Buchty po ránu: Vynikající arašídové sušenky podle Josefa Maršálka zvládnete upéct jen ze čtyř surovin, navíc bez mouky
11. 2. 2024 Vaření
V posledním díle pořadu Buchty po ránu pekl Josef Maršálek vynikající arašídové sušenky. Na jejich přípravu si vystačíte s pouhými čtyřmi ingrediencemi a postup je tak snadný, že mohou pomáhat i děti.
Čtyři ingredience stačí
O tom, že se nějaká sladká dobrota dá připravit i z minimálního množství ingrediencí, jste se mohli přesvědčit v dalším díle oblíbeného pořadu Buchty po ránu.
Josef Maršálek společně s Terezou Bebarovou připravili rovnou čtyři dobroty, vždy jen ze čtyř surovin, přičemž jednou z nich byly právě luxusní arašídové sušenky z arašídového másla, cukru, vajíčka a nasekané čokolády.
Mohlo by vás zajímat
Arašídové máslo v hlavní roli
Arašídové máslo nebo peanut butter patří k jedné z nejoblíbenějších amerických specialit, která se poměrně hodně prosadila i u nás. Američané je však zbožňují natolik, že se ho „za velkou louží“ sní, jak přímo v pořadu Buchty po ránu upozornil Josef Maršálek, „přibližně 320 milionů kilogramů za rok “. Mažou si ho nejčastěji na toasty i lívance, ale využívají je i do mnoha slaných i sladkých pokrmů a dokonce i do nápojů.
Arašídovým máslem lze nahradit i tuk v různých moučnících, třeba v banánovém chlebíčku, a vlastně může v receptu zastoupit i mouku, jak se můžete přesvědčit v receptu na arašídové sušenky.
Jednoduché americké sušenky
Právě do sušenek, jimž se v Americe říká cookies, se arašídové máslo výborně hodí. Pro tyto legendární americké sušenky je typická nejen speciální konzistence, ale i velmi jednoduchá příprava.
Těsto není nutné vyvalovat ani vykrajovat, stačí z něj jen udělat stejně velké kuličky a pak je trochu na plechu zploštit, aby vypadaly jako sušenky. Kromě toho jsou cookies výjimečné svým měkkým vláčným středem a krásně křupavým povrchem. A přesně takové jsou i sušenky arašídové.
Arašídové máslo nahradí tuk i mouku
Na arašídové sušenky podle Josefa Maršálka je dobré použít kvalitní arašídové máslo, což ostatně doporučuje i slavný cukrář: „Arašídové máslo si kupte rozhodně to nejkvalitnější, které obsahuje co nejvíc arašídů. Dneska klidně seženete i 100%.“
Máslo se navíc rozlišuje na křupavé (crunchy) nebo jemné a hladké (smooth). S každým z nich je konzistence sušenek jiná, závisí tak jen na vaší preferenci.
Sušenky jsou specifické tím, že se do nich nepřidává žádná mouka, což ocení bezlepkáři, přesto i bez mouky vytvoříte husté a nelepivé těsto.
Může za to, jak říká Josef Maršálek, reakce arašídového másla, tedy jeho tuku, s tekutinou, která přišla s vejcem a cukrem. S hotovým křehkým těstem se pak výborně pracuje a snadno z něj vytvoříte sušenky měkké uprostřed a křupavé po obvodu. K tvarování sušenek můžete pozvat i své potomky, koulení kuliček snadno zvládnou a ještě se u toho zabaví.
I z jiných ořechových másel
Ačkoli jsou tyto sušenky v základu arašídové, dá se použít i jiné rostlinné oříškové máslo, třeba pistáciové, kešu, pekanové nebo mandlové. Pokud vás baví při pečení trochu experimentovat, můžete klasický cukr vyměnit za třtinový, který dodá sušenkám trochu karamelovou příchuť.
A co ještě dovede sušenky k dokonalosti? Přece kousky čokolády… ty jsou pro americké cookies typické. Použít můžete hořkou, mléčnou i bílou, a to ve formě tabulkové čokolády nasekané na kousíčky, ještě lepší jsou však čokoládové čočky. A jak tedy arašídové sušenky Josefa Maršálka uděláte?
Budete potřebovat: 250 g arašídového másla, 1 vejce velikosti M, 60 g cukru krupice a 100 g nasekané hořké čokolády nebo peciček.
- Arašídové máslo dejte do misky, přidejte cukr a vejce a vše dobře promíchejte buď vařečkou nebo můžete propracovat v robotu.
- Pak přisypejte nasekanou čokoládu a míchejte, dokud směs neztuhne. S pomocí váhy si odměřte malé části těsta (cca 40 g). Z každého kousku vytvarujte kuličku, položte ji na plech vyložený pečicím papírem a lehce zploštěte. Nakonec si vytvořte vidličkou na placičkách zdobení.
- Plech vložte do trouby předehřáté na 170 °C a pečte 10-12 minut. Když sušenky vyndáváte z trouby, měly by být ještě trochu měkké na povrchu.
Na přípravu nejen arašídových sušenek v pořadu Buchty po ránu se můžete podívat v naší fotogalerii:
Fotogalerie - Buchty po ránu: Vynikající arašídové sušenky zvládnete upéct jen ze čtyř surovin a navíc bez mouky
Pořadem České televize s názvem Buchty po ránu provází známá dvojice, cukrář Josef Maršálek a herečka Tereza Bebarová. Ti společně před zraky diváků pečou každou neděli známé i méně známé sladké i slané dobroty a přidají i tajné triky a rady, jak si s pečením poradit. Druhá série startuje 4. února. Pořad Buchty po ránu naleznete na iVysílání České televize.
