Suroviny pro 4 porce
4porce
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 32 585 kJ / 7 788 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 304,40 g |
Tuky | 694,56 g |
Vláknina | 42,60 g |
Cholesterol | 1,01 g |
Sodík | 2,84 g |
Sůl | 6,00 g |
Sacharidy | 72,00 g |
Postup přípravy
Lák uděláme tak, že převaříme vodu se solí a necháme vychladnout.
Bůček nandáme do vhodné nádoby, klidně použijeme čistý plechový kbelík, zalijeme připraveným lákem, aby maso bylo úplně ponořené a přikryté. Uložíme do chladu na cca 5-7 dní. Každý den zkontrolujeme a proházíme ty ze spodu nahoru. Zakalil-li se lák, vylijeme jej, bůček omyjeme a uděláme lák nový, ale stává se to vyjímečně. Krok 2: Po uplynutí doby, ideálně večer, vyndáme bůček z láku, omyjeme a nakrájíme na špalíky po 2-3 cm. Na dno pekáče nakrájíme cibuli na hrubší měsíčky a česnek na plátky, dáme špalíky bůčku lehce osolené, (opravdu lehce, sůl byla v láku) a okmínované, a vložíme přikryté do trouby na 90 stupňů.
6-7 hodin si bůčku nevšímáme. Krok 3: Po 7 hodinách bůček odkryjeme a zhruba 30 minut dopékáme na barvu při 170 stupních. Horký nandáme do sklenic i s cibulí a česnekem asi 2 cm pod okraj a zalijme vyškvařeným sádlem do 1 cm pod okraj. Pokud máme příliš libový bůček, dáme rovnou do pečení cca 100 g škvařeného sádla. Zavíčkujeme, necháme vychladnout a uložíme do lednice. Při větším množství dáme sklenice do hrnce tak, aby voda byla do dvou třetin, na hodinu při 85-90 stupních zavařit a to samé na druhý den. Bůček tak vydrží i půl roku až rok v komoře.
Použijeme pak na výletě, dovolené, kdekoliv jako svačinu s chlebem a okurkou.
Zveřejněno 11. 1. 2022
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Rillettes po staročesku
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/DpK6
Moje poznámka
Rillettes po staročesku
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/DpK6
Náhodný recept
Nejnovější recepty
Grilovaný ananas s karamelem a zmrzlinou
Přidáno před 14 hodinami
Marinovaný grilovaný kapr
Přidáno před 14 hodinami
Grilovaná chobotnice
Přidáno před 14 hodinami
Šafránové špízy (šiškebab) na grilu
Přidáno před 14 hodinami
Grilovaná hovězí žebra low&slow
Přidáno před 14 hodinami
Philly cheesesteak
Přidáno před 14 hodinami
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Dýňovo-mrkvová polévka
llMichaelall před 9 minutami
Buchta s meruňkami
Sasenka před 27 minutami
Cibulovo-česneková polévka s bramborami
Olympus před 30 minutami
Kuřecí prsíčka v tatarce
Wikki před 31 minutami
Poctivá květáková polévka
Alenas23 před 34 minutami
Drobenková buchta - rychlá
Dycky před 1 hodinou
Srbská fazolová polévka s koprem
TondaJ před 1 hodinou
Výborná bábovka se zakysanou smetanou
chillator před 3 hodinami
Brownies z červené řepy
EvaCh před 3 hodinami
Kynuté knedlíky - meruňkové s tvarohem
Cikitaka před 10 hodinami
Suroviny:
bůček,
cibule,
česnek,
sůl,
kmín celý,
voda,
sádlo
Komentáře (3)