Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Smažený květák s vařenými bramborami a domácí tatarkou je českou klasikou. Předtím, než květák obalíme a dáme na pánev, je dobré jej chvíli povařit, díky čemuž se lépe propeče a nebude uvnitř tvrdý.

Smažený květák je chutné bezmasé jídlo, na kterém si pochutná celá rodina. Květák rozdělujeme na větší či menší růžičky, které se lépe dokřupava opečou. Mnoho kuchtíků květák před smažením krátce povaří, díky čemuž bude rychleji hotový, uvnitř krásně měkký a na povrchu křupavý. Také na něm bude lépe držet případné těstíčko

Jak dlouho se vaří květák před smažením

Doba předvaření květáku závisí na velikosti květákových růžiček. Květák by měl být poloměkký, aby se nám na pánvi nerozpadl. Dáváme pozor, abychom květák nerozvařili; z takového květáku jsou potom lepší květákové placičky. A jak na to? 

  1. Květák omyjte a rozeberte na přibližně stejně velké růžičky. 
  2. Vložte do vroucí osolené vody a vařte asi 5–7 minut
  3. Vyzkoušejte po 5 minutách propíchnout květák vidličkou; nemělo by to jít příliš snadno. 
  4. Poté květák sceďte a nechte mírně vychladnout, případně i osušte papírovými utěrkami. 
  5. Obalujte květák v trojobalu a smažte nebo pečte v troubě dozlatova. 

Tip: Uvařený květák můžete krátce zchladit ponořením do ledové vody, čímž se zastaví proces vaření a květák bude tak akorát. 

Připravte si smažený květák podle našeho videoreceptu. Podáváme ho se zeleninovým salátem nebo vařenými brambory. Přejeme dobrou chuť. 

Komentáře (6)

Té soli doporučuji do vody více, mouku vynechávám, ve vajíčku obaluji pomocí plastové perforované lžíce, která umožňuje okapání přebytku a dávám do igelitového pytlíku se strouhankou, opatrně uzavřu tak aby vznikl "balon", jemně proválím a vyberu na tácek. Květák se obalí ve třech až čtyřech dávkách.

[email protected]: Dobrý den, děkujeme za další tipy ke článku :)

Květák vůbec nevařím, jen ho operu, nechám okapat, obalím a smažím. Smažím tak, aby ze všech stran byl osmažený - cca 10 min. Jde to rychle- zaplním pánev a jak se kousky otáčí, tak se smrskávají a já přidávám další. Za půl hodiny mám oběd pro celou rodinu hotový.

babi80: babi80: Dobrý den, děkujeme za reakci. Varianta bez předvaření má své příznivce a je výborná, pokud chceme křupavější květák a rychlejší přípravu. Naopak někomu více chutná květák chvíli předvařit, čímž změkne a zkrátíme dobu smažení. Ať se vaření daří :)

cvrky: To asi neumíte vařit, tak to zkuste a usmažte, tak jak se má, a ne že je houska syrová.

Další tipy a triky