ i kukuřičné lupínky) prodávat pastu z mletých buráků jako výživu pro pacienty, kteří nemají zuby.
  4. Postup výroby dokonale hladkého burákového másla objevil v roce 1928 chemik Joseph Rosefield.
  5. Na výrobu jedné sklenice burákové pochoutky o hmotnosti 200 g se spotřebuje asi 540 burských "oříšků".
  6. Arašídové máslo milují dospělí, děti i celebrity. Známý tím byl například král rokenrolu Elvis Presley. Proslulý Elvis sendvič kombinuje toustový chléb, burákové máslo a banány s poměrně netradiční, ale v Americe oblíbenou přísadou - praženou slaninou.
  7. Z burákového másla je možné vyrobit ledacos, třeba i diamant. Opravdu! Obsahuje totiž vysoké procentu uhlíku a extrémní tlak ho dokáže přeměnit v drahý kámen. V domácích podmínkách se to ale zvládnout nedá. 

Jak v obchodě poznat kvalitní burákové máslo

Dostali jste při čtení na arašídový krém chuť? Pak si arašídové máslo či krém můžete připravit doma. Potřebujete jen pražené kvalitní arašídy a velice výkonný mixér. Nic jiného totiž dobrý neochucený arašídový krém nepotřebuje.

Jak pro Toprecepty.cz řekl Alex Koníček z firmy BIGBOY, v supermarketu či jiném obchodě je při nákupu důležitým ukazatelem podíl arašídů ve složení produktu a celkový počet ingrediencí.

Já vždycky říkám, že obvykle platí, čím méně surovin, tím lepší produkt,“ dodal expert a upozornil také, že v neposlední řadě hrají roli tuky. „Kvalitní ořechový nebo burákový produkt obsahuje vysoký podíl vlastních tuků, není potřeba tam přidávat další. Na našem trhu jsou ořechové krémy v různé kvalitě, před nákupem si určitě prostudujte etiketu. Když na ní najdete například přidaný palmový olej, určitě se od takového výrobku držte dál,“ varuje Koníček. 

Co tedy ve složení arašídového krému nebo másla hledat? Jen 100 % arašídy, nic víc. Takový krém do zdravého jídelníčku patří, obsahuje cenné vitaminy, minerály, bílkoviny i vlákninu. Pozor jen na vyšší kalorickou hodnotu. Pokud se snažíte hubnout, stačí pár lžiček denně.

Zdroje informací: 
Wikipedia.org: Peanut butter, banana and bacon sandwich Nationalpeanutboard.org: History of Peanuts & Peanut Butter
Smithsonianmag.com: A Brief History of Peanut Butter

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více