Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Nakupování o Velikonocích může ztížit legislativa.
Zdroj: pixabay / kitchen_15

Velikonoce letos připadají na konec března a začátek dubna. Velký pátek, kdy je volno, bude 29. března, a Velikonoční pondělí, které je rovněž státním svátkem, pak 1. dubna. Obchody však zůstanou jeden z těchto dnů zavřeny. Přinášíme podrobný přehled, abyste se mohli připravit včas.

V pátek nákupů svátek 

Přestože je pátek 29. března státní svátek, všechny obchody mohou zůstat otevřeny. Malé provozovny si otevírací dobu mohou určit podle sebe, ale zákon uzavření nenařizuje. V pátek si tedy všude normálně nakoupíte. 

Na Velký pátek 29. března zůstanou všechny naše obchody běžně otevřené, zákazníci si tak u nás budou moci pohodlně nakoupit na prodloužený velikonoční víkend. O svátečním víkendu budou mít obchody běžnou otevírací dobu, pouze nonstop hypermarkety budou mít v neděli zkrácený provoz do 23:00 hodin,“ sdělila webu Toprecepty.cz Iva Pavlousková ze společnosti Tesco a dodala, že ani online služby Tesca nebudou v pondělí dostupné.

Kdy a kde bude zavřeno? 

V České republice je otevírací doba obchodů během Velikonoc ovlivněna legislativou, což se dotýká především velkých obchodů s prodejní plochou větší než 200 metrů čtverečních. Tyto prodejny musí na Velikonoční pondělí zůstat zavřené, ačkoliv jsou i výjimky. 

Kde si ale určitě v pondělí nenakoupíte? V prodejnách Penny a Lidl budou mít v pondělí 1. dubna všude zavřeno. Totéž platí pro obchodní síť Kaufland a Globus, velkoobchod Makro nebo nákupní dům Ikea. 

Výjimky potvrzují pravidlo

I přes to, že většina obchodů musí být na Velikonoční pondělí zavřena, jsou výjimky. Mezi ně patří například prodejna Albert v dopravně obchodním centru Mercury v Českých Budějovicích. Ta bude otevřena i během Velikonočního pondělí, a to od 8:00 do 18:00 hodin,  jak stojí v tiskovém prohlášení společnosti Albert.

Výjimku má i společnost BILLA, která bude mít otevřeny provozovny na Letišti Václava Havla, na Hlavním nádraží v Praze a na všech čerpacích stanicích Shell s konceptem BILLA stop & shop. Ostatní supermarkety BILLA budou zavřeny.

Internet může pomoci

V éře digitálních technologií a online služeb se však zavřené obchody nemusí jevit jako velká překážka. Online obchody s potravinami i dalším sortimentem a doručovací služby nabízejí alternativní možnosti pro ty, kteří si nestihli nakoupit včas.

Fungovat tak budou Rohlík, Košík i již zmíněná Billa. „Pátek 29. března  budeme rozvážet jako každý den od 06:00 - 22:00 hodin, 1. dubna pak mezi 06:00 - 14:00 hodinou, řekla pro Toprecepty.cz Tereza Kmošková z tohoto obchodního řetězce. 

Náš tip: Až budete nakupovat, nezapomeňte na ingredience, které jsou třeba k přípravě velikonoční nádivky podle našeho video receptu:

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Nejnovější recepty Více