Moravské hrníčkové koláče

MiskaM Kuchařka: MiskaM

Moučníky , Drobné pečivo, Kynuté 22 názorů

Suroviny

3/4 kostky droždí
1 lžička cukru krupice
1/2 hrnku mléka
5 lžic másla
3 lžíce cukru moučka
1 balíček vanilkového cukru
2 žloutky
1 hrnek smetany ke šlehání
3 a 1/2 hrnku polohrubé mouky
1/2 lžičky soli
1 vejce na potření
tuk na plech (dala jsem pečící fólii)
Náplň tvarohová:
1 kostka měkkého tvarohu
1 vejce
2 a 1/2 lžíce cukru
1 balíček vanilkového cukru
1 lžíce nastrouhané citronové kůry
3 lžíce rozinek
Náplň povidlová:
1/2 hrnku švestkových povidel
2 lžíce rumu
1 lžička mleté skořice
Drobenka:
1 a 1/2 hrnku polohrubé mouky
1 lžíce cukru krupice
1 lžíce másla ( můžete přidat víc másla)
Recept si zatím oblíbilo 18 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Droždí smícháme s cukrem a vlažným mlékem. Necháme vzejít na teplém místě kvásek.

  2. Změklé máslo utřeme s moučkovým cukrem, vanilkovým cukrem a žloutky do pěny. Smetanu vyšleháme na pevnou šlehačku.

  3. Mouku prosejeme se solí do mísy, přidáme máslovou pěnu, nakynutý kvásek a šlehačku. Vše dobře propracujeme na hladké těsto, které necháme na teplém místě kynout 45 minut.

  4. Tvaroh smícháme s vejcem, cukrem, vanilkovým cukrem a kůrou. Nakonec vmícháme rozinky.

  5. Povidla rozmícháme s rumem a ochutíme skořicí.
    Na drobenku smícháme všechny suroviny dohromady a rukama je propracujeme.

  6. Vykynuté těsto znovu propracujeme a rozválíme na plat silný asi 5 mm. Rozkrájíme ho na čtverce. Do středů každého čtverce uložíme tvarohovou náplň a zabalíme jej.

  7. Čtverce rozložíme na plech spojem těsta dolů. Důlkovačem uděláme do středu koláčku jamku. Koláčky potřeme rozšlehaným vejcem a střed naplníme povidly. Posypeme je drobenkou.

  8. Necháme je ještě kynout na plechu 15 minut. Po nakynutí koláče pečeme v troubě předehřáté na 180°C, asi 20 minut.

Poznámka

Pokud nemáte důlkovač, tak postačí buď konec vařečky a nebo nejlépe štamprlátkem, tím spodním koncem. Koláče jsou dobré voňavé. S těstem se moc dobře pracuje, je vláčné a pružné. :)

Když vám zbyde drobenka což vám zbyde stejně jako mě tak ji můžete dát třeba do mrazáku to mi řekla mamka. A můžete ji pak použít na příště když budete něco dělat na způsob koláčů ;)

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílelo již 51 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Moravské hrníčkové koláče

  • MiskaM MiskaM(autorka receptu)

    Nadja: jinak děkuji z tou šlehačkou to je super určitě zkuste :-8

    Odpovědět

  • MiskaM MiskaM(autorka receptu)

    Tak aby bylo dost komentářů kolem drobenky a hrnku.
    Hrnek byl 250 ml
    A drobenku jsem už upravila že můžeme přidat máslo připsala jsem to do receptů v závorce ;-)

    Odpovědět

  • Nadja Nadja

    Zajímavý recept - těsto zadělávané ušlehanou šlehačkou - to jsem nikdy neslyšela, ani neviděla. Tak snad někdy vyzkouším. Koláče vypadají nádherně.
    Ale připojuji se k ostatním, kteří pochybují o možnosti zpracování drobenky z uvedených množství surovin.
    ;-) Velikost hrnku je dobré upřesnit třeba v poznámce. Já mám čajové šálky 2 dl, tzv."normální" hrnky 2,5 dl, ale mám také 3 dl, 4 dl a dokonce 6 dl. A ve velikosti lžic jsou také dost velké rozdíly.

    Odpovědět

  • Frantiska Frantiska

    MiskaM: 1 lžíce cukru je 20 g a 1 lžíce másla je 25 g pokud jste tohle dala na 1 hrnek mouky 160 g, tak drobenka vzniknout nemohla.

    Odpovědět

  • Dajda Dajda

    MiskaM: Stačilo by napsat, jak je ten hrnek veliký. ;-) Tím nemyslím sdělení, že je klasický, protože to není žádné určení objemu. Ale zcela jednoduše: hrnek, jímž měřím, má 1/4 litru, 0,3 dl nebo jinak a bylo by po kritice! Recept vypadá velmi zajímavě (až na tu drobenku, protože z tohoto množství surovin se drobenka opravdu udělá jen stěží a poznámka tak dáme toho méně a toho více, je tak trochu šalamounská), tak by si to zasluhoval.

    Odpovědět

  • zizala zizala

    MiskaM: I hrníčkové recepty musí být spolehlivé. Jde v nich o přesný poměr surovin. Já jen doufám, že případný realizátor vašeho receptu si nejdřív přečte komentáře.

    Odpovědět

  • MiskaM MiskaM(autorka receptu)

    zizala: říkám že někdy dávám od oka. A proto je tu hrníčkové. Dávám sem recepty pro inspiraci jako ostatní ne že bych se tím měla chlubit. To mi krivdite

    Odpovědět

  • zizala zizala

    MiskaM: Aha. A recepty sem dáváte proč? Aby podle nich mohli ostatní vařit nebo se jen chlubíte? Nač mnozí váží suroviny přesně na gramy, když vy tady odměřujete od oka a ještě to přiznáte, až když se lidé diví:-((.

    Odpovědět

  • casino casino

    MiskaM:
    Je to marné, je to marné, je to marné...

    Odpovědět

  • MiskaM MiskaM(autorka receptu)

    zizala: samozřejmě jsem toho másla dala víc radši někdy dávám i od oka

    Odpovědět

  • zizala zizala

    MiskaM: To je drobenka samá mouka :-O:no:. Másla i cukru má být mnohem víc, aby to vůbec byla drobenka. Většinou se uvádí poměr 2:1:1.

    Odpovědět

  • zizala zizala

    casino: Reagovala jsem na vaši větu "Mně se občas roztečou". :-)

    Odpovědět

  • MiskaM MiskaM(autorka receptu)

    casino: dala ale necelých ale stejně mi drobenku zbyla tak jsem si ji dala na mrazák

    Odpovědět

  • casino casino

    MiskaM:
    Jsem sice jako patrona, ale ještě trošku vidím:-D
    Opravdu jste na posypku dala: 1 a 1/2 hrnku (tedy celkem 375 ml) polohrubé mouky 1 lžíce cukru krupice 1 lžíce másla :-?:-O

    Odpovědět

  • MiskaM MiskaM(autorka receptu)

    casino: mě přijde že pořád něco na něčem vidíte. Pořád se vám něco nelíbí. Hrnek je klasický co máte třeba na čaj. To mam asi podle vás příště napsat že hrnek čajový ne :-D

    Odpovědět

1 2

Tématické fráze: moravské koláče recept moravské koláčky recept na moravske kolace moravské koláče hrníčková kolač, hrníčkové koláče švestkový hrníčková kolac hrníčkový koláč drobenkovy kolač na vic zpusobu hrníčkova recept koláše hrníčková kolacky recept hrníčková kolac hrníčkové recepty moravský koláč hrníčková koláče hrnickove babovky a kolace

Zapomněl/a jsem heslo