Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Papež Jan Pavel II. byl velice skromný strávník, jeden polský moučník si ale nikdy neodpustil
Zdroj: Wikimedia Commons, Series: Reagan White House Photographs, 1/20/1981 - 1/20/1989 Collection, Public Domain

První papež slovanského původu a po více než čtyřech století i první neitalský, to byl Jan Pavel II., občanským jménem Karol Wojtyła. Ani Svatému otci nestačí k životu duchovní potrava, proto jsme nahlédli pod pokličku vatikánské kuchyně. A co měl papež Jan Pavel II. obvykle na talíři?

Italská jídla mu nejdřív nechutnala

Papež Jan Pavel II. (1920-2005) se narodil jako Karol Wojtyła ve Wadowicích nedaleko Krakova v nikterak bohaté rodině. Studium na Krakovské univerzitě přerušila válka, během níž pracoval v kamenolomu. To už neměl žádnou rodinu, protože matka i o otec zemřeli brzy stejně jako o 14 let starší bratr Edmund.

Před koncem války se rozhodl věnovat kněžské dráze. V roce 1946 byl vysvěcen a přestěhoval se do Říma, kde pokračoval ve studiu. 

Jak se můžeme dočíst na newdailycompass.com, dost mu tehdy chyběla tradiční polská jídla, na která byl zvyklý.

Hledal pokrmy podobné těm polským

V Římě objevil typické římské trattorie, kam občas rád chodil. Vybíral si jídla, která mu matně připomínala domov: dušená masa, tortelloni trochu podobné polským pirohům nebo italské koblihy bombolini, které chutnaly skoro jako typické polské paczki.

Chybělo mu ale mnoho dalších věcí, například kysané zelí, červená řepa, některé polévky nebo makové koláče.

Skromný papež

Jan Pavel II. zůstal skromný a nenáročný na jídlo i v době, kdy byl více než čtvrtstoletí hlavou katolické církve. Nikdy nebyl v jídle vybíravý, snědl všechno a nenechával nic na talíři.

Měl ostatně vždy k jídlu zvláštní, téměř duchovní vztah, který lze vyjádřit slovy sdílení, komunikace, radost. Rád stoloval se svými spolupracovníky a užíval si i konverzaci s nimi.

Lehká snídaně i oběd

Papež Jan Pavel II. velice brzy vstával, budil se kolem půl šesté ráno. Den začínal motlitbami a mší svatou. Pak přišla na řadu lehká snídaně. O jídlo se staraly polské řádové sestry. Papež se většinou spokojil s krajíčkem chleba s máslem a šálkem čaje.

K obědu měl vždy polévku, po níž obvykle následovala malá porce masa a čerstvá zelenina, poté ovoce.

Při večeři nebylo výjimkou, že papež dojídal zbytky od oběda. Pokud ne, servírovala se italská kuchyně. První chod byly vždy těstoviny, následovalo maso a malý dezert.

Sladké není hřích

Papež miloval sladkosti. Nejčastěji to byly malé kousky odpalovaného těsta plněné krémem nebo šlehačkou (podobné našim žloutkovým věnečkům či větrníčkům).

Jeden moučník však vždy hrál prim. Při návštěvě svého rodného města Wadowice v roce 1999 papež zmínil, že jako chlapec on a jeho přátelé se složili na nákup speciálního moučníku od místního pekaře. Nyní je v Polsku známý jako „papežský dort“.

A co si pod tímto názvem máme představit? Kremówka papieska (Papal Cream Cake) jsou řezy z listového těsta plněné silnou vrstvou krému, který se připravuje z vanilkového pudinku. Dezert se posype moučkovým cukrem a zdobí hustou šlehačkou.

Náš tip: Bývalý papež Jan Pavel II. by určitě ocenil i dezert s názvem kardinálský řez podle našeho video receptu.

Zdroje informací:

newdailycompass.com: Saint John Paul II and Polish cuisine

fjp2.com: Did the holy father have some favorite meals? 

catholic.org: John Paul II's Favorite Food: A Papal Indulgence

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie