Sacherův dort
Sacherův dort neboli Sacher je originální druh čokoládového dortu s meruňkovou marmeládou a čokoládovou polevou. Tento dort je populární hlavně ve Vídni, kde se také podává. I vy si ho však můžete sami vyrobit. Pokud ho nesníte dřív, vydrží vám v lednici až 14 dní.
Suroviny pro 1 kus
1kus
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 21 639 kJ / 5 172 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 89,28 g |
Tuky | 274,80 g |
Vláknina | 22,20 g |
Cholesterol | 1,66 g |
Sodík | 2,36 g |
Sůl | 5,70 g |
Sacharidy | 574,29 g |
Postup přípravy
Krok 1: Předehřejeme troubu na 180 °C a vyložíme dortovou formu o průměru 22 cm pečicím papírem.
Krok 2: Čokoládu nakrájíme na malé kousky a rozpustíme ji nad vodní lázní. Necháme ji poté chvíli vychladnout.
Krok 3: Změklé máslo šleháme s moučkovým cukrem a vanilkovým extraktem cca 7-10 minut na nejvyšších otáčkách mixeru, dokud máslo nedostane světlou barvu.
Krok 4: Po jednom zašleháme do máslové směsi žloutky a postupně přidáváme rozpuštěnou čokoládu.
Krok 5: Bílky vyšleháme s cukrem a solí do tuha (šlehací nástavce musí být čisté!).
Krok 6: Vyšlehaný sníh velice opatrně vmícháme do máslové směsi, poté na těsto prosejeme mouku, kterou také pomalu pomocí stěrky vmícháme.
Krok 7: Nadýchané čokoládové těsto nalijeme do připravené dortové formy, uhladíme vršek a pečeme v troubě přibližně 45 minut.
Krok 8: Upečení vyzkoušíme vpíchnutím špejle (po vytažení z těsta musí zůstat špejle čistá, suchá, bez zbytků těsta).
Krok 9: Po upečení vyndáme korpus z trouby a necháme ho ve formě 15 minut vychladnout, následně ho vyndáme z formy a položíme na mřížku, aby mohl zcela vychladnout.
Krok 10: V malém hrnci zahřejeme meruňkový džem a rozmícháme ho do hladka.
Krok 11: Korpus vodorovně rozpůlíme. Jednu vrstvu necháme ležet na mřížce a potřeme ji džemem.
Krok 12: Na první korpus položíme druhý a celý dort zvenku potřeme džemem. Dort necháme pak chvíli odsedět.
Krok 13: Na polevu dáme do hrnce cukr a vodu a vaříme na vysoké teplotě asi 5 minut. Cukrový sirup poté stáhneme z plotny a necháme trochu vychladnout.
Krok 14: Čokoládu nasekáme nahrubo a postupně ji přidáváme k sirupu a mícháme, dokud nevznikne hustá poleva.
Krok 15: Vlažnou polevou nalijeme na vršek dortu a rychle ji rozetřeme cukrářskou paletou či stěrkou. Polevu necháme zatuhnout a můžeme dort servírovat.
Krok 16: Dort servírujeme nejlépe s neslazenou šlehačkou.
Zveřejněno 1. 7. 2023
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Sacherův dort
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/n5RRY
Moje poznámka
Sacherův dort
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/n5RRY
Nejnovější recepty
Květákové karbanátky s mozzarellou
Přidáno před 1 hodinou
Hokaido krémová polévka s kokosovým mlékem
Přidáno před 3 hodinami
Bramborové taštičky se švestkovými povidly
Přidáno před 16 hodinami
Maminčina bažantí stehna
Přidáno před 22 hodinami
Tvarohový koláč s hruškami
Přidáno před 23 hodinami
Květákové kari s fazolkami edamame
Přidáno před 23 hodinami
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Švestková buchta
ctomala před 1 minutou
Švestková povidla
ctomala před 2 minutami
Sterilovaná paprika s olejem
Michaela77 před 2 hodinami
Černá čočka s kořenovou zeleninou - příloha či teplý salát
Modraska před 2 hodinami
Borůvkové muffiny
olivka před 3 hodinami
Dvoubarevná hrníčková bábovka
Dagemar před 3 hodinami
Vepřové kostky na česneku
Nikijaho před 3 hodinami
Maďarská houbová polévka
Fitulka před 3 hodinami
Polévka z červené čočky s česnekem
KuchtinkaHaninka před 4 hodinami
Čevabčiči s bramborem
erikpatrik@email.cz před 4 hodinami
Suroviny:
čokoláda,
máslo,
cukr moučkový,
extrakt vanilkový,
žloutek,
bílek,
sůl,
mouka,
džem meruňkový,
čokoláda,
voda,
Komentáře (3)