Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Chřest (nejen) s vejcem

Hodnocení receptu je 4,5 (13×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

recepty73 recepty73

Středně náročný

Doba přípravy 25 min Doba přípravy: 20 min Doba tepelné úpravy: 5 min

25 min (20 min příprava + 5 min tepelná úprava)

Suroviny pro 3 porce

3porce

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie8 227 kJ /
1 966 kcal
Bílkoviny41,05 g
Tuky192,10 g
Vláknina20,00 g
Cholesterol 920 mg
Sodík 3,56 g
Sůl8,83 g
Sacharidy13,31 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Chřest opláchneme, seřízneme konečky a v osolené vodě, kterou jsme ochutili šťávou z půlky citronu krátce povaříme na skus. Pak scedíme a necháme okapat. Krok 2: Během vaření chřestu připravíme vejce a slaninu. Vejce upravíme na způsob, který máme nejraději: volské oko, natvrdo, na hniličku nebo ztracené. Krok 3: Plátky slaniny nasucho osmažíme dozlatova, před smažením ji můžeme pokrájet na menší kousky. Kdo chce pokrm bezmasý, přípravu slaniny vynechá. Krok 4: V kastrolku rozpustíme plnější lžíci másla, do kterého můžeme při rozpouštění vmíchat trošku čerstvých sekaných bylinek podle vlastní chuti (petrželka, pažitka...). Krok 5: Vařený, okapaný chřest dáme na talíř, přelijeme rozpuštěným máslem, chřest obložíme vejcem upraveným podle vlastní chuti a osmaženou slaninou. Krok 6: Podáváme s vařeným bramborem, který můžeme krátce osmažit na pánvi od slaniny nebo s opečeným toustem.

TIP: Desatero: Chřest a jeho zpracování - rady a tipy

Zveřejněno 19. 5. 2018

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Chřest (nejen) s vejcem

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/5pZA

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Chřest (nejen) s vejcem

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/5pZA

Marie

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (17)

Komentáře jsou řazeny od nejnovějších. Odpovědi k nim se zobrazují od nejstarších.

Recept ještě nebyl hodnocen 5,0

moc dobré

Chřest je právě ta zelenina, kde záleží opravdu na úpravě, a to i v detailech. Dá se připravit tak, že je to lahůdka, s žádnou jinou zaleninou nesrovnatelná, dá se udělat i tak, že jídlo je fádní a bez chuti. A to i přesto, že jste si na jeho přípravě dali záležet.
Moje teta dělala chřest s máslem, opraženou strouhankou a novými brambory a bylo to "nebe v hubě". Zkusili jsme to udělat stejně a stejně to nebylo ono.

R.Rose: ...děkuji za komentář, jsem rád, že Vám byl recept inspirací:-K:-K:-K

v rámci chřestové sezóny jsem hledala nějakou jednoduchou úpravu, kde by chřest vynikl... tohle byla skvělá volba, s novým bramborem, anglickou slaninkou (já teda strkám na pečicí papír do trouby), i s tím vajíčkem - otestovala jsem váš tip s fólií a super - konečně vejce jak má být, tekutý žloutek a ztuhlý bílek :yes: (btw dokonalé pro mou potřebu, kdy jich vařím 10 najednou :-D)

Ještě ad. zatracené vajco:-)
No, způsobů je hafo:-) ale zatím to tu nezaznělo: mám odzkoušeno, že grunt je použití co nečerstvějších vajec :yes:
https://www.labuznik.cz/recept/ztracena-zastrena-v...

casino: ale zaznělo, ráčí se opakovat
:-p

Mně se nejlépe osvědčil tento postup, povedou se vždycky:
https://www.toprecepty.cz/recept/40617-zastrene-ve...

Moc hezký obrázek;-), ale popravdě, já mívám chřest docela často, nosí mi ho kamarádka ze zahrady a že by to bylo něco tak extra, no, řekla bych lepší kedluben a možná ani to ne. Mám raději ten zelený, že se nemusí loupat. Vždycky se snažím ho upotřebit, protože když vidím v obchodě ty ceny, točí se mi hlava :-Q. Ale jak říkám, snad bych si raději upravila květák, nebo kedluben.:-p

Eja57: ...ano, přesně tak, do olejem potřené fólie, osolené, zavázané házíme do vroucí vody po více kusech ...časově nenáročné, nikdy se nerozloží a protože jsem si dělal do foroty i na večerní topinky s křenem, tak jsem to sfoukl všechno najednou;-):-D ...pokud jich nedělám jako pro regiment, dělám stejným způsobem jako hosta

Jana Dorazinová-Remková: dovolím si nesouhlasit :-( spíš si myslím, že se naprosto zbytečně chřest připravuje moc složitě a nenechá se vyniknout....třeba obalení chřestu v trojobalu a usmažení já osobně považuji za omyl ( nechci napsat kulinářské zvěrstvo...). Buď na pařáčku nebo do vody špetku soli, špetku cukru, trochu citronové šťávy a kousíček másla, podávat s holandskou omáčkou nebo jen máslo a strouhnout pecorino/parmezán, nebo utřít vařené žloutky s maličko kaprlat, povolit trochou smetany, přelít chřest, posypat nasekanými bílky a maličko pažitky....To z kedlubny natož květáku opravdu nejde:-K

Tématické fráze:
chřest recepty, chřest recept, chřest s vejci, chřest svejcem, chřest s vejcem, chrests vejci recepty, recepty chrest, zelený chřest recept ztracené vejce, chřes s s vejci, vejce s chřestem recepty, recepty s chrestem, zeleny chrest s maslem a vejcem, recepty z chřestu, zelený chřest recepty, recept na chřest

Suroviny:
chřest zelený, vejce, slanina anglická, máslo, sůl, pepř mletý, šťáva citronová, bylinky

Naposledy jste si prohlédli

Zapoj se do programu Foodie! Sbírej body za své aktivity. Body pak proměníš za skvělé odměny. Bez zapojení nemůžeš dostat body za přidání fotografie.
Zapojit se

Přidat fotografie receptu