Sacherův dort
Sacherův dort neboli Sacher je originální druh čokoládového dortu s meruňkovou marmeládou a čokoládovou polevou. Tento dort je populární hlavně ve Vídni, kde se také podává. I vy si ho však můžete sami vyrobit. Pokud ho nesníte dřív, vydrží vám v lednici až 14 dní.
Suroviny pro 1 kus
1kus
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 21 639 kJ / 5 172 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 89,28 g |
Tuky | 274,80 g |
Vláknina | 22,20 g |
Cholesterol | 1,66 g |
Sodík | 2,36 g |
Sůl | 5,70 g |
Sacharidy | 574,29 g |
Postup přípravy
Krok 1: Předehřejeme troubu na 180 °C a vyložíme dortovou formu o průměru 22 cm pečicím papírem.
Krok 2: Čokoládu nakrájíme na malé kousky a rozpustíme ji nad vodní lázní. Necháme ji poté chvíli vychladnout.
Krok 3: Změklé máslo šleháme s moučkovým cukrem a vanilkovým extraktem cca 7-10 minut na nejvyšších otáčkách mixeru, dokud máslo nedostane světlou barvu.
Krok 4: Po jednom zašleháme do máslové směsi žloutky a postupně přidáváme rozpuštěnou čokoládu.
Krok 5: Bílky vyšleháme s cukrem a solí do tuha (šlehací nástavce musí být čisté!).
Krok 6: Vyšlehaný sníh velice opatrně vmícháme do máslové směsi, poté na těsto prosejeme mouku, kterou také pomalu pomocí stěrky vmícháme.
Krok 7: Nadýchané čokoládové těsto nalijeme do připravené dortové formy, uhladíme vršek a pečeme v troubě přibližně 45 minut.
Krok 8: Upečení vyzkoušíme vpíchnutím špejle (po vytažení z těsta musí zůstat špejle čistá, suchá, bez zbytků těsta).
Krok 9: Po upečení vyndáme korpus z trouby a necháme ho ve formě 15 minut vychladnout, následně ho vyndáme z formy a položíme na mřížku, aby mohl zcela vychladnout.
Krok 10: V malém hrnci zahřejeme meruňkový džem a rozmícháme ho do hladka.
Krok 11: Korpus vodorovně rozpůlíme. Jednu vrstvu necháme ležet na mřížce a potřeme ji džemem.
Krok 12: Na první korpus položíme druhý a celý dort zvenku potřeme džemem. Dort necháme pak chvíli odsedět.
Krok 13: Na polevu dáme do hrnce cukr a vodu a vaříme na vysoké teplotě asi 5 minut. Cukrový sirup poté stáhneme z plotny a necháme trochu vychladnout.
Krok 14: Čokoládu nasekáme nahrubo a postupně ji přidáváme k sirupu a mícháme, dokud nevznikne hustá poleva.
Krok 15: Vlažnou polevou nalijeme na vršek dortu a rychle ji rozetřeme cukrářskou paletou či stěrkou. Polevu necháme zatuhnout a můžeme dort servírovat.
Krok 16: Dort servírujeme nejlépe s neslazenou šlehačkou.
Zveřejněno 1. 7. 2023
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Sacherův dort
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/n5RRY
Moje poznámka
Sacherův dort
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/n5RRY
Nejnovější recepty
Gravlax vejce
Přidáno před 14 hodinami
Cuketové válečky ve slanině
Přidáno před 23 hodinami
Losos na pánvi s pikantní česnekovou chilli omáčkou
Přidáno 1. 5. 2025 06:19
Řezy s pudinkem a ostružinami
Přidáno 1. 5. 2025 04:28
Litý meruňkový koláč s ostružinami
Přidáno 1. 5. 2025 04:21
Odlehčená salámová pomazánka
Přidáno 1. 5. 2025 04:13
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Rebarborový koláč
JitkaJS před 42 minutami
Ořechový chlebíček s čokoládou
Yanushka před 2 hodinami
Čočka na kyselo
el.mencl před 2 hodinami
Bramboračka se smetanou a sušenými houbami na maďarský způsob
Kamkara před 2 hodinami
Čokoládovo-banánové muffiny
Vitek2015 před 4 hodinami
Kedlubnový salát s vejci a medvědím česnekem
Krista56 před 4 hodinami
Domácí větrníky
Nanina před 12 hodinami
Litý perník
Lenka Sedlackova před 14 hodinami
Pomazánka z červené řepy s křenem
monyss před 14 hodinami
Hrníčkový borůvkový koláč na plechu
káťa před 14 hodinami
Suroviny:
čokoláda,
máslo,
cukr moučkový,
extrakt vanilkový,
žloutek,
bílek,
sůl,
mouka,
džem meruňkový,
čokoláda,
voda,
Komentáře (2)