Tažený jablečný závin podle I. Fabešové
Tažené těsto na závin je zkouškou naší trpělivosti. Po pečlivé práci se nám však odmění dokonalým moučníkem. Jablečný závin s rozinkami a mandlemi, podle Ivety Fabešové, je chutí podzimu. Voní po skořici, rumu a másle.
Postup přípravy
Krok 1: Na vál nasypeme mouku, uděláme do ní důlek a přilijeme vlažnou vodu. Dále přidáme máslo, sůl, vejce a připravíme těsto. Nejprve vše promícháme nožem a poté hněteme rukou tak dlouho, dokud není těsto měkké, lesklé a nelepivé.
Krok 2: Z těsta vytvoříme bochánek, který dáme na čistý ubrus posypaný moukou a přikryjeme vlažným hrncem (nádobu stačí vypláchnout horkou vodou). Takto přikrytý bochánek těsta necháme 45 minut kynout.
Krok 3: Po této době těsto na ubrusu vyválíme a potřeme rozpuštěným máslem. Opatrně jej pak rukama vytáhneme na tenký základ.
Krok 4: V době kynutí těsta připravíme i náplň. Strouhanku opečeme na másle a necháme vychladnout.
Krok 5: Jablka oloupeme, omyjeme a zbavíme jádřinců. Nakrájíme je na plátky, smícháme s cukrem, skořicí, rozinkami, mandlemi a podle chuti také s rumem.
Krok 6: Troubu předehřejeme na 180 °C a plech vytřeme máslem.
Krok 7: Na dostatečně vytažené těsto rozprostřeme strouhanku. Na jednu polovinu těsta pak navrstvíme jablka a pomocí ubrusu těsto zamotáme.
Krok 8: Závin opatrně přeložíme na plech a vložíme do trouby. Pečeme asi 30 minut. Během pečení můžeme závin potírat rozpuštěným máslem.
Krok 9: Po upečení závin pocukrujeme a podáváme ideálně ještě teplý.
Zveřejněno 25. 9. 2025
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Tažený jablečný závin podle I. Fabešové
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/R6kmz
Moje poznámka
Tažený jablečný závin podle I. Fabešové
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/R6kmz
Náhodný recept
Nejnovější recepty
Krevety
Přidáno před 1 hodinou
Pečená kuřecí křídla se sýrovým dipem, bramborami a paprikou
Přidáno před 5 hodinami
Květáková polévka
Přidáno před 10 hodinami
Tažený jablečný závin podle I. Fabešové
Přidáno před 12 hodinami
Rychlá šlehačková bábovka
Přidáno 24. 9. 2025 20:39:13
Camembert s bramborem z mikrovlnné trouby
Přidáno 24. 9. 2025 20:31:40
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Vanilkový hrnkový koláč
Elzinka před 1 hodinou
Vepřový guláš s klobásou
Elzinka před 1 hodinou
Rychlá tvarohová buchta hrnková
Skunk před 3 hodinami
Domácí kmínový chleba
katkaferencik před 4 hodinami
Olejový korpus na dort
IvanaRr před 4 hodinami
Katův šleh
JaniceKey před 4 hodinami
Květákový mozeček
boxerka69 před 4 hodinami
Rýžový salát s tuňákem
Dana Lubovska před 5 hodinami
Jablečný koláč našich babiček
Vavrofka před 5 hodinami
Holandské řízky
BublinaF před 6 hodinami
Suroviny:
mouka hladká,
voda,
máslo,
sůl,
vejce,
máslo,
strouhanka,
máslo,
jablko,
cukr krupice,
skořice mletá,
rozinky,
mandle sekané,
rum,
máslo,
cukr moučkový
Komentáře (1)