Chřest (nejen) s vejcem

recepty73 Kuchař: recepty73

3 porce Zeleninová jídla 13 názorů

Suroviny

500 g zeleného chřestu nebo oloupaného bílého
vejce, množství dle chuti a potřeby
200 g anglické slaniny nebo Váhalovy, moravské...
rozpuštěné máslo
sůl
mletý pepř
citronová šťáva nebo ocet
bylinky
Recept si zatím oblíbilo 10 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Chřest opláchneme, seřízneme konečky a v osolené vodě, ochucené šťávou z půlky citronu, krátce povaříme na skus. Pak scedíme a necháme okapat.

  2. Během vaření chřestu připravíme vejce a slaninu. Vejce upravíme na způsob, který máme nejraději: volské oko, natvrdo, na hniličku nebo ztracené. Plátky slaniny nasucho osmažíme dozlatova, před smažením ji můžeme pokrájet na menší kousky. Kdo chce pokrm bezmasý, přípravu slaniny vynechá. V kastrolku rozpustíme plnější lžíci másla.

  3. Vařený, okapaný chřest dáme na talíř, přelijeme rozpuštěným máslem, do kterého můžeme vmíchat při rozpouštění trošku čerstvých bylinek dle vlastní chuti (petrželka, pažitka...), chřest obložíme vejcem upraveným dle vlastní chuti a osmaženou slaninou.

  4. Podáváme s vařeným bramborem, který můžeme krátce osmažit na pánvi od slaniny nebo s opečeným toustem.

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílelo již 208 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Chřest (nejen) s vejcem

  • recepty73 recepty73(autor receptu)

    R.Rose: ...děkuji za komentář, jsem rád, že Vám byl recept inspirací:-K:-K:-K

    Odpovědět

  • R.Rose R.Rose

    v rámci chřestové sezóny jsem hledala nějakou jednoduchou úpravu, kde by chřest vynikl... tohle byla skvělá volba, s novým bramborem, anglickou slaninkou (já teda strkám na pečicí papír do trouby), i s tím vajíčkem - otestovala jsem váš tip s fólií a super - konečně vejce jak má být, tekutý žloutek a ztuhlý bílek :yes: (btw dokonalé pro mou potřebu, kdy jich vařím 10 najednou :-D)

    Odpovědět

  • Eja57 Eja57(moderátorka)

    casino: ale zaznělo, ráčí se opakovat https://www.toprecepty.cz/recept/40008-ztracena-zastrena-vejce/:-p

    Odpovědět

  • casino casino

    Ještě ad. zatracené vajco:-)
    No, způsobů je hafo:-) ale zatím to tu nezaznělo: mám odzkoušeno, že grunt je použití co nečerstvějších vajec :yes:
    https://www.labuznik.cz/recept/ztracena-zastrena-v...

    Odpovědět

  • Eja57 Eja57(moderátorka)

    Jana Dorazinová-Remková: dovolím si nesouhlasit :-( spíš si myslím, že se naprosto zbytečně chřest připravuje moc složitě a nenechá se vyniknout....třeba obalení chřestu v trojobalu a usmažení já osobně považuji za omyl ( nechci napsat kulinářské zvěrstvo...). Buď na pařáčku nebo do vody špetku soli, špetku cukru, trochu citronové šťávy a kousíček másla, podávat s holandskou omáčkou nebo jen máslo a strouhnout pecorino/parmezán, nebo utřít vařené žloutky s maličko kaprlat, povolit trochou smetany, přelít chřest, posypat nasekanými bílky a maličko pažitky....To z kedlubny natož květáku opravdu nejde:-K

    Odpovědět

  • recepty73 recepty73(autor receptu)

    Eja57: ...ano, přesně tak, do olejem potřené fólie, osolené, zavázané házíme do vroucí vody po více kusech ...časově nenáročné, nikdy se nerozloží a protože jsem si dělal do foroty i na večerní topinky s křenem, tak jsem to sfoukl všechno najednou;-):-D ...pokud jich nedělám jako pro regiment, dělám stejným způsobem jako hosta

    Odpovědět

  • Eja57 Eja57(moderátorka)

    tejaja: ano, postupně jsem přidávala různé "vychytávky", trochu octa do vody, vír určitě, já ještě malou naběračku, kterou ponořím do vařící vody, klepnu do ní vajco, vyklopím do toho "víru", zatočím, vyndám naběračku, no a ta poslední vychytávka je VYPNOUT....dle velikosti vajíčka nechat tak 5 minut, vylovit a hotovo....:-K nechci přidávat k receptu fotku s vajcem od jiného receptu, tak ho sem vložím, bo je moc dobrý....

    Odpovědět

  • zizala zizala

    Mně se nejlépe osvědčil tento postup, povedou se vždycky:
    https://www.toprecepty.cz/recept/40617-zastrene-ve...

    Odpovědět

  • tejaja tejaja(moderátorka)

    Eja57: Práve minule som čítala jednu vychytávku. Vriacu vodu s octom, ako píšeš, vareškou poriadne rozmiešať, čím sa vo vode urobí vír. A vajíčko rýchlo vyklepnúť do toho víru. Tak sa bielok omotá sám. Ale zatiaľ som to neskúšala. ;-)

    Odpovědět

  • Eja57 Eja57(moderátorka)

    recepty73: zkoumám to ztracené vajco .... je dělané způsobem "vejce do mikroténu nebo něčeho podobného, zatočit jako pytlíček, uvařit" ?... nebo se mýlím? je takové hezké kulaťoučké a nahoře vidím ty rýhy od toho pytlíčku....
    Já považuji za geniální způsob "vyklopit vejce do vařící vody s kapkou octa, rychle omotat bílek a vypnout, nechat 4-5 minut" ( Yotam Ottolenghi).

    Odpovědět

  • JanaDorazinova JanaDorazinova

    recepty73: Přesně tak!!! A přeci to nevyhodím, že :-Q.. Vaření je krásná věc, ale někdy i řehole ;-)

    Odpovědět

  • recepty73 recepty73(autor receptu)

    Jana Dorazinová-Remková: ...nápodobně:-D, proto to vejce a slaninka:-D ...ale víš jak je zdravej?! ...a taky, co máš pořád vařit? ...pestrost na talíři mám rád, přece nebudu dokola dělat jen řízky, omáčky, knedlo-zelo...;-)

    Odpovědět

  • JanaDorazinova JanaDorazinova

    Moc hezký obrázek;-), ale popravdě, já mívám chřest docela často, nosí mi ho kamarádka ze zahrady a že by to bylo něco tak extra, no, řekla bych lepší kedluben a možná ani to ne. Mám raději ten zelený, že se nemusí loupat. Vždycky se snažím ho upotřebit, protože když vidím v obchodě ty ceny, točí se mi hlava :-Q. Ale jak říkám, snad bych si raději upravila květák, nebo kedluben.:-p

    Odpovědět

Tématické fráze: chřest recepty chřest recept chřest s vejci chřest svejcem chřest s vejcem chrests vejci recepty recepty chrest zelený chřest recept ztracené vejce chřes s s vejci vejce s chřestem recepty recepty s chrestem zeleny chrest s maslem a vejcem recepty z chřestu zelený chřest recepty recept na chřest