Rýžový nákyp se švestkami
Rýžový nákyp je klasika české kuchyně, která voní dětstvím i domácí pohodou. Nadýchaná kombinace rýže, mléka a vajec, doplněná sladkými švestkami, vytváří skvělý dezert nebo sladký oběd, který zasytí a zároveň potěší svou jemnou chutí.
Postup přípravy
Krok 1: Pekáč vymažeme sádlem a lehce vysypeme hladkou moukou. Troubu včas předehřejeme na 200 °C.
Krok 2: Rýži propereme v horké vodě. Poté vodu slijeme, zalijeme mlékem, přidáme cukr, sůl a máslo.
Krok 3: Rýži zvolna vaříme zhruba 15 minut. Po uvaření rýži necháme vychladnout.
Krok 4: Žloutky oddělíme od bílků. Z bílků vyšleháme tuhý sníh.
Krok 5: Žloutky rozšleháme a vmícháme do rýže. Nakonec opatrně vmícháme sníh z bílků.
Krok 6: Do pekáče navrstvíme rýži. Švestky vypeckujeme, nakrájíme, obalíme v cukru a zastrkáváme je do rýžového nákypu tak, aby byly vidět.
Krok 7: Pekáč vložíme do trouby. Pečeme při 200 °C asi 15-20 minut.
Krok 8: Hotový nákyp můžeme servírovat pocukrovaný nebo lehce posypaný mletou skořicí.
Zveřejněno 31. 8. 2025
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Rýžový nákyp se švestkami
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/NkX1p
Moje poznámka
Rýžový nákyp se švestkami
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/NkX1p
Nejnovější recepty
Mističky z gothaje plněné houbovou smaženicí
Přidáno před 12 hodinami
Dietní kapr s bylinkami připravený v páře
Přidáno před 12 hodinami
Linecký koláč s tvarohem a červenou řepou
Přidáno před 13 hodinami
Slepičí válečky na houbách
Přidáno před 13 hodinami
Škubánky plněné houbovou směsí
Přidáno před 13 hodinami
Zbouchnuté brambory
Přidáno před 23 hodinami
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Szegedinský guláš
MonkaF před 6 hodinami
Bramborová kaše - dokonalá
Kajkajak před 6 hodinami
Vepřové na houbách
Radka61 před 7 hodinami
Dýňové muffiny
Slivci před 8 hodinami
Oříšková bábovka od Marty
4Kala před 10 hodinami
Hruškový koláč s tvarohem
Petik05 před 10 hodinami
Dušená mrkev
Tajemnost před 11 hodinami
Poctivá květáková polévka
oligarda před 11 hodinami
Klasický hospodský guláš (vídeňský)
TommyKoci před 11 hodinami
Suroviny:
rýže,
mléko,
sůl,
vejce,
máslo,
cukr krupice,
švestky,
sádlo,
mouka hladká
Komentáře (1)