Léčivá slivovice podle zpěváka Ladi Kerndla
Postup přípravy
Krok 1: Sušené švestky zalijeme slivovicí a necháme ležet (raději déle). Tolik zpěvák Láďa Kerndl.
Krok 2: Přidávám: Kdysi jsem se dozvěděla od jedné staré paní následující postup: Do láhve se slivovicí vložíme několik sušených švestek i s peckami. Pak je takto vylepšená slivovice léčivá (hlavně při nachlazení). Ty pecky jsou tam prý důležité. Slivovice má prý i o hodně lepší chuť.
Zveřejněno 20. 7. 2019
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/l1Oj
Moje poznámka
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/l1Oj
Nejnovější recepty
Rychlé kynuté knedlíky s rebarborou
Přidáno před 6 hodinami
Mechové řezy z mikrovlnky
Přidáno před 6 hodinami
Buchta s jablečnou náplní z remosky
Přidáno před 6 hodinami
Tartaletky s krémem z marshmallow
Přidáno před 6 hodinami
Jednohubky s mašličkou
Přidáno před 7 hodinami
Bramborové krokety s Polickým uherákem
Přidáno před 7 hodinami
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Tvarohové řezy
Saratice před 20 minutami
Kuřecí čína
Mike_Fidler před 38 minutami
Jablkový zázrak
Fitulka před 1 hodinou
Květák pečený s bramborami a slaninou v jednom pekáčku
Fitulka před 1 hodinou
Tvarohové řezy, velmi šťavnaté
Fitulka před 2 hodinami
Blesková polévka s vaječnou jíškou
margotka53 před 2 hodinami
Banánová buchta - hrnková
Hepetka před 3 hodinami
Americké lívance bez kynutí
káťa před 4 hodinami
Bábovka tvarohová
eskymak před 4 hodinami
Maki sushi
tipek136 před 6 hodinami
Tématické fráze:
vyuziti slivovice,
recepty ládi hrušky,
kmen hunza,
jak využítí slivovici,
jak se nakládá na slivovici,
slivovice s peckami,
vylepšena slivovice,
jak usušit ládi hrušky,
slivovice využití
Suroviny:
slivovice,
švestky sušené,
švestky
Komentáře (21)
Eja57: s tou léčivostí jsem si to ověřila před operací, nesměla jsem kašlat a týden před ní jsem přišla o hlas, takže jsem zavedla slivovicovou kúru kombinovanou s medem a do operace jsem byla fit
MamlajdaD:
Že jste to neustála a povolily vám nervy, není můj problém...
...ale dotýká se mě (ne že se cítím dotčen
To, že jste k oné smutné události nic nenašla nesvědčí o vaší neschopnosti (v tomto případě), spíše by bylo s podivem, kdyby se po šedesáti letech podařilo cosi kdesi vyštrachat, že.
Mohl bych poskytnout příjmení pozůstalých, příp. i jméno obce, leč s ohledem na GDPR tak neučiním
A proč vykám já?
„Ty vole“ se říká snáze než „Vy vole“
O Hunzech se často říká, že pamatují časy, kdy se dožívali 160 a více let a že u nich nejsou nijak neobvyklí vitální jedinci ve věku kolem 100 let. Tento mýtus má kořeny v odlišném způsobu počítání lidského věku, do něhož je započítáván odhad moudrosti dotyčného. Ze studií provedených v 80. letech vyplývá, že se místní muži dožívají v průměru věku 53 let, ženy pak 52 let.
No, třeba si aplikují meruňkový peeling...
Jádra jsme asi v dětství jedli skoro všichni, že
Ale pro zajímavost připojuji výňatek z jednoho článku z netu o jádrech meruněk. Je to fakt zajímavé a páni vědátoři se tím zabývají už déle než sto let. Cituji:
"Vysoko v horách, na pákistánsko-indickém pomezí již po staletí žije asijský kmen Hunza, a to v naprostém souladu s přírodou. Zajímavé je, že největší částí jídelníčku těchto lidí jsou meruňky, kterým se v tomto klimatu velmi daří. Obyvatelé kmene Hunza jedí meruňky jak čerstvé v době zrání, tak sušené během zimních a jarních měsíců. Nejzajímavější na celé věci ale je, že tito lidé považují za nejhodnotnější část meruňky vyloupnuté jádro a ne samotnou dužninu. Tato jádra konzumují v obrovském množství, tvoří až 50 % zimního jídelníčku tohoto kmene.
Kmen Hunza byl podroben intenzivnímu studiu již od roku 1905 a mnoho moderních studií proběhlo během let 1970 až 1985. Tito lidé se totiž naprosto vymykají světovému průměru jak svým pevným zdravím a dlouhověkostí běžně přesahující 100 let (rada starších má ve svém kruhu členy o stáří až 120 let), tak jejich zachovalým vzhledem i ve velmi pokročilém věku. Lidé kmene Hunza vypadají v průměru o 25 let mladší než jejich vrstevníci v západní Evropě nebo v Americe. Ženy tohoto kmene mají nádhernou vyhlazenou kůži i ve věku 50 až 60 let. Co je ale naprosto zarážející je fakt, že žádný z členů tohoto relativně velkého kmene nikdy neonemocněl rakovinou. To je tedy něco z historie."
Také jádra pecek ze švestek obsahují kyanidové sloučeniny, ovšem v daleko menším množství. Ale ani vyloupaných 5-6 jadérek bych se přece nebála,
No, pokud ti játra nezničila
Tímto způsobem se od nepaměti provádí umělé (především optické