Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Kalendář významných dnů

Inspirujte se naším kalendářem plným zajímavých článků o světových či významných dnech, týkajících se jídla a vaření. Kalendář stále doplňujeme a rozšiřujeme o další články tak, aby byl co nejpestřejší.

Dnes, pátek, 28. listopadu

Nejčtenější tento týden

Den pizzy pepperoni Národní den

Den pizzy pepperoni

neděle, 20. září 2026

Pizza pepperoni je americký druh pizzy, který je proslulý velmi chutnou ingrediencí - pikantním salámem. Název „Pepperoni“ je odvozen od italského… Číst dál

Den koblih Národní den

Den koblih

neděle, 1. března 2026

Podle starých českých tradic koblihy neodmyslitelně patří k masopustu. Dnes je ale kupujeme, či doma připravujeme kdykoli na ně dostaneme chuť.… Číst dál

Nejbližší významné dny

Den omáček Národní den

Den omáček

neděle, 21. prosince 2025

K dokonalé omáčce vede několik důležitých kroků, které určují, jak bude hotová omáčka chutnat. Nejdůležitější je základ, nejčastěji připravený z… Číst dál

Den výměny sušenek Národní den

Den výměny sušenek

pondělí, 22. prosince 2025

Nejen, že nějaké prima domácí sušenky upečete, ale můžete založit (pro vás) novou tradici a část sušenek vyměnit s těmi, které napekla jiná část vaší… Číst dál

Vánoce Svátek

Vánoce

středa, 24. prosince 2025

S vánočními oslavami je spojeno množství místních či národních zvyklostí a tradic. Bývá zvykem stavět jesličky neboli betlémy, zdobit vánoční stromek… Číst dál

Den ovocného koláče Národní den

Den ovocného koláče

sobota, 27. prosince 2025

K nejznámějším ovocným koláčům patří páje. Jejich základ je tvořen křehkým máslovým těstem, náplní je jednodruhové ovoce nebo směs několika ovocných… Číst dál

Den bonboniéry Národní den

Den bonboniéry

neděle, 28. prosince 2025

Původně (nejméně od 18. století) označovalo slovo bonbonnière pouze stolní nádobu na bonbony a další drobné sladkosti. Nyní bonboniérou označujeme… Číst dál

Den slaniny Národní den

Den slaniny

úterý, 30. prosince 2025

Slanina se vyrábí nejčastěji z vepřového bůčku nebo sádla, naložením do soli a pozdějším vyuzením. Právě díky pomalému uzení získává svoji typickou… Číst dál

Silvestr Svátek

Silvestr

středa, 31. prosince 2025

Na pohoštění při příležitosti oslav konce roku a vítání toho nového se kromě chlebíčků hodí i jiné drobné jídlo, které lze snadno konzumovat při živé… Číst dál

Den Bloody Mary Národní den

Den Bloody Mary

čtvrtek, 1. ledna 2026

Historie koktejlu Bloody Mary je opředena záhadami. Jeho název bývá spojován s mnoha historickými postavami. Podle jednoho zdroje vytvořil tento… Číst dál

Den špaget Národní den

Den špaget

neděle, 4. ledna 2026

Špagety jsou synonymem italské kuchyně a mají mnoho podob. Hodí se k nim jednoduché omáčky jako je pesto či aglio e olio, které k nim krásně přilnou.… Číst dál

Den šlehačky Národní den

Den šlehačky

pondělí, 5. ledna 2026

Šlehačka může mít mnoho chutí. Můžete si ji koupit už hotovou, ale více vám bude chutnat ta, kterou si připravíte sami. Víte, jak vyrobit karamelovou… Číst dál

Den fazolí Národní den

Den fazolí

úterý, 6. ledna 2026

Z fazolí lze připravit rychlá, levná a sytá jídla. Oblíbená je například fazolová polévka s uzeným masem, skvěle také chutnají s kuřecím masem.… Číst dál

Den meruněk Národní den

Den meruněk

pátek, 9. ledna 2026

Meruňky se hodí skvěle do moučníků. Na výběr jsou třeba koláče s kypřícím práškem, kynuté buchty na plech či moučníky s tvarohem. Toto oblíbené ovoce… Číst dál

Den mléka Národní den

Den mléka

neděle, 11. ledna 2026

Mléko nelze v plném rozsahu ničím nahradit. Jde o produkt mléčných žláz samic savců, mléka různých druhů savců se liší obsahem tuků a bílkovin. Jde o… Číst dál

Den marcipánu Národní den

Den marcipánu

pondělí, 12. ledna 2026

Pravý marcipán je hmota, která obsahuje alespoň 30 % mandlí. Z marcipánu se nejčastěji tvoří květiny nebo zvířátka, kterými zdobíme dorty. Marcipánem… Číst dál

1 2 3 4 20

Marie