Moravské hrníčkové koláče

Suroviny

3/4 kostky droždí
1 lžička cukru krupice
1/2 hrnku mléka
5 lžic másla
3 lžíce cukru moučka
1 balíček vanilkového cukru
2 žloutky
1 hrnek smetany ke šlehání
3 a 1/2 hrnku polohrubé mouky
1/2 lžičky soli
1 vejce na potření
tuk na plech (dala jsem pečící fólii)
Náplň tvarohová:
1 kostka měkkého tvarohu
1 vejce
2 a 1/2 lžíce cukru
1 balíček vanilkového cukru
1 lžíce nastrouhané citronové kůry
3 lžíce rozinek
Náplň povidlová:
1/2 hrnku švestkových povidel
2 lžíce rumu
1 lžička mleté skořice
Drobenka:
1 a 1/2 hrnku polohrubé mouky
1 lžíce cukru krupice
1 lžíce másla ( můžete přidat víc másla)

Postup přípravy receptu

  1. Droždí smícháme s cukrem a vlažným mlékem. Necháme vzejít na teplém místě kvásek.

  2. Změklé máslo utřeme s moučkovým cukrem, vanilkovým cukrem a žloutky do pěny. Smetanu vyšleháme na pevnou šlehačku.

  3. Mouku prosejeme se solí do mísy, přidáme máslovou pěnu, nakynutý kvásek a šlehačku. Vše dobře propracujeme na hladké těsto, které necháme na teplém místě kynout 45 minut.

  4. Tvaroh smícháme s vejcem, cukrem, vanilkovým cukrem a kůrou. Nakonec vmícháme rozinky.

  5. Povidla rozmícháme s rumem a ochutíme skořicí.
    Na drobenku smícháme všechny suroviny dohromady a rukama je propracujeme.

  6. Vykynuté těsto znovu propracujeme a rozválíme na plat silný asi 5 mm. Rozkrájíme ho na čtverce. Do středů každého čtverce uložíme tvarohovou náplň a zabalíme jej.

  7. Čtverce rozložíme na plech spojem těsta dolů. Důlkovačem uděláme do středu koláčku jamku. Koláčky potřeme rozšlehaným vejcem a střed naplníme povidly. Posypeme je drobenkou.

  8. Necháme je ještě kynout na plechu 15 minut. Po nakynutí koláče pečeme v troubě předehřáté na 180°C, asi 20 minut.

Poznámka od kuchařky

Pokud nemáte důlkovač, tak postačí buď konec vařečky a nebo nejlépe štamprlátkem, tím spodním koncem. Koláče jsou dobré voňavé. S těstem se moc dobře pracuje, je vláčné a pružné. :)

Když vám zbyde drobenka což vám zbyde stejně jako mě tak ji můžete dát třeba do mrazáku to mi řekla mamka. A můžete ji pak použít na příště když budete něco dělat na způsob koláčů ;)

Komentáře k receptu Moravské hrníčkové koláče

  • MiskaM MiskaM (autorka receptu)

    Eve1988: Děkuji :-K moc pěkná fotka a jsem ráda že chutnalo :-K

    Odpovědět

  • Eve1988 Eve1988

    Moc děkuji! Recept nemá chybu! Moc se povedly, přikládám fotku. <3:-K

    Odpovědět

  • MiskaM MiskaM (autorka receptu)

    Nadja: jinak děkuji z tou šlehačkou to je super určitě zkuste :-8

    Odpovědět

  • MiskaM MiskaM (autorka receptu)

    Tak aby bylo dost komentářů kolem drobenky a hrnku.
    Hrnek byl 250 ml
    A drobenku jsem už upravila že můžeme přidat máslo připsala jsem to do receptů v závorce ;-)

    Odpovědět

  • Nadja Nadja

    Zajímavý recept - těsto zadělávané ušlehanou šlehačkou - to jsem nikdy neslyšela, ani neviděla. Tak snad někdy vyzkouším. Koláče vypadají nádherně.
    Ale připojuji se k ostatním, kteří pochybují o možnosti zpracování drobenky z uvedených množství surovin.
    ;-) Velikost hrnku je dobré upřesnit třeba v poznámce. Já mám čajové šálky 2 dl, tzv."normální" hrnky 2,5 dl, ale mám také 3 dl, 4 dl a dokonce 6 dl. A ve velikosti lžic jsou také dost velké rozdíly.

    Odpovědět

  • Frantiska Frantiska

    MiskaM: 1 lžíce cukru je 20 g a 1 lžíce másla je 25 g pokud jste tohle dala na 1 hrnek mouky 160 g, tak drobenka vzniknout nemohla.

    Odpovědět

  • Dajda Dajda

    MiskaM: Stačilo by napsat, jak je ten hrnek veliký. ;-) Tím nemyslím sdělení, že je klasický, protože to není žádné určení objemu. Ale zcela jednoduše: hrnek, jímž měřím, má 1/4 litru, 0,3 dl nebo jinak a bylo by po kritice! Recept vypadá velmi zajímavě (až na tu drobenku, protože z tohoto množství surovin se drobenka opravdu udělá jen stěží a poznámka tak dáme toho méně a toho více, je tak trochu šalamounská), tak by si to zasluhoval.

    Odpovědět

  • zizala zizala (moderátorka)

    MiskaM: I hrníčkové recepty musí být spolehlivé. Jde v nich o přesný poměr surovin. Já jen doufám, že případný realizátor vašeho receptu si nejdřív přečte komentáře.

    Odpovědět

  • MiskaM MiskaM (autorka receptu)

    zizala: říkám že někdy dávám od oka. A proto je tu hrníčkové. Dávám sem recepty pro inspiraci jako ostatní ne že bych se tím měla chlubit. To mi krivdite

    Odpovědět

  • zizala zizala (moderátorka)

    MiskaM: Aha. A recepty sem dáváte proč? Aby podle nich mohli ostatní vařit nebo se jen chlubíte? Nač mnozí váží suroviny přesně na gramy, když vy tady odměřujete od oka a ještě to přiznáte, až když se lidé diví:-((.

    Odpovědět

  • casino casino

    MiskaM:
    Je to marné, je to marné, je to marné...

    Odpovědět

  • MiskaM MiskaM (autorka receptu)

    zizala: samozřejmě jsem toho másla dala víc radši někdy dávám i od oka

    Odpovědět

  • zizala zizala (moderátorka)

    MiskaM: To je drobenka samá mouka :-O:no:. Másla i cukru má být mnohem víc, aby to vůbec byla drobenka. Většinou se uvádí poměr 2:1:1.

    Odpovědět

  • zizala zizala (moderátorka)

    casino: Reagovala jsem na vaši větu "Mně se občas roztečou". :-)

    Odpovědět

  • MiskaM MiskaM (autorka receptu)

    casino: dala ale necelých ale stejně mi drobenku zbyla tak jsem si ji dala na mrazák

    Odpovědět

Předchozí 1 2

Tématické fráze: moravské koláče hrníčkové koláče hrníčkové recepty hrníčková kolac moravské koláče recept hrníčkový koláč hrnickove kolacky medove moučniky hrnickovy povidlovy koláč hrníčková těsto na kolače hrníčkový koláč s povidly moravské koláčky koláče hrníčkový recept hrnkove kolace dobré hrníčkové koláče hrnkovy recept na kolacky hrníčková borůvkový koláč recept na moravske kolace kynuté koláče hrníčkový recept muffiny ala moravské koláče