Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Hraběnčiny řezy s vlašskými ořechy

Hraběnčiny řezy patří mezi vůbec nejoblíbenější moučníky a je vhodný i pro slavnostní příležitosti. Recept je malinko náročnější na přípravu, ale výsledek stojí za to. Jablečná náplň je plná vlašských ořechů a ovoněná skořicí a rumovým cukrem.

Hodnocení receptu je 4,0 (4×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

Moanka Moanka

Středně náročný

Doba přípravy 75 min Doba přípravy: 30 min Doba tepelné úpravy: 45 min

75 min (30 min příprava + 45 min tepelná úprava)

Suroviny pro 1 plech

pekáček 23x35 cm

1plech

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie25 726 kJ /
6 149 kcal
Bílkoviny109,44 g
Tuky334,80 g
Vláknina42,10 g
Cholesterol 1,39 g
Sodík 518 mg
Sůl1,35 g
Sacharidy653,43 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Žloutky s cukrem a povoleným máslem utřeme do světlé pěny. Krok 2: Přisypeme mouku s kypřicím práškem, přidáme smetanu a vypracujeme hladké těsto. Není až tak tuhé, že by šlo snadno vyválet. Krok 3: Třetinu těsta dáme do mrazáku. Zbylé těsto namačkáme na dno pekáčku vyloženého pečícím papírem. Krok 4: Ořechy nasekáme a polovinu jich nasypeme na těsto. Krok 5: Jablka oloupeme a nastrouháme. Rozprostřeme do pekáčku na těsto, posypeme skořicí a cukrem s příchutí rumu. Navrch nasypeme zbylé ořechy. Krok 6: Na další vrstvu vyšleháme sníh, nejlépe ze 6 bílků. Ty začneme šlehat se špetkou soli, pak přisypeme cukr a přidáme i škrob. Nakonec přimícháme ocet. Krok 7: Sníh rovnoměrně natřeme na jablka. Krok 8: Nakonec navrch nastrouháme zbylé těsto z mrazáku. Krok 9: Pečeme dozlatova v troubě vyhřáté na 180 °C asi 45 minut. Krok 10: Koláč krájíme až po vychladnutí. Potom jej posypeme moučkovým cukrem.

TIP: Hraběnčiny řezy - videorecept

Zveřejněno 13. 9. 2024

Poznámka autorky Moanka

Recept jsem vyhledala v časopise z r. 2019, ale ten cukr s příchutí rumu jsem si tam vložila ze své vůle, neb jsem neměla vanilkový, a protože ho tam můj host ocenil (aniž bych mu o něm řekla) budu jej už používat.

Použila jsem pekáček o velikosti 23x35 cm. Proto mám řez o něco vyšší. Klidně pečte ve větším.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/PNYoA

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/PNYoA

Marie

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (4)

:-)<3:yes::yes: Dobrý nápad a krásné provedení :-K

Marie Svarcova: Moc děkuji Maruško… 😊 Měj se krásně… 😍

pavlina.simr: Juuu, to je milé, nebudete litovat… ;-)
Zdravím, a přeji pohodu… :-K

Řezy vypadají úchvatně:-K. Sice jsem chtěla péct kynutý koláč, ale nevím, jestli nevyhraje "hraběnka":-)

Suroviny:
žloutek, cukr krupice, máslo, mouka polohrubá, kypřící prášek do pečiva, smetana, jablko, skořice mletá, cukr, ořechy vlašské, bílek, sůl, cukr krupice, ocet vinný, škrob bramborový, cukr moučkový

Naposledy jste si prohlédli

Přidat fotografie receptu