Náš tip: Máte-li rádi ořechové sušenky, můžete vyzkoušet i tyto klasické s moukou podle našeho video receptu.
Témata
Buchty po ránu
Buchty po ránu je pořad České televize, ve kterém pekař a cukrář Josef Maršálek s herečkou Terezou Bebarovou pečou podle známých i méně známých receptů. Na řadu přijdou sladké i slané dobroty.
První řada měla 20 dílů, v jednom z nich jsme se dozvěděli, jak na valašské frgály s mákem podle Josefa Maršálka.
Premiéra druhé řady: únor 2024 na ČT1
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Vitamínová zahrádka za oknem. Jak snadno vypěstovat nať celeru, petržele, cibule a česneku
Malá zahrádka za oknem Rašící rostliny budou potřebovat vláhu, světlo a přiměřenou teplotu. Vybereme vhodnou nádobku nebo talířek a můžeme se hned… Číst více
Jak rychlit pažitku z vlastní zahrádky. Nenáročné pěstování na okenním parapetu
Příprava pažitky do květináčů Již na podzim si připravíme do plastových květináčů nebo jiných vhodných nádob vzrostlou pažitku, abychom ji nemuseli … Číst více
Jak připravit pažitku na rychlení? Na podzim ji včas vyryjeme, než půda zamrzne. V zimě nám čerstvé natě přijdou k chuti
Pažitka je malou zásobárnou živin a vitamínů, přitom je velmi chutná a oblíbená. Na zahradě ji můžeme sklízet od časného jara až do pozdního podzimu.… Číst více
7 oblíbených zahradních rostlin, jejichž natě oceníme v kuchyni. Snadné pěstování, nenáročná péče a osvědčené recepty
Oblíbené zahradní rostliny Je příjemné zajít si na zahradu pro čerstvou nať do polévky, na posypání hotového pokrmu nebo na přípravu bylinkového… Číst více
Desatero rad na téma medvědí česnek: Na jaře patří mezi první rostliny, které mají bohaté uplatnění v kuchyni
Medvědímu česneku se daří ve vlhčím prostředí, často ho najdeme v řidších prosvětlených lesních porostech, poblíž říček a potoků. Tam, kde se mu daří… Číst více
Jaké bylinky a zelené natě používat v kuchyni? Které z nich snadno vypěstujeme na zahradě
Bylinky můžeme pěstovat buď v květináči na parapetu či na balkoně, ale úplně nejlépe se jim bude dařit přímo na záhonech v zahradě. Některé pěstujeme… Číst více
Nejlepší odrůdy špenátu pro balkon i zahradu: Špenát jahodový překvapí svými plody, malabarský načervenalými listy
Máte rádi zelené listy do salátu nebo chystáte… Číst více
Jak pěstovat pažitku za oknem. Jednoduchý a levný návod na domácí pěstování zelených natí
Kelímky s pažitkou si můžeme koupit nebo sami rychlit z trsů, které si vyryjeme na podzim na vlastní zahradě. Tímto způsobem si zajistíme dostatek… Číst více
Česnek v naší kuchyni: Jak ho správně skladovat a zpracovat, abychom tento malý zázrak co nejlépe uchovali a využili v kuchyni
Nejraději máme česnek vypěstovaný v našich končinách, ideálně na vlastní zahradě. Pokud ho vysazujeme do záhonu, nejlepší je výsadba co nejpozději… Číst více
Desatero rad na téma pažitka: Jak ji rozmnožovat, pěstovat, zalévat a sklízet
Pažitka je nejchutnější brzy na jaře a pak znovu na podzim. Důležitou podmínkou vypěstování chutných natí je pravidelné seřezávání. Zároveň pažitka… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Hitem sociálních sítí jsou cookie cups: Sušenkové kelímky si zamilujete! Jak na ně, aby se povedly?
Jak odměřit suroviny na nejoblíbenější dezerty? Jde to i bez kuchyňské váhy
Josef Maršálek upekl luxusní máslové sušenky: Základem je vanilka a dobře zpracované těsto, říká cukrář
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Avokádová pomazánka s česnekem a cibulí
Přidáno před 10 hodinami
Pórková pomazánka s ovesnými vločkami
Přidáno před 11 hodinami
Květákové muffiny se salátem
Přidáno před 11 hodinami
Rychlá pizza z tortill
Přidáno před 20 hodinami
Domácí ovocné přírodní bubble tea
Přidáno 26. 4. 2024 20:16
Makovec bez mouky s kysanou smetanou
Přidáno 26. 4. 2024 11:33
Přečtěte si Zobrazit více
Tereza Bebarová zve na novou řadu Buchet po ránu: I já jsem důkazem, že pečení není nic složitého, říká se smíchem
Buchty po ránu: Vynikající arašídové sušenky podle Josefa Maršálka zvládnete upéct jen ze čtyř surovin, navíc bez mouky
Arašídové máslo sloužilo dříve k čištění zubů: Dnes je to „denní chleba“ pro všechny, kteří se chtějí stravovat zdravě