Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Bylinky jsou v kuchyni velmi oblíbené a jak předvedli Tereza Bebarová a Josef Maršálek v novém dílu Buchet po ránu, nejinak je tomu i při pečení. Populární cukrář to předvedl hned na čtyřech receptech, z nichž konkrétně ten na muffiny slibuje zajímavý zážitek. Do tradičního dezertu totiž Maršálek přidal aromatickou šalvěj.

Šalvěj k masu i čokoládě

Čerstvé bylinky dokáží dodat pokrmům velmi zajímavou a specifickou chuť a vůni. Proto se dají použít nejen u vaření, ale také při pečení sladkých dobrot, což dokázaly nejnovější Buchty po ránu. Například šalvěj se podle Josefa Maršálka skvěle hodí třeba k třešním, višním, ke švestkám, borůvkám, k čokoládě. Slavný cukrář, který má zároveň i kuchařský výuční list, ovšem nezapomněl zmínit ani vepřové maso.

Muffiny nepotřebují zvláštní péči

Příprava muffinů, do nichž tentokrát Maršálek šalvěj přidal, nemusí být moc precizní. „Jde o americký recept, takže se vám to bude líbit, žmolky totiž nejsou na závadu,“ zdůraznila Tereza Bebarová s tím, že v USA jsou zvyklí na jiný druh pečení. Maršálek zase připomněl, že při přípravě muffinů začneme smícháním všech sypkých suchých ingrediencí, teprve poté přidáváme ty tekuté. K zamíchání navíc nepotřebujeme robota, ale bohatě stačí stěrka.

Esence z mládí

Nedílnou součástí receptu je i mandlová esence, která v Josefu Maršálkovi vzbudila vzpomínky. „Je jednou z ingrediencí, která je u nás velmi typická, Češi ji milují. Spousta z nás ji má spjatu se svým dětstvím,“ řekl porotce Peče celá země. „Když jdeš do cukrárny a dáš si tam například modelované brambory, tak mají nahořklou mandlovou chuť, která je tam dodávána uměle, právě touto esencí,“ vysvětlil své moderátorské kolegyni. 

Podotkl také, že se pak mnohým lidem stává, že se dostanou k opravdovému marcipánu, který se dělá z mandlí, a jsou překvapeni, že vůbec nechutná tak, jak jsou zvyklí.

Muffiny s třešněmi a šalvějí

Na přípravu těchto bylinkových sladkostí budete potřebovat: 240 g hladké mouky, 110 g mléka, 120 g rozpuštěného másla, 5 g mandlové esence, 2 vejce velikosti M, 80 g sekaných mandlí, 180 g cukru krupice, 12 g kypřicího prášku do pečiva, 2 g soli, 300 g vypeckovaných třešní a čerstvou šalvěj. Na dozdobení: plátky mandlí a hrubý cukr (dle chuti)

Jak na to?

  1. Do mísy dejte mouku, cukr, mandle, kypřicí prášek do pečiva, sůl a několik nastříhaných lístků šalvěje. Vše promíchejte.
  2. Přidejte všechny tekuté ingredience, tedy rozpuštěné máslo, vejce, mléko a mandlovou esenci. Opět důkladně zamíchejte.
  3. Vypeckované třešně dejte do misky a obalte je ve lžičce hladké mouky. Poté je přidejte do mísy s těstem.
  4. Do formy na muffiny vložte buď papírové nebo silikonové košíčky, nebo si je vyrobte z pečicího papíru. Stačí čtverečky papíru vytvarovat podle dnem nahoru obrácené menší skleničky a vložit do formy.
  5. Těsto dejte do cukrářského sáčku, odstřihněte větší část špičky a dávkujte do košíčků, umístěných ve formě, ideálně do výšky jejího okraje. Navrch muffinů dejte kousky mandlí a hrubý posypový cukr.
  6. Formu vložte do trouby, předehřáté na 170 stupňů a pečte 20-25 minut. Před vytažením vyzkoušejte špejlí.

Rady slavného cukráře:

  • Místo 10 gramů hladké mouky můžete přidat kakao, vzniknout tak muffiny čokoládové.
  • Máslo musí být sice rozpuštěné, ale ne horké. Kvůli prášku do pečiva by vám totiž začalo těsto „růst“ před očima.
  • Třešně obalujeme v mouce proto, aby během pečení neklesly na dno košíčku.
  • Místo cukrářského sáčku můžete použít lžíci, kterou těsto dáte do košíčků. Nabízí se i naběračka na zmrzlinu, která nadávkuje stejné porce.
  • Jestli nemáte hrubý posypový cukr, můžete rozdrobit cukr kostkový.
  • Pokud byste chtěli muffiny extra šťavnaté a vláčné, tak si v hrnci rozvařte 100 gramů vody a 50 gramů cukru, nebo třeba višnového či třešňového sirupu a ještě za horka nalijte tuto směs na muffiny.

Jestli chcete vědět, jak probíhal natáčení Buchet po ránu, podívejte se do naší fotogalerie:

Fotogalerie - Buchty po ránu - Muffiny s třešněmi a šalvějí

Ukázat 7 fotografií

Pořadem České televize s názvem Buchty po ránu provází známá dvojice, cukrář Josef Maršálek a herečka Tereza Bebarová. Ti společně před zraky diváků pečou každou neděli známé i méně známé sladké i slané dobroty a přidají i tajné triky a rady, jak si s pečením poradit. Pořad Buchty po ránu naleznete na iVysílání České televize.

Náš tip: V našem videoreceptu se dozvíte, jak si doma můžete připravit marcipán:

Buchty po ránu

Buchty po ránu je pořad České televize, ve kterém pekař a cukrář Josef Maršálek s herečkou Terezou Bebarovou pečou podle známých i méně známých receptů. Na řadu přijdou sladké i slané dobroty.

První řada měla 20 dílů, v jednom z nich jsme se dozvěděli, jak na valašské frgály s mákem podle Josefa Maršálka.
Premiéra druhé řady: únor 2024 na ČT1

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie