Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Trpaslík schovaný v paštice i ptáci pečení zaživa: Hostiny středověkých králů byly přehlídkou šílenství
Zdroj: Alexas_Fotos, Pixabay

Známé rčení, že “jíme i očima” dobře znali a hlavně vyznávali už naši předci - samozřejmě zvláště ti, kteří si to mohli dovolit. Středověká šlechta, a hlavně ta nejbohatší, pak ráda svoje hosty překvapovala nádhernými jídly, k jejichž přípravě byl potřeba nejen kuchař, ale často i malíř. Říkalo se jim podle němčiny šauesen, tedy “jídla na podívanou”.

Páv i s korunkou na hlavě

Příprava takových pokrmů byla velmi náročná a mnoha metodám bychom se dnes divili. Třeba pečený páv, který byl na sváteční stůl podáván i se svou královskou ozdobou, tedy s korunkou a ocasními pery. Jak toho tehdejší kuchaři mohli dosáhnout? Šlo o složitý postup, kdy byla hlava a ocas omotána nejprve plátnem a poté potřena těstem, aby se zabránilo jejich spálení. Tělo bylo vykucháno a naplněno kořeněným masem. Takto připravený páv pak putoval do pece.

Po upečení kuchaři opatrně sundali těsto i plátno z ozdob, které měly podtrhnout slavnostní podobu celé hostiny a na stůl se potom hostům podávala opravdu nevšední pečínka, která každého jistě ohromila, zvlášť když byl k dokončení přizván ještě odborník, který vše upravil a dodal pokrmu výslednou podobu. Samozřejmostí pak byly i doplňky jako obloha, saláty a další.

Pozlacená krajina a zástupy sluhů

Stejně jako pávi, ale i další drůbež, podávalo se na významných hostinách i další jídlo připravované hlavně pro nádhernou podívanou. Zlatem malované paštiky pečené ve zdobných formách jako předkrmy, vyskládané na stůl tak, že připomínaly krajinu. Řeka, ve které “plavaly” pečené ryby, vzorované huspeniny, obložené mísy. Hodovat na královské hostině ve středověku znamenalo užít si kouzelnou podívanou, nad kterou zůstával rozum stát. Ke stolu pak takové pokrmy většinou donášely celé zástupy sloužících, hudba hrála slavnostní fanfáry, hořel oheň.

Nejkrásnější jídla a nejnákladnější hostiny se připravovaly pro královské a císařské dvory, a to hlavně při svatbách, kdy se stoly doslova prohýbaly pod jídlem. Dodnes se traduje příhoda, která se měla odehrát na svatbě Viléma Bavorského a Renaty Lotrinské. Tehdy byla hostům nabídnuta paštika, v níž byl ukryt trpaslík oblečený v brnění. Po otevření paštiky z ní trpaslík vystoupil a chodil po stole s praporem v ruce, aby pozdravil shromážděné hosty. Ti ale rozhodně nepřišli zkrátka, protože kromě trpaslíka bylo v paštice ukryto na čtyřicet dalších chodů.

Krutá podívaná

Příprava jídla na podívanou se ale v některých případech odehrávala i velmi krutým a pro nás dnes už asi nepochopitelným způsobem. Drůbež, hlavně pak husy, ale i kachny a jiní ptáci byli pečeni zaživa. Kuchaři jim jen chladili hlavu, aby vydrželi co nejdéle naživu. Na stůl se pak takové jídlo podávalo v okamžiku, kdy nebohé zvíře vydechlo naposledy. To tedy nebyl zážitek, který bychom chtěli dnes zažít, doba ale byla jiná a stejně tak i zvyky. Středověk byl zkrátka drsný.

Mohlo by vás zajímat

Marie