Mrkvová hrnková bábovka: Neuvěřitelně vláčný moučník božsky chutná a švih mu dodá citronová poleva
6. 5. 2024 Vaření
Rychlá, vláčná, voňavá. Taková je mrkvová hrnková bábovka. Krásně vypadá, výborně chutná a ještě efektnější je, když ji polijete citronovou polevou. Ze stolu bude mizet velmi rychle.
Mrkvové moučníky
Mrkev je nejen skvělá zelenina do slaných jídel, ale díky své chuti si báječně rozumí i se sladkými pokrmy. Mrkev je přirozeně sladká, ale také také plná vitamínů (vitamín A, K a C), minerálních látek (draslík, vápník, železo) a vlákniny. S oblibou ji používáme do moučníků, kterým dodává vláčnost, nadýchanost a naoranžovělou barvu.
Mrkvové dorty a koláče si během let získaly své pevné místo nejen v cukrárnách a kavárnách, ale také si je rádi chystáme doma. Nejsladší je mladá jarní mrkev, která se právě objevuje ve spoustě dezertů.
Mohlo by vás zajímat
Mrkvové těsto
Výhodou mrkve je její zmíněná sladkost. V receptech proto většinou bývá méně cukru, než obvykle. Mrkev strouháme na klasickém struhadle s malými oky.
Výborné chuti přispívají také vlašské ořechy v kombinaci s rozinkami, citronovou šťávou a skořicí. Mrkvové moučníky mívají hrubší konzistenci, což je vidět spíše u koláčků, než v případě bábovky.
Patrně není hospodyňky (anebo i hospodáře), která by někdy nevyužila hrníčkové míry. Je to tak jednoduché a rychlé! Stanovit si hrníček a jím odměřovat nejen ingredience, ale vlastně i velikost…
Mrkvová hrnková bábovka
Na hrnkovou mrkvovou bábovku potřebujete: 2 hrnky polohrubé mouky, 1 hrnek cukru, 3 hrnky strouhané mrkve, 1/2 hrnku oleje, 1 hrnek mléka, 3 vejce, 2 lžičky jedlé sody, šťávu z 1 citronu, 0,5 hrnku mletých ořechů, 0,5 hrnku rozinek (či brusinek), 1-2 lžičky skořice (podle chuti) a 1 špetku soli. Dále: máslo na vymazání formy a mouku na vysypání.
Jak na to? Troubu předehřejte na 160 °C. Do mísy dejte suché suroviny: mouku, cukr, sodu, ořechy, rozinky, skořici a sůl. Smíchejte je. Přidejte ostatní suroviny: mrkev, olej, rozklepnutá vejce, citronovou šťávu a nakonec mléko dle potřeby. Vše promíchejte. Těsto by mělo být husté jako na lívance. Formu vymažte máslem a vysypte moukou. Nalijte do ní těsto a dejte do dobře předehřáté trouby. Pečte cca 45-55 minut.
Jestli je mrkvová bábovka hotová, vyzkoušejte špejlí. Pokud špejli vyndáte bez zbytků těsta, může bábovka z trouby ven. Nevyklápějte ji, ale nechte cca hodinu odpočinout ve formě. Vyklopte ji až pak. Vychladlou bábovku pocukrujte nebo polijte citronovou polevou.
Zdroj informací:
nzip.cz: Mrkev
Náš tip: Připravte si výbornou mrkvovou bábovku podle tohoto videoreceptu:
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
15 nejlepších receptů na vánoční cukroví: Prohlédněte si výběr z našeho receptáře
Jak upéct mrkvové cukroví? Jde to i bez přidaného cukru. Vyzkoušejte také výtečné mrkvové koláčky a řezy s tvarohovou náplní
Mrkvové minikoláčky s povidly: Sladká mrkev nahradí cukr, jsou báječně šťavnaté a neuvěřitelně vláčné a chutnají božsky
Přečtěte si Zobrazit více
Listopadové hřmění pšenici ve zlato mění aneb Připomeňme si kouzlo starých časů podle lidových pranostik
Na Svatého Martina jen to nejlepší – mladá vína 2024 jsou tu!
Lucie Borhyová má doma vždy navařeno: Nejraději připravuje moravského vrabce se špenátem, na pečené kuře používá fígl