Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Babiččin hrníčkový jablečný koláč

Voňavý, vláčný a neodolatelně jednoduchý — takový je babiččin hrníčkový jablečný koláč. Stačí pár základních surovin, žádné vážení a výsledek je vždycky dokonalý. Ideální moučník ke kávě i na víkendové mlsání s rodinou.

Hodnocení receptu je 3,8 (4×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

Tereza26 Tereza26

Snadný

Doba přípravy 55 min Doba přípravy: 20 min Doba tepelné úpravy: 35 min

55 min (20 min příprava + 35 min tepelná úprava)

Suroviny pro 1 plech

plech o rozměrech 40 × 30 cm

1plech

Nahlásit chybu v receptu

Postup přípravy

Krok 1: Troubu zapneme na 180 °C. Plech vymažeme tukem a vysypeme moukou (nebo strouhankou). Krok 2: V míse vyšleháme do pěny vejce s cukrem, přidáme olej a promícháme. Nakonec přidáme mouku promíchanou s práškem do pečiva, špetkou soli a lžičkou skořice. Krok 3: Do hotového těsta vmícháme nahrubo nastrouhaná jablka (mohou být se slupkou), rozinky nebo posekané ořechy. Krok 4: Těsto vlijeme na připravený plech, vložíme do vyhřáté trouby a pečeme cca 30–35 minut, dokud nebude povrch zlatavý a špejle po zapíchnutí suchá. Krok 5: Necháme vychladnout, můžeme posypat moučkovým cukrem nebo polít trochou citronové polevy

TIP: Hrníčkové recepty s ovocem

Zveřejněno 6. 10. 2025

Poznámka autora Tereza26

Hrnek = 250 ml

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

Toprecepty.cz

Babiččin hrníčkový jablečný koláč

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/xk8Xl

Moje poznámka

Toprecepty.cz

Babiččin hrníčkový jablečný koláč

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/xk8Xl

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (4)

Občas tzv. hrníčkové recepty využívám, většinou dávám polohrubou mouku a nebo napůl s hladkou. Tady jsem jen ubrala množství cukru. Dala jsem 4 jablka a jak rozinky, tak i hrubě nasekané ořechy. Plech jsem vyložila papírem na pečení.

Autorko, proč píšete Babiččin.... babičky suroviny vážily nebo dávaly od oka. Tento recept je maximálně známý a univerzální, s čímkoliv. Takže zbytečný recept a zahlcení databáze.

Capri1412: Naopak, pro spoustu začátečníků je recept včetně gramáží užitečným pomocníkem. Pokud za sebou člověk nemá desítky odpečených moučníků, jen těžko zvládne koláč připravit od oka 😉 A pro všechny takové začínající kuchaře je tu tento snadný a univerzální recept.

Suroviny:
mouka hladká, cukr krupice, olej, vejce, kypřící prášek do pečiva, skořice, jablko, sůl, rozinky, tuk, mouka hrubá, cukr moučkový, poleva citronová

Naposledy jste si prohlédli

Přidat fotografie receptu