Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Řezy Šalamoun: Neuvěřitelné vláčný a nadýchaný dezert voní rumem, božsky chutná a jeho přípravu zvládne i začátečník
Zdroj: Toprecepty, alus.s

Pověstné řezy Šalamoun jsou plné kakaa, rumu i kokosu. Podle velmi jednoduchého receptu připravíte skvělý chutný moučník, po kterém se jen zapráší. A přitom není nijak složité ho připravit.

Moučník Šalamoun

Moučník Šalamoun by se dal nazvat alkoholickým dezertem. Je v něm totiž rum. Jde o kakaovou dobrotu navrchu politou právě částí těsta s rumem. Řezy můžete znát také pod názvem "Salamandr" nebo "buchta Růžena". Kromě toho, že je jednoduchý, jeho přípravu můžeme ještě víc urychlit. Stačí využít hrníčkový recept. 

Vrchní vrstva dezertu Šalamoun

Tento dezert je zajímavý právě díky jeho vrchní vrstvě. Tu totiž ze začátku připravujeme spolu se základním těstem. Spojíme tak vodu, cukr, tuk a kakao. A pozor. Sice směs zahříváme, ale nesmíme ji vařit. Část dáme stranou a zalijeme ji rumem. Po upečení zbytku těsta, který doplníme o mouku, prášek do pečiva a vejce, vyndáme moučník z trouby a horký ho polijeme směsí, kterou jsme si dali stranou. Ta se krásně vpije do základu a vznikne výborný dezert. 

Sladké

Sladká chuť je lákavá. Dopřáváme si ji po jídle ve formě dezertů, mezi hlavními jídly jako cukrovinky nebo zákusky ke kávě. Často si připravujeme sladké snídaně, ideálně slazené medem nebo ovocem. A…

Řezy Šalamoun

Na řezy si připravte: 1 hrnek vody, 2 hrnky cukru, 1 heru nebo máslo, 2 lžíce kakaa, 1 prášek do pečiva, 2 hrnky polohrubé mouky, 4 vejce, rum a kokos (nebo ořechy) na posypání.

Jak na to? Předehřejte troubu na 180 °C. Do hrnce nalijte vodu, přidejte cukr, tuk a kakao a zahřívejte, až se směs spojí. Nevařte ji. Stranou do misky přesuňte 3/4 hrnku směsi a zalijte vše rumem.

Do zbytku směsi přidejte mouku, prášek do pečiva a vejce. Plech vymažte tukem a vysypte moukou nebo ho vyložte pečicím papírem. Na plech nalijte těsto a dejte do trouby. Pečte 45 minut. Vytáhněte moučník z trouby a ještě horký polévejte odebranou směsí s rumem. Nakonec posypte povrch kokosem nebo strouhanými ořechy. Po vychladnutí rozkrájejte na řezy.

Variantou jsou také Šalamounovy řezy s margotkou.

Náš tip: Připravit si můžete i tuto rychlou kakaovou buchtu podle následujícího videoreceptu:

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více