Maminčin domácí likér vaječný
Likéry, a to zejména ty domácí, jsou v kurzu hlavně v období zimy a Vánoc. Sladká chuť potěší chuťové pohárky a rum dodá likéru ten správný říz. Připravený likér můžeme popíjet během svátků nebo jím obdarovat své nejbližší.
Postup přípravy
Krok 1: V hrnci vyšleháme metličkou žloutky s cukrem do pěny, až změní barvu na světlejší. Poté přidáme mléko, smetanu ke šlehání, sladké kondenzované mléko a vanilkovou pastu.
Krok 2: Směs za stálého míchání metličkou na mírném plameni pomalu přivedeme k varu, aby začala houstnout. Ale pozor, nevaříme, jenom zahříváme do teploty přibližně 80-85 °C. Pokud směs převaříme, riskujeme, že likér bude ve finále moc hustý nebo se žloutky vařením srazí. Pravá hustota je řidší, než pudink.
Krok 3: Jakmile začne směs mírně houstnout, hrnec odstavíme z plotny a směs rychle zchladíme, abychom zastavili proces houstnutí. Můžeme napustit kuchyňský dřez studenou vodou, vložíme do ní hrnec (dáváme pozor, aby hladina vody nepřesáhla výšku hrnce) a metličkou důkladně směs mícháme, až do celkového zchlazení. Na úplný konec pak vmícháme rum.
Krok 4: Hotový likér rozdělíme do čistých lahví a uchováváme v chladu.
Zveřejněno 10. 11. 2024
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Maminčin domácí likér vaječný
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/G6YX8
Moje poznámka
Maminčin domácí likér vaječný
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/G6YX8
Nejnovější recepty
Kakaové řezy s krémem a čokošlehačkou
Přidáno před 4 hodinami
Brynzová pěna
Přidáno před 20 hodinami
Placičky z tresky a hrášku
Přidáno 4. 5. 2025 15:01
Hermelín zapečený v zelenině
Přidáno 4. 5. 2025 05:13
Koláčky s hruškovými povidly
Přidáno 4. 5. 2025 05:04
Cuketová buchta s čokoládou Margot
Přidáno 4. 5. 2025 04:49
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Bramborový gulášek
Martina Fliegerova před 14 minutami
Pečený bůček
BublinaF před 14 minutami
Banánové muffiny s ořechy a čokoládou
MartinaR před 46 minutami
Listové šátečky s náplní z tvarohu, pudingu a meruněk
faluska před 1 hodinou
Jednoduchá roláda
Fikina před 1 hodinou
Obalovaný chléb ve vejci
bobnak před 2 hodinami
Minutkový kuřecí guláš
Robo9 před 3 hodinami
Výborné lasagne
Nela20 před 3 hodinami
Rizoto z vepřové konzervy
BubakJura před 4 hodinami
Pečená vepřová plec s cibulovou omáčkou
essinKa před 4 hodinami
Suroviny:
žloutek,
cukr vanilkový,
pasta vanilková,
cukr krystal,
mléko kondenzované,
mléko,
smetana ke šlehání,
rum
Komentáře (1)