Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Houskový knedlík je jedním ze základů české kuchyně. Hodí se k omáčkám, které jsou pro nás typické, a společně s masem pak na talíři vytvářejí dokonalý nedělní oběd. Navzdory oblíbenosti knedlíků je spousta lidí raději kupuje. To už nyní nemusíte. Podle rad knedlíkového mistra Petra Kosinera je zvládne každý.

Knedlíky - základ české kuchyně

Na nadarmo se o nás říká, že jsme knedlíkový národ. Knedlíky, hlavně ty houskové nebo kynuté, jsou u nás nejoblíbenější přílohou a neobejde se bez nich spousta klasických českých jídel, jako je třeba svíčková, koprovka, pečená kachna nebo guláš. A speciality jako vepřo-knedlo-zelo nebo knedlíky s vejci by bez nich vůbec neexistovaly. Navzdory popularitě knedlíků mají někteří z jejich přípravy stále obavy. 

Houskové knedlíky zkrátka vzbuzují respekt. Při jejich přípravě se toho totiž může spousta pokazit. Stačí ale dodržet pár zásad a mít ten správný recept a uvaříte knedlíky jako od mistra knedlíkáře.

Třeba právě jako do šéfkuchaře Petra Kosinera, jednoho z autorů Velké knedlíkové kuchařky, s nímž jsme již spolupracovali na článku věnovaném knedlíkům bramborovým. A právě on nám poskytl cenné rady, díky nimž připravíte úžasné houskové knedlíky hned na první pokus. Na co tedy při přípravě knedlíků nesmíte zapomenout?

Rohlíky a hrubá mouka jsou základ

Jak již vyplývá z jejich názvu, základem houskových knedlíků jsou housky nebo jiné pečivo. To je ostatně hlavní ingrediencí, vedle pečiva už potřebujete jen mouku, vodu nebo mléko, vejce, droždí a sůl

  • Aby se vám knedlíky povedly a dobře chutnaly, musíte mít hlavně dobré pečivo. Tím nejlepším jsou klasické rohlíky nebo housky, jak je patrné již z názvu. Ty by měly být asi den staré, aby trochu ztuhly a ztratily kyprost. Pečivo jako toastový chléb moc vhodné není, neboť je příliš měkké a knedlík pak rychle nasákne omáčku a rozpadne se.
  • Rohlíky je pak třeba nakrájet na stejně velké kostky o hraně cca 1 cm, nejlépe tak, aby každá kostička měla ze strany aspoň jeden opečený okraj. 
  • S pečivem to nepřehánějte, každý knedlík by měl obsahovat 10-30 % pečiva. Pokud byste ho použili víc, knedlík by se rozpadal
  • Pečivo je třeba ještě nastavit moukou. Ta je do houskových knedlíků nejlepší hrubá, která jediná zajistí, že bude knedlík správně pórovitý. Mouku je dobré před vmícháním do těsta prosít, díky tomu se provzdušní a nakypří, což u kynutého těsta přijde vhod. 

Co dalšího do knedlíku

  • Abyste ze suchého pečiva vytvořili těsto, potřebujete nějaké tekutiny. Použít se může obyčejná voda, lahodnější knedlík ale získáte s mlékem. Případně můžete dát mléko s vodou půl na půl. 
  • Kromě mléka se neobejdete bez vajíček. Ani s nimi není dobré šetřit, když chcete mít knedlík hezké barvy, který i dobře chutná. Obecně platí použít na 500 g mouky 1 vejce, na dalších 500 g mouky navíc jeden žloutek. Na knedlík z 1 kg mouky tak dáte 1 vejce a 1 žloutek. 

Aby knedlík krásně nakynul

Ačkoli existují i alternativní recepty na nekynuté knedlíky, ten správný houskový knedlík by měl být kynutý. To znamená, že na jeho přípravu potřebujete droždí. To je nejlepší použít čerstvé – klasická kostka o váze 42 g stačí na 1 kg mouky. 

  • Na knedlíky není nutné dělat dopředu kvásek, klidně můžete všechny ingredience dát do jedné mísy. Nejprve do ní nasypejte mouku a v ní udělejte důlek. Do něj nadrobte droždí, zalijte je částí vlažného mléka (to by nemělo být teplejší než 40 °C, ideální je teplota lidského těla), zlehka promíchejte a nechte pár minut pracovat. K droždí můžete přidat i špetku cukru, aby těsto lépe vykynulo. Ještě nedávejte sůl, ta nesmí přijít do kontaktu s droždím. 
  • Když začnou kvasinky v droždí pracovat, můžete do těsta přidat vajíčko a zbylé mléko. Těsto je hlavně nutné důkladně propracovat – prohníst v ruce nebo v robotu, aby bylo krásně hladké a hebké.  Teprve pak do něj vmíchejte nakrájené pečivo a důkladně zapracujte. 

Tvarování a vaření knedlíků

Z vypracovaného těsta už pak zbývá jen vytvarovat hubené šišky – z 550 g mouky by vám měly vyjít dvě. Vytvarované knedlíky je opět nutné nechat v teple nakynout – nejlépe na pomoučeném kuchyňském prkénku nebo vále, zakryté čistou utěrkou. 

  • Pokud nemáte doma dostatečné teplo, můžete nechat knedlíky kynout v mírně předehřáté troubě, případně zapnuté na speciální program kynutí. Můžete i nalít horkou vodu do pekáče a prkénko s knedlíky na něj jednoduše položit. 
  • Dejte si pozor, aby vám knedlíky nepřekynuly, pak by se ve vodě srazily a ztratily by nadýchanost. 
  • Kynuté knedlíky je nejlepší vařit v páře. Doba varu trvá 25 minut a knedlík během ní není nutné obracet. Použít můžete pařáček na hrnec, utěrku přivázanou za ucha hrnce, do které se knedlíky položí, případně i troubu s parním programem. 
  • Pokud byste přece jen vařili knedlík ve vodě, použijte dostatečné velký hrnec, aby se do něj vešel nejen knedlík, ale i hodně vody. Vodu vždy dobře osolte: zhruba jednu lžičku soli na každé 3 litry vody. Knedlík do vroucí vody jemně položte a vařte při velmi mírném varu přikrytý asi 20 minut, v polovině obraťte. Dobu varu není vhodné přetáhnout, pak by se knedlík na povrchu rozpil a byl by oslizlý. Knedlík vařený ve vodě však nebude mít nikdy tak hladký povrch jako ten vařený v páře. 
  • U knedlíku vařeného ve vodě jej nezapomeňte po vytažení z hrnce propíchnout vidličkou, špejlí nebo aspoň tenkým nožem, aby z něj vyšla pára. Knedlík by se jinak srazil. 

Náš tip: Při přípravě houskového knedlíku můžete postupovat i podle našeho video receptu

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více