Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Rillettes po staročesku

Hodnocení receptu je 4,6 (5×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

radekhk radekhk

Náročný

Doba přípravy 510 min Doba přípravy: 60 min Doba tepelné úpravy: 450 min +marinování

510 min (60 min příprava + 450 min tepelná úprava, +marinování)

Suroviny pro 4 porce

4porce

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie32 585 kJ /
7 788 kcal
Bílkoviny304,40 g
Tuky694,56 g
Vláknina42,60 g
Cholesterol 1,01 g
Sodík 2,84 g
Sůl6,00 g
Sacharidy72,00 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Bůček s kůží a klidně i kostmi, upravíme na kusy, aby vcelku vlezly do nádoby s lákem.
Lák uděláme tak, že převaříme vodu se solí a necháme vychladnout.
Bůček nandáme do vhodné nádoby, klidně použijeme čistý plechový kbelík, zalijeme připraveným lákem, aby maso bylo úplně ponořené a přikryté. Uložíme do chladu na cca 5-7 dní. Každý den zkontrolujeme a proházíme ty ze spodu nahoru. Zakalil-li se lák, vylijeme jej, bůček omyjeme a uděláme lák nový, ale stává se to vyjímečně. Krok 2: Po uplynutí doby, ideálně večer, vyndáme bůček z láku, omyjeme a nakrájíme na špalíky po 2-3 cm. Na dno pekáče nakrájíme cibuli na hrubší měsíčky a česnek na plátky, dáme špalíky bůčku lehce osolené, (opravdu lehce, sůl byla v láku) a okmínované, a vložíme přikryté do trouby na 90 stupňů.
6-7 hodin si bůčku nevšímáme. Krok 3: Po 7 hodinách bůček odkryjeme a zhruba 30 minut dopékáme na barvu při 170 stupních. Horký nandáme do sklenic i s cibulí a česnekem asi 2 cm pod okraj a zalijme vyškvařeným sádlem do 1 cm pod okraj. Pokud máme příliš libový bůček, dáme rovnou do pečení cca 100 g škvařeného sádla. Zavíčkujeme, necháme vychladnout a uložíme do lednice. Při větším množství dáme sklenice do hrnce tak, aby voda byla do dvou třetin, na hodinu při 85-90 stupních zavařit a to samé na druhý den. Bůček tak vydrží i půl roku až rok v komoře.
Použijeme pak na výletě, dovolené, kdekoliv jako svačinu s chlebem a okurkou.

Zveřejněno 11. 1. 2022

Poznámka autora radekhk

Tenhle recept je starý jako lidstvo samo, z doby, kdy nebyly ledničky a moderní vymoženosti, nicméně chutí a vědomím, co jím, je myslím stále aktuální. V naší rodině se dělá, co vím, od nepaměti.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Rillettes po staročesku

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/DpK6

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Rillettes po staročesku

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/DpK6

Marie

Nejnovější recepty

Další recepty

Suroviny:
bůček, cibule, česnek, sůl, kmín celý, voda, sádlo

Přidat fotografie receptu