Sacherův dort
Sacherův dort neboli Sacher je originální druh čokoládového dortu s meruňkovou marmeládou a čokoládovou polevou. Tento dort je populární hlavně ve Vídni, kde se také podává. I vy si ho však můžete sami vyrobit. Pokud ho nesníte dřív, vydrží vám v lednici až 14 dní.
Suroviny pro 1 kus
1kus
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
| Energie | 21 639 kJ / 5 172 kcal |
|---|---|
| Bílkoviny | 89,28 g |
| Tuky | 274,80 g |
| Vláknina | 22,20 g |
| Cholesterol | 1,66 g |
| Sodík | 2,36 g |
| Sůl | 5,70 g |
| Sacharidy | 574,29 g |
Postup přípravy
Krok 1: Předehřejeme troubu na 180 °C a vyložíme dortovou formu o průměru 22 cm pečicím papírem.
Krok 2: Čokoládu nakrájíme na malé kousky a rozpustíme ji nad vodní lázní. Necháme ji poté chvíli vychladnout.
Krok 3: Změklé máslo šleháme s moučkovým cukrem a vanilkovým extraktem cca 7-10 minut na nejvyšších otáčkách mixeru, dokud máslo nedostane světlou barvu.
Krok 4: Po jednom zašleháme do máslové směsi žloutky a postupně přidáváme rozpuštěnou čokoládu.
Krok 5: Bílky vyšleháme s cukrem a solí do tuha (šlehací nástavce musí být čisté!).
Krok 6: Vyšlehaný sníh velice opatrně vmícháme do máslové směsi, poté na těsto prosejeme mouku, kterou také pomalu pomocí stěrky vmícháme.
Krok 7: Nadýchané čokoládové těsto nalijeme do připravené dortové formy, uhladíme vršek a pečeme v troubě přibližně 45 minut.
Krok 8: Upečení vyzkoušíme vpíchnutím špejle (po vytažení z těsta musí zůstat špejle čistá, suchá, bez zbytků těsta).
Krok 9: Po upečení vyndáme korpus z trouby a necháme ho ve formě 15 minut vychladnout, následně ho vyndáme z formy a položíme na mřížku, aby mohl zcela vychladnout.
Krok 10: V malém hrnci zahřejeme meruňkový džem a rozmícháme ho do hladka.
Krok 11: Korpus vodorovně rozpůlíme. Jednu vrstvu necháme ležet na mřížce a potřeme ji džemem.
Krok 12: Na první korpus položíme druhý a celý dort zvenku potřeme džemem. Dort necháme pak chvíli odsedět.
Krok 13: Na polevu dáme do hrnce cukr a vodu a vaříme na vysoké teplotě asi 5 minut. Cukrový sirup poté stáhneme z plotny a necháme trochu vychladnout.
Krok 14: Čokoládu nasekáme nahrubo a postupně ji přidáváme k sirupu a mícháme, dokud nevznikne hustá poleva.
Krok 15: Vlažnou polevou nalijeme na vršek dortu a rychle ji rozetřeme cukrářskou paletou či stěrkou. Polevu necháme zatuhnout a můžeme dort servírovat.
Krok 16: Dort servírujeme nejlépe s neslazenou šlehačkou.
Zveřejněno 1. 7. 2023
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Sacherův dort
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/n5RRY
Moje poznámka
Sacherův dort
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/n5RRY
Nejnovější recepty
Kokosové rohlíčky
Přidáno před 10 hodinami
Nivová s ořechy a jablkem
Přidáno před 11 hodinami
Pražma královská v solné krustě podle Marka Raditsche
Přidáno před 20 hodinami
Kuřecí karbanátky se sýrem a slaninou
Přidáno 7. 12. 2025 01:09:02
Lilek dušený s mrkví na česneku a rajčatech
Přidáno 6. 12. 2025 19:03:50
Kapřík podle pánů z Rožmberka s bramborami
Přidáno 6. 12. 2025 17:46:33
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Domácí vaječný koňak
EmmaH před 5 hodinami
Domácí langoše
BTKILI před 9 hodinami
Vymazlené raffaello
Talskal před 10 hodinami
Rychlá kakaová buchta
Ppatricie2013 před 10 hodinami
Ořechové pracny
Alamatej před 10 hodinami
Rychlá toskánská polévka
Kajkajak před 10 hodinami
Vepřové na paprice
Misicka77 před 11 hodinami
Krémová polévka z pečené dýně s kokosovým mlékem
JarkaST. před 11 hodinami
Dýňová polévka mistra kuchaře
Merylas před 11 hodinami
Vajíčková pomazánka
Merylas před 11 hodinami
Suroviny:
čokoláda,
máslo,
cukr moučkový,
extrakt vanilkový,
žloutek,
bílek,
sůl,
mouka,
džem meruňkový,
čokoláda,
voda,
Komentáře (3)