Mrkvové minikoláčky s povidly: Sladká mrkev nahradí cukr, jsou báječně šťavnaté a neuvěřitelně vláčné a chutnají božsky
19. 2. 2024 Vaření
Koláčky nemusí být vždy připraveny z klasického těsta. Upečte si mrkvové minikoláčky s povidly. Jsou krásně nasládlé díky mrkvi a s povidly naprosto vynikající. Můžete je ale přichystat i s jinou oblíbenou náplní.
Mrkev ve sladkém pečení
Ačkoliv to vypadá zvláštně, mrkev je ve sladkém pečení jako doma. Ten, kdo si dá mrkvové dobroty, bývá překvapen, jak dobře chutnají. Ať už to jsou různé mrkvové šátečky, mrkvový koláč, ale i mrkvový dort.
Ani v našich krajích oblíbené koláčky nejsou potřeba chystat pouze v klasické podobě. I tyto koláčky se dají připravit z mrkvového těsta. A jsou výborné.
Mohlo by vás zajímat
Mrkvové těsto
Pokud jste kolem mrkvových dezertů zatím jen opatrně našlapovali, vyplatí se do nich pustit. Do těsta se dává jemně nastrouhaná syrová mrkev a díky ní se těsto dosladí. Není třeba používat tolik cukru. Některé verze bývají i zcela bez cukru. Kromě toho těsto získá krásnou barvu. Může také zvláčnět, případně zkřehnout.
Náplně do mrkvových koláčků
Do mrkvových koláčků můžete dávat jakékoliv náplně. Kromě ochucených povidel, která se objevují v níže uvedeném receptu, může jít i o další oblíbené náplně, jako jsou maková, tvarohová, nebo třeba ořechová.
Koláčky si můžete upéct na slavnostní příležitosti, nebo prostě tehdy, když na ně dostanete chuť.
Nedělní oběd i dnes znamená něco výjimečného. Celá rodina se sejde u jednoho stolu, aby si pochutnala na výborném menu, které paní domu připravila. Sváteční oběd by měl být tříchodový; začínat by se…
Mrkvové minikoláčky s povidly
Na přípravu minikoláčků budete potřebovat: 350 g polohrubé mouky, 150 g másla, 150 g jemně strouhané mrkve, 1/2 sáčku kypřicího prášku do perníku, špetku soli a citronovou kůru. Dále: povidla, skořice, vanilkový cukr, cukr a vanilkový cukr na posyp.
Jak na to? Na vál dejte odváženou mouku, máslo, mrkev a prášek do pečiva. Zpracujte vše do pevného a nelepivého těsta. Zabalte ho do fólie a nechte půl hodiny odpočinout.
Troubu předehřejte na 200 °C. Těsto rozdělte na dvě části a z každé uválejte váleček. Každý váleček nakrájejte na stejně velké kousky. Utvořte kuličky a pokládejte je na plech vyložený pečicím papírem. Do každé kuličky udělejte štamprlí důlek.
Povidla ochuťte cukrem a skořicí a lžičkou dávejte vždy trochu do každé připravené kuličky. Pečte v horké troubě asi 20 minut. Upečené koláčky posypte cukrem.
Náš tip: Přichystejte si podle tohoto videoreceptu vynikající mrkvový koláč:
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Jak uvařit krémovou brokolicovou polévku? Zdravá a rychlá polévka zachutná malým i velkým strávníkům
Brokolice má mnoho zdravotních benefitů, proto ji neváhejme zařadit do jídelníčku. Má pozitivní vliv na oči, pokožku, kosti a zuby, pomáhá také… Číst více
Jak uvařit rychle a chutně polévku? Čekáte návštěvu a nemáte čas stát dlouho u sporáku? U nás máte z čeho vybírat
Pokud máme v mrazničce zásobu míchané polévkové zeleniny, uvaření výborné polévky pro nás bude hračka. Nemusíme se ani zdržovat čištěním, krájením… Číst více
Zahřejme své děti v chladných dnech správnými potravinami. Hřejivý jídelníček na celý týden přijde vhod
Některé potraviny mají dle tradiční čínské… Číst více
Kurkuma v zimě prohřeje: Stačí špetku přidat do vaječné tlačenky nebo do zlatého mléka, pikantně ochutí i různé pomazánky
Rozproudit organismus je za chladných teplot… Číst více
Deset levných polévek, které zasytí i zahřejí: Čočková s klobáskou, hrstková nebo zelňačka přijdou vhod
Polévka, jeden z nejlepších vynálezů proti… Číst více
Podzimní polévky, které nás zahřejí. Znáte tyto oblíbené recepty?
Během chladných podzimních dnů nám chybí teplo a sluníčko. Venku jsou mlhy, někdy poprchává a večer se brzy šeří. V takových dnech máme chuť hlavně… Číst více
Jak se používá pečený čaj? Dopřejeme si ho během chladných dnů pro zahřátí. Lahodně chutná a příjemně voní
Pečený čaj se připravuje z různých druhů ovoce, můžeme využít jeden druh, ale obvykle se používá směs více druhů různých barev a chutí. Velmi vhodný… Číst více
Jak připravit krémovou polévku z dýně hokkaido? Rychlá a jednoduchá polévka chutná výborně a skvěle zahřeje
Dýně hokkaido je velmi jednoduchá na zpracování. Nemá totiž tak tvrdou slupku jako ostatní dýně a tak ji nemusíme loupat, čímž se její zpracování… Číst více
Horká domácí čokoláda zlepší náladu, zahřeje a dodá energii. Poradíme, jak ji udělat nejlepší a čím ji dochutit
Čokoláda je vlastně zdravá potravina, obsahuje množství antioxidantů, má protistresové účinky a vyvolává pocit pohody. Je lékem na špatnou náladu,… Číst více
Venku začíná být opravdu chladno? Zahřejte se horkými nápoji ve společnosti přátel, rodiny nebo dobré knihy
Možná teď sedíte s hrníčkem dobré kávy nebo lahodného čaje a chystáte se na tradiční sezónní punč, svařák či grog nebo horkou čokoládu? Pojďte se… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Jak využít mrkev? Zkuste vláčnou zeleninovou bábovku nebo skvělé mrkvové knedlíčky
Pět znamení horoskopu, která musí mít na talíři brambory: Býci je milují gratinované, Raci jako kaši a Ryby si libují v polévce
Mrkvový dort je hodně muziky za málo peněz. Lahodný moučník se objevil, když nebylo na cukr
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Vepřová krkovice dušená na zelenině
Přidáno před 10 hodinami
Sladké chlebíčky s džemem a šlehačkou
Přidáno před 10 hodinami
Banana split
Přidáno před 10 hodinami
Avokádová pomazánka s česnekem a cibulí
Přidáno 27. 4. 2024 19:17
Pórková pomazánka s ovesnými vločkami
Přidáno 27. 4. 2024 18:33
Květákové muffiny se salátem
Přidáno 27. 4. 2024 18:01