Linecký talíř
Linecký talíř je mozaika tradičního cukroví, která v sobě spojuje jemné máslové těsto, vůni vanilky a chuť domácí marmelády. Na jednom talíři se snoubí klasika v podobě lineckých koleček, slepovaných srdíček i originálních tvarů.
Postup přípravy
Krok 1: Příprava těsta:
Začneme tím, že ze všech surovin vypracujeme hladké, soudržné těsto. Nehněteme ho zbytečně dlouho – důležité je, aby se máslo pěkně zapracovalo a těsto bylo vláčné, ale nepřehřáté. Krok 2: Válení těsta:
Těsto rozválíme na pláty silné přibližně 3 mm. Nejlépe to jde mezi dvěma archy pečicího papíru – těsto se nelepí a rozválená plocha zůstane hladká. Krok 3: Ztuhnutí těsta:
Rozválené pláty i s papírem přeneseme zpět do lednice (třeba na prkénku) a necháme je chladit ideálně přes noc, ale stačí i hodina-dvě. Tím se těsto zpevní a bude se s ním lépe vykrajovat, aniž by ztrácelo tvar. Krok 4: Vykrajování tvarů:
Použít můžeme speciální vykrajovátka na linecký talíř. Vychlazené těsto lehce pomoučíme a co nejrychleji vykrájíme požadované tvary. Použijeme k tomu také pomoučená vykrajovátka – tvary se nebudou lepit a zachovají přesný tvar. Vkládáme je rovnou na plech. Krok 5: Pečení:
Vykrájené dílky pečeme na perforované silikonové podložce (nebo pečicím papíře) v předehřáté troubě. Nastavíme horkovzdušný režim na 160 °C a pečeme přibližně 9 minut – okraje by měly zůstat světlé, jen lehce dozlatova. Krok 6: Slepování:
Necháme všechny dílky zcela vychladnout a slepujeme až následující den. Čerstvě upečené linecké cukroví bývá velmi křehké, a tak je dobré mu dopřát čas na zvlhnutí. Pokud chceme perfektní vzhled, pocukrujeme si neslepené díly a až poté slepujeme. Krok 7: Dokončení a skladování:
Slepené cukroví uložíme do krabičky a před podáváním jemně posypeme moučkovým cukrem. Pokud cukrujete dříve, počítejme s tím, že cukr se na marmeládě rychle rozpustí.
Začneme tím, že ze všech surovin vypracujeme hladké, soudržné těsto. Nehněteme ho zbytečně dlouho – důležité je, aby se máslo pěkně zapracovalo a těsto bylo vláčné, ale nepřehřáté. Krok 2: Válení těsta:
Těsto rozválíme na pláty silné přibližně 3 mm. Nejlépe to jde mezi dvěma archy pečicího papíru – těsto se nelepí a rozválená plocha zůstane hladká. Krok 3: Ztuhnutí těsta:
Rozválené pláty i s papírem přeneseme zpět do lednice (třeba na prkénku) a necháme je chladit ideálně přes noc, ale stačí i hodina-dvě. Tím se těsto zpevní a bude se s ním lépe vykrajovat, aniž by ztrácelo tvar. Krok 4: Vykrajování tvarů:
Použít můžeme speciální vykrajovátka na linecký talíř. Vychlazené těsto lehce pomoučíme a co nejrychleji vykrájíme požadované tvary. Použijeme k tomu také pomoučená vykrajovátka – tvary se nebudou lepit a zachovají přesný tvar. Vkládáme je rovnou na plech. Krok 5: Pečení:
Vykrájené dílky pečeme na perforované silikonové podložce (nebo pečicím papíře) v předehřáté troubě. Nastavíme horkovzdušný režim na 160 °C a pečeme přibližně 9 minut – okraje by měly zůstat světlé, jen lehce dozlatova. Krok 6: Slepování:
Necháme všechny dílky zcela vychladnout a slepujeme až následující den. Čerstvě upečené linecké cukroví bývá velmi křehké, a tak je dobré mu dopřát čas na zvlhnutí. Pokud chceme perfektní vzhled, pocukrujeme si neslepené díly a až poté slepujeme. Krok 7: Dokončení a skladování:
Slepené cukroví uložíme do krabičky a před podáváním jemně posypeme moučkovým cukrem. Pokud cukrujete dříve, počítejme s tím, že cukr se na marmeládě rychle rozpustí.
Zveřejněno 6. 4. 2025
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Linecký talíř
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/zpxoq
Moje poznámka
Linecký talíř
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/zpxoq
Nejnovější recepty
Tarhoňa s restovanou zeleninou
Přidáno před 1 hodinou
Smetanová polévka s květákem a kořenovou zeleninou
Přidáno před 10 hodinami
Cukeťák
Přidáno před 12 hodinami
Korejský salát z okurek
Přidáno 17. 7. 2025 14:06:48
Tortilly z přebytkového kvásku
Přidáno 17. 7. 2025 12:21:38
Kuřecí kousky v domácí Sweet chilli omáčce
Přidáno 17. 7. 2025 07:54:17
Přečtěte si
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Kure pecene
raelggg před 5 minutami
Jablečná bábovka
stepankovasarka před 24 minutami
Tortilly z přebytkového kvásku
kucharicek14 před 58 minutami
Znojemská omáčka s vepřovým masem
mariannamahrik před 2 hodinami
Cuketový perník
ZuzkaBob před 2 hodinami
Těstoviny se sýrovou omáčkou s houbami
lukasek.sarka.ladik před 4 hodinami
Panenkové medailonky dušené na špeku a cibuli
Debackey před 6 hodinami
Úžasný tvarohový moučník ke kávě
Terrana před 6 hodinami
Koprová polévka
Kajkajak před 6 hodinami
Bublanina
veronika812 před 7 hodinami
Suroviny:
mouka hladká,
máslo,
cukr moučkový,
žloutek,
kůra citronová,
vanilka,
skořice,
koření do perníku,
kakao,
koření hřebíček,
kurkuma,
koření dýňové
Komentáře (8)