

Krůtí stehno podle mne
Suroviny 6 porcí
- velké horní krůtí stehno s kostí nebo vykostěné
- či dvě větší dolní stehna
- 100 g cibule
- 100 g špeku
- 5-6 stroužků česneku
- 1 lžíci soli
- 1 lžičku celého kmínu
- 1 dl vody
Postup přípravy receptu
Omyté a osušené stehno nasolíme tak, že vetřeme sůl do masa, kůže i pod ni, kam se dostaneme, okmínujeme a necháme při pokojové teplotě vstřebat sůl.
Cibuli nakrájíme nahrubo, špek na kostky 5x5 mm, dáme do pekáče a zvolna zahříváme, aby špek pustil tuk. Na něj vysypeme cibuli a česnek na plátky, za občasného míchání necháme pouze zavadnout. Mezitím rozpálíme troubu na 200 stupňů. Stehno nebo paličky vložíme na základ do pekáče a odkryté dáme do trouby.
Pečeme 10 minut na 200 stupňů, poté stáhneme teplotu na 165-170 stupňů a pečeme zhruba hodinu bez povšimnutí. Po hodině přilejeme do pekáče zhruba deci vařící vody, můžeme zvednout teplotu na 175 °C a co čtvrt hodiny kontrolujeme. Za občasného přelití dopečeme tzv. na barvu. Po 30-40 minutách by mělo být hotovo.
Poznámka od kuchařky
Mezitím ohřejeme na kousku špeku a cibuli kysané zelí a uvaříme brambory, bramborové špalíky, bramborové halušky nebo bramborový knedlík, na co máme právě chuť a podáváme jako variaci vepřového. Chutí to vepřové připomíná, jen jde o zdravější variantu.
Přeji dobrou chuť.
Sdílejte recept s přáteli
Alternativy k tomuto receptu
Komentáře k receptu Krůtí stehno podle mne
K receptu nejsou žádné komentáře.