Linecký talíř
Linecký talíř je mozaika tradičního cukroví, která v sobě spojuje jemné máslové těsto, vůni vanilky a chuť domácí marmelády. Na jednom talíři se snoubí klasika v podobě lineckých koleček, slepovaných srdíček i originálních tvarů.
Postup přípravy
Krok 1: Příprava těsta:
Začneme tím, že ze všech surovin vypracujeme hladké, soudržné těsto. Nehněteme ho zbytečně dlouho – důležité je, aby se máslo pěkně zapracovalo a těsto bylo vláčné, ale nepřehřáté. Krok 2: Válení těsta:
Těsto rozválíme na pláty silné přibližně 3 mm. Nejlépe to jde mezi dvěma archy pečicího papíru – těsto se nelepí a rozválená plocha zůstane hladká. Krok 3: Ztuhnutí těsta:
Rozválené pláty i s papírem přeneseme zpět do lednice (třeba na prkénku) a necháme je chladit ideálně přes noc, ale stačí i hodina-dvě. Tím se těsto zpevní a bude se s ním lépe vykrajovat, aniž by ztrácelo tvar. Krok 4: Vykrajování tvarů:
Použít můžeme speciální vykrajovátka na linecký talíř. Vychlazené těsto lehce pomoučíme a co nejrychleji vykrájíme požadované tvary. Použijeme k tomu také pomoučená vykrajovátka – tvary se nebudou lepit a zachovají přesný tvar. Vkládáme je rovnou na plech. Krok 5: Pečení:
Vykrájené dílky pečeme na perforované silikonové podložce (nebo pečicím papíře) v předehřáté troubě. Nastavíme horkovzdušný režim na 160 °C a pečeme přibližně 9 minut – okraje by měly zůstat světlé, jen lehce dozlatova. Krok 6: Slepování:
Necháme všechny dílky zcela vychladnout a slepujeme až následující den. Čerstvě upečené linecké cukroví bývá velmi křehké, a tak je dobré mu dopřát čas na zvlhnutí. Pokud chceme perfektní vzhled, pocukrujeme si neslepené díly a až poté slepujeme. Krok 7: Dokončení a skladování:
Slepené cukroví uložíme do krabičky a před podáváním jemně posypeme moučkovým cukrem. Pokud cukrujete dříve, počítejme s tím, že cukr se na marmeládě rychle rozpustí.
Začneme tím, že ze všech surovin vypracujeme hladké, soudržné těsto. Nehněteme ho zbytečně dlouho – důležité je, aby se máslo pěkně zapracovalo a těsto bylo vláčné, ale nepřehřáté. Krok 2: Válení těsta:
Těsto rozválíme na pláty silné přibližně 3 mm. Nejlépe to jde mezi dvěma archy pečicího papíru – těsto se nelepí a rozválená plocha zůstane hladká. Krok 3: Ztuhnutí těsta:
Rozválené pláty i s papírem přeneseme zpět do lednice (třeba na prkénku) a necháme je chladit ideálně přes noc, ale stačí i hodina-dvě. Tím se těsto zpevní a bude se s ním lépe vykrajovat, aniž by ztrácelo tvar. Krok 4: Vykrajování tvarů:
Použít můžeme speciální vykrajovátka na linecký talíř. Vychlazené těsto lehce pomoučíme a co nejrychleji vykrájíme požadované tvary. Použijeme k tomu také pomoučená vykrajovátka – tvary se nebudou lepit a zachovají přesný tvar. Vkládáme je rovnou na plech. Krok 5: Pečení:
Vykrájené dílky pečeme na perforované silikonové podložce (nebo pečicím papíře) v předehřáté troubě. Nastavíme horkovzdušný režim na 160 °C a pečeme přibližně 9 minut – okraje by měly zůstat světlé, jen lehce dozlatova. Krok 6: Slepování:
Necháme všechny dílky zcela vychladnout a slepujeme až následující den. Čerstvě upečené linecké cukroví bývá velmi křehké, a tak je dobré mu dopřát čas na zvlhnutí. Pokud chceme perfektní vzhled, pocukrujeme si neslepené díly a až poté slepujeme. Krok 7: Dokončení a skladování:
Slepené cukroví uložíme do krabičky a před podáváním jemně posypeme moučkovým cukrem. Pokud cukrujete dříve, počítejme s tím, že cukr se na marmeládě rychle rozpustí.
Zveřejněno 6. 4. 2025
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Linecký talíř
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/zpxoq
Moje poznámka
Linecký talíř
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/zpxoq
Nejnovější recepty
Ovocná tlačenka
Přidáno před 1 hodinou
Kakaové muffiny s borůvkovým tvarohem
Přidáno před 1 hodinou
Palačinky s jahodovou omáčkou
Přidáno před 1 hodinou
Rizoto s chřestem a hráškem
Přidáno před 2 hodinami
Meruňkové košíčky
Přidáno před 2 hodinami
Vejce na kari s květákovou rýží
Přidáno před 3 hodinami
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Kuřecí čínské nudle
Misicka77 před 20 minutami
Beránek biskupský
Moanka před 2 hodinami
Věnečky z odpalovaného těsta od Marcely
PetraBrno před 5 hodinami
Zelený chřest s hráškem
trdlo před 6 hodinami
Kynuté Honzovy buchty s povidly
Markettt před 6 hodinami
Fazolové lusky jako příloha k masu
evinkaaa před 7 hodinami
Hrnkové knedlíky z mikrovlnky
Michaela86 před 8 hodinami
Křupavé placičky vločkové, rychlé
slunicko166 před 8 hodinami
Tiramisu od Itala
sofia_loren před 9 hodinami
Pečivo z chlebové mouky
Libuse Romancikova před 10 hodinami
Suroviny:
mouka hladká,
máslo,
cukr moučkový,
žloutek,
kůra citronová,
vanilka,
skořice,
koření do perníku,
kakao,
koření hřebíček,
kurkuma,
koření dýňové
Komentáře (7)