Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Tažený jablečný závin podle I. Fabešové

Tažené těsto na závin je zkouškou naší trpělivosti. Po pečlivé práci se nám však odmění dokonalým moučníkem. Jablečný závin s rozinkami a mandlemi, podle Ivety Fabešové, je chutí podzimu. Voní po skořici, rumu a másle.

Recept nikdo nehodnotil, buďte první

Ohodnotit

Buďte první kdo ohodnotí recept

Jenufka

Náročný

Doba přípravy 120 min Doba přípravy: 90 min Doba tepelné úpravy: 30 min včetně doby kynutí těsta

120 min (90 min příprava + 30 min tepelná úprava, včetně doby kynutí těsta)

Suroviny pro 1 kus

1kus

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Postup přípravy

Krok 1: Na vál nasypeme mouku, uděláme do ní důlek a přilijeme vlažnou vodu. Dále přidáme máslo, sůl, vejce a připravíme těsto. Nejprve vše promícháme nožem a poté hněteme rukou tak dlouho, dokud není těsto měkké, lesklé a nelepivé. Krok 2: Z těsta vytvoříme bochánek, který dáme na čistý ubrus posypaný moukou a přikryjeme vlažným hrncem (nádobu stačí vypláchnout horkou vodou). Takto přikrytý bochánek těsta necháme 45 minut kynout. Krok 3: Po této době těsto na ubrusu vyválíme a potřeme rozpuštěným máslem. Opatrně jej pak rukama vytáhneme na tenký základ. Krok 4: V době kynutí těsta připravíme i náplň. Strouhanku opečeme na másle a necháme vychladnout. Krok 5: Jablka oloupeme, omyjeme a zbavíme jádřinců. Nakrájíme je na plátky, smícháme s cukrem, skořicí, rozinkami, mandlemi a podle chuti také s rumem. Krok 6: Troubu předehřejeme na 180 °C a plech vytřeme máslem. Krok 7: Na dostatečně vytažené těsto rozprostřeme strouhanku. Na jednu polovinu těsta pak navrstvíme jablka a pomocí ubrusu těsto zamotáme. Krok 8: Závin opatrně přeložíme na plech a vložíme do trouby. Pečeme asi 30 minut. Během pečení můžeme závin potírat rozpuštěným máslem. Krok 9: Po upečení závin pocukrujeme a podáváme ideálně ještě teplý.

TIP: Další tipy na oblíbené záviny a štrúdly

Zveřejněno 25. 9. 2025

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Tažený jablečný závin podle I. Fabešové

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/R6kmz

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Tažený jablečný závin podle I. Fabešové

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/R6kmz

Marie

Nejnovější recepty

Další recepty

Suroviny:
mouka hladká, voda, máslo, sůl, vejce, máslo, strouhanka, máslo, jablko, cukr krupice, skořice mletá, rozinky, mandle sekané, rum, máslo, cukr moučkový

Naposledy jste si prohlédli

Přidat fotografie receptu